Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 13 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe konden 4 kinderen 40 dagen in de jungle overleven? Stel dat meehielp met zoeken vertelt erover in Op1

Een ongelooflijk verhaal: veertig dagen na een vliegtuigcrash in de Colombiaanse jungle zijn vier kinderen alsnog levend teruggevonden. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant speelden een hoofdrol bij de zoekactie en schoven gisteravond aan bij Op1. Het koppel vertelt er samen over met jungle-instructeur bij het Korps Mariniers, Stephan Langenberg.

Op 1 mei stortte het vliegtuigje waarmee de vier kinderen reisden neer in het Amazonewoud. Daarna zwierven ze veertig dagen door het Colombiaanse oerwoud. De kinderen waren broers en zussen in de leeftijd van één tot dertien jaar oud. De moeder van de kinderen kwam bij het ongeluk om het leven, net als twee andere volwassenen aan boord.

Eerder vandaag werd bekend dat kinderen nog zeker twee tot drie weken in een militair ziekenhuis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota verblijven. Volgens sociaal werkers gaat het goed met ze, ze tekenen en praten en zijn vrolijk, maar hebben tijd nodig om aan te sterken. Het jongste kind blijft voorlopig nog op de intensive care om beter in de gaten te worden gehouden.

De grootvader van de vier kinderen vertelde gisteren dat de kinderen vier dagen bij het wrak bleven en zich daar in leven hielden met meel dat aan boord was. Toen dat op was, trokken ze onder leiding van de 13-jarige de jungle in. Ze leefden van vruchten en zaden en van water dat ze in een flesje opvingen. Van takken en grote bladeren maakten ze schuilplaatsen om zich tegen de regen te beschermen.

Op1 over kinderen die veertig dagen in de jungle overleefden

Van den Ouwelant runt samen met Hinestrosa de Nederlandse organisatie Rescue International. Zij vertelt hoe zij en haar man betrokken raakten bij de zoekactie. „De Colombiaanse autoriteiten konden het vliegtuig niet vinden. Toen zijn ze met ons in contact gekomen. Wij hebben een heel specifiek gebied kunnen aanduiden om daar te gaan zoeken. Dat bleek precies de plek te zijn waarop het vliegtuig was.”

Volgens de traumadeskundige is het mogelijk om op basis van bepaalde gegevens, zoals geografische omstandigheden, het gewicht van het vliegtuig, hoeveel personen erin zaten, snelheid, radarbeelden, een specifieke analyse te maken.

Hinestrosa vertelt nooit de hoop te zijn verloren. Wel blijft het volgens hem uitzonderlijk dat vier kinderen zo lang hebben overleefd in de genadeloze jungle. „Ze hadden het voordeel van hun cultuur. Ze waren bekend met het terrein. We mogen niet onderschatten dat de oudste dertien jaar oud was. Ze was heel goed in staat om dit te doen.”

Hij heeft naar eigen zeggen een ‘halve maand niet geslapen’ vanwege deze zaak. „Je bent voortdurend aan het checken wat er gebeurt.” Toen hij het verlossende telefoontje kreeg dat kinderen waren gevonden, was hij sprakeloos. „ Ik was gelukkig, trots en blij. Het is een combinatie van emoties.”

‘Heeft ongetwijfeld kennis gehad’

Jungle- en trackingsinstructeur Langenberg legt uit wat de jungle zo’n moeilijke plek maakt om te overleven. „Als eerste is er natuurlijk de hitte en de luchtvochtigheidsgraad, wat een hele onhandige combinatie is. Maar het allergrootste probleem is gewoon het terrein zelf. Als je een afstand wilt overbruggen van 20 meter, dan is dat al hard werken en kost dat heel veel energie. Het is overal heuvelachtig, je gaat omhoog of omlaag, je zit overal vast in de modder en overal zijn wortels. Je moet jezelf overal doorheen wurmen. Je zit helemaal onder de bulten, schrammen en beten.”

Langenberg zegt getriggerd te zijn door de zaak en het met bovengemiddelde aandacht te hebben gevolgd. „In eerste instantie was ik positief gestemd, want ik dacht: ze zijn niet gevonden bij het wrak, dus ze zijn daar aan de wandel. Je kunt het beste in de buurt van het wrak blijven, maar als je water nodig hebt, moet je toch gaan lopen. Uiteindelijk kwam er een schijnbericht dat de kinderen gevonden waren, maar dat bleek toch niet zo te zijn. Toen maakte ik me wel serieus zorgen. Daar werd ik wel zenuwachtig van en ik vroeg me af of het wel goed ging aflopen, zeker met zo’n kleine erbij.”

De jungle-instructeur heeft veel bewondering voor de kinderen. „Ze heeft ongetwijfeld wat kennis gehad. Ze is inheems, ze komt uit de regio en ze is wel echt bekend met de jungle. Misschien weet ze wel wat enigszins eetbaar is. Nog steeds is het bewonderenswaardig wat zij heeft gedaan. Als wij met een groep mariniers de jungle in gaan, worden we elke dag dat we daar zijn minder fit. Het vreet aan je. Elke dag ga je achteruit.”

Of de kinderen er een trauma aan overgehouden, is volgens traumadeskundige Van den Ouwelant moeilijk te voorspellen. „Maar dat ze veel hebben meegemaakt staat buiten kijf. Een crash overleven en een moeder die overlijdt en dan nog veertig dagen rondlopen in de jungle: dat is veel stress.”

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start

Man krijgt vliegverbod van 10 jaar vanwege zijn naam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.