Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 1 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

VI in maag met hogere peiling VVD: ‘Maar stemmen op Rutte kan echt niet meer’

Geloof het of niet: de VVD van Mark Rutte stijgt momenteel in de peilingen (+3). Daar vindt men in talkshow Vandaag Inside natuurlijk iets van. Johan Derksen ging er gisteravond voor bijna 1 miljoen kijkers even goed voor zitten en vond advocaat Job Knoester tegenover zich.

„Ik weet niet of het door onze uitzending komt Johan…”, opent host Wilfred Genee het VVD-bal, „het heeft niet echt geholpen. De VVD is weer gestegen, van 26 naar 29 zetels.”

Johan Derksen zoekt naar een alternatief voor Mark Rutte

Genee heeft het dan over de politieke peiling van gisteren van EenVandaag en Ipsos. Daarin zou de VVD in de Tweede Kamer nu dus drie zetels meer halen en coalitiegenoot D66 plus één. De grote winnaar van de provinciale verkiezingen, BBB van Caroline van der Plas, komt inmiddels alweer op vijf zetels minder uit (van 30 naar 25). In ‘VI‘ roept Johan Derksen al vele maanden dat Mark Rutte, VVD dus, moet opstappen. De premier schoof desondanks de afgelopen tijd zonder blikken of blozen aan de welbekende tafel aan.

Derksen komt na het nieuws van Wilfred Genee met zijn Vandaag Inside-stokpaardje ‘geen alternatief’. „Ik neem mezelf even als voorbeeld. Daar heb ik een hekel aan, maar dat moet nu even. Ik heb dus een proteststem uitgebracht als VVD’er, omdat ik ontevreden over alles ben. Die proteststemmen zijn allemaal bij die boerenpartij terechtgekomen. Die VVD’ers blijven wel bij elkaar, want aan het einde van de rit is er geen goed alternatief op rechts.” „Dat is toch heel gek?”, reageert Genee. Derksen: „Ja, dat is heel gek. Maar we hebben allemaal geen bloedhekel, want het is een aardige man, aan Rutte. Maar ik heb ook geen andere rechtse partij. Je komt bij Op1 of je komt helemaal bij Forum uit.”

Stem op Rutte? ‘Dat kan niet meer’

Derksen bedoelt natuurlijk JA21, na het gebruikelijke verbeteren van Wilfred Genee. Stokpaardje of niet, tafelgast en advocaat Job Knoester vindt dat hij er toch iets over moet zeggen. En dan vooral over een stem op Mark Rutte. „Ik begrijp jouw dilemma, Johan. Maar ik vind dat je toch niet kan stemmen op de man die zo lang verantwoordelijk is. Hij is eindverantwoordelijk en er wordt niks opgelost. Je laat de mensen van de toeslagenaffaire en Groningen in de steek.” Derksen weer: „Jawel, maar noem jij mij eens een aanvaardbaar alternatief. Ik heb echt wel rondgekeken, want ik vind ook dat het niet kan.” Iets later daarom: „VVD’ers lopen niet zo gauw weg.” Genee wakkert het vuurtje aan tafel nog even aan: „Maar dan ga je VVD stemmen en dan laat je Rutte gewoon zitten.” Derksen: „Zover is het nog niet, maar ik zie verder geen aantrekkelijke partij om op te stemmen.”

‘BBB was even een hype’

En de dalende peiling van de BoerBurgerBeweging dan? Derksen is er weer als de kippen bij: „Dat was even een hype. Iedereen was ontevreden en hebben toen BBB gestemd. Dat kon je buurvrouw zijn (Caroline van der Plas, red.). Van de BBB weten we dat ze tegen het stikstofprobleem zijn, maar verder weten we helemaal niets van hoe ze in het leven staan. Dus waar heb je dan op gestemd? Je bent je boosheid even kwijt. Maar nu moet de BBB laten zien wat nu hun partijprogramma is.” Job Knoester sluit af: „Ik denk dat dat het is. Een proteststem hebben ze gekregen, maar dan moeten ze nu ook iets laten zien en met oplossingen komen. En de oplossing geven ze niet op dit moment.” Johan Derksen daarop: „Niemand geeft oplossingen hè?”

De uitzending van Vandaag Inside terugkijken kan via Kijk.nl.

Volgens deze psycholoog worden we social media-verslaafd gemaakt: ‘Ons brein is gehackt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.