Emma Jansen
Emma Jansen Televisie 21 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Onterecht veroordeelde stalker Berry doet zijn verhaal in Zeeman Confronteert: Stalkers

Stalking is een ingrijpend probleem voor slachtoffers, die continu worden gevolgd en getreiterd door een persoon en niet weten wat ze ermee moeten. Maar wat nou als je wordt beschuldigd van stalking, maar je dat helemaal niet hebt gedaan? Gisteravond in de speciale aflevering Zeeman Confronteert: Stalkers vertelt Berry open zijn verhaal. Hij is vermoedelijk onterecht veroordeeld voor de stalking van Cato, wiens echte naam onbekend blijft.

Een jaar geleden kwamen Thijs Zeeman en Cato in contact met elkaar. Ze meldde zich aan voor Zeeman Confronteert: Stalkers, omdat ze klaar was met haar stalker, genaamd Berry. De aflevering nam een hele andere wending toen het team erachter kwam dat niet Berry de stalker was, maar Cato zelf. Tot hun grote verbazing heeft hij toch twaalf maanden vastgezeten, omdat de politie en rechter het verhaal van Cato geloofden.

Daarnaast heeft hij haar ook een schadevergoeding van 6000 euro moeten betalen en heeft hij zes weken in het Pieter Baan Centrum gezeten. Naar aanleiding van de uitzending wordt Cato vervolgd door het OM. Ze gaan onderzoeken of Berry onterecht vast heeft gezeten. Eén ding is zeker: zijn leven is compleet overhoopgegooid. Zeeman Confronteert: Stalkers geeft hem nu een podium om voor het eerst zijn verhaal te vertellen.

Zeeman Confronteert: Stalkers, Berry, Cato
Cato Foto: Zeeman Confronteert: Stalkers

Het verhaal van Berry

Berry woont nu in een beschermde wooninstelling en daar gaat Zeeman heen voor het gesprek. „Van 2017 totdat jullie in beeld kwamen, heb ik echt geleden”, vertelt hij in Zeeman Confronteert: Stalkers. Hij had nooit gedacht dat het ooit nog goed zou komen. „Ze hebben mij nooit op heterdaad ergens kunnen betrappen, maar toch ben ik veroordeeld.” Cato vertelde vier jaar geleden dat de stalking begon toen ze in conflict kwam met Berry terwijl ze stage liep in de psychiatrie. Cato zette de medicatie klaar voor verschillende patiënten, ook voor Berry. Maar wanneer het niet op tijd gegeven werd, zou Berry haar volgens Cato hebben aangevallen.

„Er is helemaal niks gebeurd”, vertelt Berry in Zeeman Confronteert: Stalkers over dat incident. „Ik kwam medicijnen vragen en ze vertelde dat ze dat niet mocht uitdelen, omdat ze in opleiding was. Ik ben toen naar een andere medewerker gegaan en toen was het geregeld.” Berry snapt niet dat ze aangifte had gedaan, omdat er zoveel getuigen bij waren. „Ik heb haar nooit geconfronteerd, want ik werd overal buitengehouden.” Hij wordt overdonderd wanneer Cato een stap verder gaat. Zijn behandeling wordt gestaakt en hij komt op straat te staan.

Berry blijft ontkennen dat hij iets te maken heeft met deze stalking, maar de politie luistert niet naar hem en vervolgt hem. Ook de advocaat van Berry ziet in dat er te weinig onderzoek is gedaan. „In deze zaak kan ik zeggen dat hij onvoldoende is geloofd en dat Cato op haar woord is geloofd. En dat de politie te weinig onderzoek heeft gedaan naar wat Berry vertelde en of dat waar kon zijn.” Volgens hem is er sprake van ongelooflijk onrecht, wat rechtgezet moet worden.

Kijkers van Zeeman Confronteert: Stalkers starten crowdfunding

Berry heeft zelfs gezegd tegen de rechter dat ze moesten checken of Cato niet zelf de stalker is. „Ik kon geen andere dader bedenken dan Cato zelf.” Hij was in de ogen van de recherche al snel de dader, omdat hij in zijn verleden al eens de fout is ingegaan. „Ik was een alcoholist en ik ging gekke dingen doen”, verklaart Berry. „Alleen mijn ouders geloofden mij.” Zijn vader overleed vorig jaar, vlak nadat bekend werd dat Berry onschuldig is. „Hij heeft nog net meegekregen dat ik onschuldig was, maar de rest niet meer”, vertelt hij in Zeeman Confronteert: Stalkers. Hij vraagt zich af waarom hij het slachtoffer is geworden van Cato. Ondanks alles wat hem is overkomen, neemt hij haar niks kwalijk.

„Ze zal qua inlevingsvermogen toch behoorlijk ziek zin. En ze wordt best wel hard gestraft. Misschien wel te hard.” Berry gunt haar beterschap en hoopt dat ze een goede behandeling krijgt. De rechter moet alles nog rechtzetten, maar hij hoopt op een zonnige toekomst. Hij zou graag zelfstandig willen wonen en hoopt daarnaast op een relatie. Kijkers van Zeeman Confronteert: Stalkers hebben een crowdfunding gestart om Berry te helpen. Ze gunnen hem al het geluk en een goede toekomst.

Kijk hier de hele aflevering van Zeeman Confronteert: Stalkers.

Zowel Eva Jinek als kijkers in tranen na horen van hartverscheurende verhalen over pleegzorg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.