Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Televisie 17 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Een typische ‘rijdende rechter’, term krijgt vermelding in Van Dale

Een echte ‘rijdende rechter’, ofwel iemand die goed is in het bemiddelen bij een ruzie. De populaire term, die voorkomt uit het gelijknamige tv-programma, krijgt een plekje in de (Dikke) Van Dale.

Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon bekendgemaakt. De term is de afgelopen jaren zó ingeburgerd in het Nederlands taalgebruik, dat het een plek in het woordenboek verdient.

Het komt niet vaak voor dat een programma dat nog op televisie wordt uitgezonden al een vermelding in het woordenboek krijgt. Om de Van Dale te halen moet een woord of term, die via televisie onderdeel is geworden van de Nederlandse taal, eerst langere tijd populair zijn en veel gebruikt worden.

Uitzondering voor De Rijdende Rechter

Maar voor het populaire programma De Rijdende Rechter wordt een uitzondering gemaakt. „De term is inmiddels in het Nederlands een begrip geworden”, stelt Den Boon in het NPO-radioprogramma Volgspot. „In media wordt ‘rijdende rechter’ niet alleen meer gebruikt voor het programma zelf. Maar ook voor andere mensen die bemiddelen als mensen ruzie met elkaar hebben.”

In het programma kunnen mensen of organisaties geschillen voorleggen aan een rechter die hier een uitspraak over doet waar beide partijen zich vervolgens aan moeten houden. Het gaat vaak om kleine burenruzies over bijvoorbeeld heggen, stoepen of geluidsoverlast. De Rijdende Rechter werd vanaf 1995 twintig jaar lang gepresenteerd door Frank Visser, in 2015 nam John Reid het stokje van hem over. Visser maakt inmiddels soortgelijke programma’s voor SBS6.

Worsteling met definitie

Over de precieze definitie van de term moet echter nog verder worden nagedacht. Den Boon worstelt daar nog mee, zo vertelt hij. „Uitspraken over een rechter hebben normaliter een juridische status, dat is bij De Rijdende Rechter niet het geval”, legt hij uit. „Toch kan de uitspraak niet aangevochten worden omdat beide partijen van tevoren aangeven dat zij zich eraan zullen houden.”

KRO-NCRV laat weten „zeer vereerd” te zijn dat het succesvolle programma De Rijdende Rechter een plek in de Van Dale heeft verworven. Dat laat een woordvoerder van de omroep vandaag weten.

Na een maand droogte zondag kans op regen én verraderlijke gladheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.