Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 5 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Huisdieren als een varken, naaktslak en naaktkatten op tv: ‘Het is m’n kindje, m’n alles’

Onvoorwaardelijke liefde voor huisdieren, het is voor velen zo duidelijk als wat. Maar in ons land leven heel wat mensen met zeer opmerkelijke huisdieren en die werkelijk álles voor hun Snuffie of Fikkie overhebben. Zij zijn vanavond op televisie te zien, in de 2Doc-documentaire M’n Beessie en ik.

„Onvoorwaardelijke liefde, hoe ziet dat eruit? Voor mij heel eenvoudig. Vier poten en een snuit.” Een uitspraak van een van de mensen die worden gevolgd in M’n Beessie en ik van BNNVARA. De liefde gaat ver, zo blijkt uit het werk van docu-maker Johan Kramer. Voor Metro reden genoeg om het bijna een uur durende dierenprogramma alvast te bekijken voor Blik op de Buis. In deze rubriek bespreekt Erik Jonk nieuwe en opvallende programma’s van de reguliere omroepen en streamingdiensten.

Lachen om huisdieren, maar ook verbazing

Kan een varken, een naaktkat, een dansende hond, een spirituele slak of een Insta-kat de gaten van het menselijke bestaan vullen? De vraag stelde Johan Kramer  zichzelf. Naar eigen zeggen zocht hij ‘op een lichtvoetige toon de betekenis van liefde tussen mens en dier’ naar het antwoord. We kunnen met M’n Beessie en ik wel spreken van een tragikomische documentaire. Je zult erom moeten lachen, maar de kleurrijke baasjes en hun geliefde beestjes wekken vast ook verbazing op.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Maak bijvoorbeeld kennis met huisvarken Frans, die met de auto overal mee naartoe gaat. In M’n Beessie en ik zie je hem staan te knorren op de stoep, klaar om in de kofferbak te jumpen. Met z’n voorpoten lukt dat het 6-jarige zwaargewicht wel, maar voor stap twee heeft hij toch echt een enorme zet tegen z’n dikke spekkont van bazin Kim nodig. Nee, dit is geen animatiefilm als het fel bejubelde Knor, maar ‘gewoon’ een situatie op een Nederlands trottoir.

Koekoek! Of…

Frans blijkt veel meer op een mens te lijken, dan Kim vooraf ooit voor mogelijk had gehouden. De varkenliefhebster is niet lang geleden gescheiden en slaapt daarom regelmatig met haar Frans. „Zo heb ik toch een grote vent in mijn bed.” Oh ja, eigenzinnige Frans ‘geeft ook veel commentaar’ als Kim aan de telefoon zit. „Hij voert hele gesprekken.” Koekoek!, zou je kunnen denken. Maar deze huisdieren-liefhebber is zo serieus als het maar kan.

M'n Beessie en ik Insta-kat
Instakat-hit Zappa.

Zijn alle huisdieren uit M’n Beessie en ik zo bijzonder als de uit de kluiten gewassen big? Sommige wel, sommige zijn ‘iets normaler’. In de laatste categorie valt bijvoorbeeld een dame met haar onafscheidelijke hond, een heuse kampioen dog-dancing. Of het huis vol naaktkatten van een kapper (hij noemt ze sphynxen), al zien die er wel heel bijzonder uit.

Huisdieren met een bril

Nee, neem dan Zappa, op zich ‘gewoon een kat’. Maar dit elegante dier draagt regelmatig de hipste brillen en is met meer dan 100.000 volgers een flinke Instagram-hit. Dat poseren doet Zappa volgens bazinnetje Lana overigens „volledig uit vrije wil.” Lana noemt de kat ‘m’n kindje, een familielid’. En hoewel zij nu echt in verwachting is, was Zappa „toch echt mijn eerste.”

En kijk M’n Beessie en ik vooral voor een spirituele reuzenaaktslak met de bijzondere naam Nokia. Filosofiestudent Runa is gefascineerd door haar Nokia, die zij regelmatig een lekkere douche geeft met de plantenspuit. Runa zegt over haar 7 maanden oude metgezel: „Ik zie haar niet per se als huisdier. Ze is een soort vertrouwde alien, ze is er gewoon.”

M'n Beessie en ik naaktkat
Een van de naaktkatten. Foto: BNNVARA

M’n Beessie en ik ook aandoenlijk

Zien we dan alleen maar dingen waar de gemiddelde tv-kijker lacherig om zal doen? De band die de mensen uit M’n Beessie en ik met hun huisdieren hebben, ziet er op z’n minst oprecht uit, dat moet eerst even gezegd.

Maar de situatie van het nog jonge kind Jo-Ann is helemaal niet om te lachen. Zij houdt zielsveel van haar hond Mikey. Ze vertelt: „Op school had ik geen vrienden. Ik werd alleen maar weggedouwd.” Je ziet haar met de trouwe viervoeter nu oprecht blij. Jo-Ann heeft nu een echte vriend.

Aantal blikken uit 5: 3,5

Blik Buis illustratie
Illustratie: Metro

2Doc: M’n Beessie en ik is vanavond om 20.27 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Hij is ook te zien via de website van 2Doc.

Acteurs Mocro Maffia op straat nageroepen als Potlood, Adil en oké, ook als rapper ICE

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.