Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 6 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Talkshow Op1 gaat deze zomer op de schop

Er staat de dagelijkse talkshow Op1 deze zomer een flinke verandering te wachten. De talkshow kent, net als vorig jaar, geen zomerstop. Dat zou betekenen dat de presentatieduo’s die elkaar dagelijks afwisselen niet lang op vakantie kunnen. Ze zouden namelijk elke week op hun vaste presentatiedag moeten opdraven in Hilversum. Maar daar heeft de NPO iets op bedacht.

Televizier schrijft dat de NPO ‘de komende maanden de bezem door de latenight talkshow haalt’. „Door een formatwijziging behoren de dagelijks wisselende duo’s binnenkort tot het verleden”, stelt het omroepblad op basis van een interview met presentatrice Amber Kortzorg.

Zij verzorgt namens BNNVARA elke vrijdag samen met Natasja Gibbs (die eerder dit jaar nog flinke kritiek kreeg) de presentatie van Op1. Een woordvoerder van Op1 bevestigt tegenover Metro dat er is gesleuteld aan de presentatie van het programma.

‘Meer vrije tijd’ voor presentatoren Op1

De woordvoerder geeft meer uitleg over de veranderingen die kijkers van de talkshow te wachten staan. „Vanaf 10 juli gaat de zomerroutine in, zoals we die vorig jaar ook hadden. Elke omroep verzorgt een week lang de presentatie van het programma om anderen de kans te geven op vakantie te gaan. Het was namelijk weer een intensief jaar.”

In plaats van dagelijks wisselende presentatieduo’s, wordt er nu pas na een weken van duo gewisseld. Dat gebeurde vorig jaar ook. „Zo’n zomerroutine is vorig jaar zo goed bevallen, dat we het nu weer doen. Het geeft veel rust, maar er is nog steeds sprake van afwisseling. Alleen nu niet elke dag, maar elke week”, zegt de woordvoerder tegen Metro.

Tien uitzendingen achter elkaar dezelfde presentatoren

Alleen bij BNNVARA gaat het iets anders. Die omroep zal vanaf half juli niet één, maar twee weken lang de presentatie van Op1 verzorgen, zegt de woordvoerder. Dat bevestigt Amber Kortzorg in gesprek met Televizier. „Natasja Gibbs en ik presenteren half juli twee weken achter elkaar de talkshow.”

Volgens Kortzorg nemen Welmoed Sijtsma en Jort Kelder (WNL) ook twee weken voor hun rekening, maar die weken vallen niet na elkaar. Verder maken MAX-koppel Charles Groenhuijsen en Elles de Bruin en Tijs van den Brink en Margje Fikse (namens de EO) onderdeel uit van het zomerrooster.

‘Biedt kans op stempel op uitzending te drukken’

Kortzorg zegt tegen Televizier er zin in te hebben om tien uitzendingen van Op1 achter elkaar te presenteren. Maar ze wijst ook op de energie die het gaat kosten. „Ik ben me schrap aan het zetten, want het zijn lange dagen. Je bent van 9.00 uur tot middernacht bezig met de uitzending. Maar het biedt wel de kans om echt in een ritme te komen en je eigen stempel op de uitzendingen te drukken.”

Het reguliere dienstschema van Op1 wordt vanaf maandag 21 augustus weer hervat. Dan keert het programma weer terug naar de dagelijks wisselende presentatieduo’s.

‘Belastingontwijker’ Max Verstappen krijgt ervan langs in Jinek: ‘Kijkt neer op gewone mensen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.