Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Televisie 22 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Emotionele S10 vertelt over crisisopname in Boerderij Van Dorst, kijkers diep onder de indruk

Het was gisteravond alweer de laatste aflevering van Boerderij van Dorst, maar ook dit keer maakt het programma weer een onverminderd diepe indruk op kijkers. Te gast waren S10 en Bram Krikke, die beiden hun handen uit de mouwen staken op de boerderij. Maar naast hard werken werd er ook weer veel gepraat. Vooral de openhartigheid van S10 maakt indruk.

Naar de toekomst kijken vond de 22-jarige Stien den Hollander, beter bekend als S10, altijd al moeilijk. Ze vertelt in Boerderij van Dorst hoe ze zich als kind niet goed voor kon stellen dat het beter zou worden. In haar jeugd had de zangeres te kampen met depressies en psychoses. Toen haar moeder een nieuwe vriend kreeg en het gezin meerdere keren moest verhuizen, ging het mis. „Ik raakte eigenlijk overspannen van alle nieuwe situaties waarin ik me een houding moest geven. Dat vond ik te moeilijk”, legt S10 uit.

Van de planeet verdwenen

Vooral in de winter had de zangeres het moeilijk. „In de winter wisten ze: Stien hoeven we niet meer te bellen, want dan is ze weer van de planeet verdwenen”, aldus de zangeres over haar bijbaantje bij een restaurant. „In de winter werd ik altijd depressief. Dan werd ik gewoon helemaal wild.”

S10 is 14 jaar oud als het misgaat. Ze wordt opgenomen en zit drie weken lang op een gesloten afdeling in Amsterdam. „Dat is de crisisafdeling. Er zitten allemaal kinderen die heel erg in de war zijn. Daar heb ik echt de ergste dingen gezien.”

S10 kreeg verkeerde diagnose

Achteraf gezien is die opname niet goed voor haar geweest, denkt S10. „Als ik dat niet had gezien op die leeftijd, dan was ik denk ik niet zo vaak opgenomen geweest.” Ook kreeg ze de verkeerde diagnose: autisme. „Daardoor mocht ik niet meer naar een normale middelbare school. Op een gegeven moment werd dat een beetje mijn wereld: de wereld van de psychiatrie.”

Ze kreeg verschillende medicaties, maar besloot daarmee te stoppen. „Ik wist dat het ook niet helemaal in mij zat. Het is ook iets buiten mij om, dat dit gebeurde. Ik ben eigenlijk niet psychisch niet goed. Dat weet ik zeker”, zegt S10 met tranen in haar ogen. „Er gebeurt gewoon veel in het leven en daar heb je geen grip op.” Ook presentator Raven pinkt een traantje weg. „Ik kan me heel goed voorstellen hoe het is als je als kind in zo’n systeem terecht komt. Er wordt niet echt naar je geluisterd.”

Laatste aflevering Boerderij van Dorst maakt diepe indruk

Het gesprek in Boerderij van Dorst maakt diepe indruk op kijkers. Op social media prijzen ze de openheid van S10. „Wat een mooi, eerlijk mens. Ze durft zich zo kwetsbaar op te stellen. Ik zou haar een hele warme knuffel willen geven!”, twittert een kijker. Een ander bedankt haar voor haar openheid. „Dank je wel voor je openheid. Ik vind dat je heel slecht behandeld bent in de GGZ. Heel knap hoe je eruit gekomen bent. Wat mag je trots op jezelf zijn.”

S10 is zelf ook onder indruk van wat het gesprek in Boerderij van Dorst los heeft gemaakt. „Ik ben de afgelopen jaren steeds meer vastgelopen in open praten over mijn verleden, omdat ik vaak met media in een onveilige setting de meest persoonlijke vragen kreeg gesteld, maar bij Raven (Boerderij van Dorst) voelde ik wel weer de veiligheid”, schrijft ze op Twitter.

Biografie over Maarten van Rossem in de maak: ‘Staat bekend als nationale zeiksnor, spaart ook zichzelf niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.