Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Televisie 8 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Geraldine Kemper in Boerderij Van Dorst voor het eerst open over overleden vader: ‘Hij was verslaafd’

Geraldine Kemper heeft voor het eerst openlijk verteld over haar overleden vader. Dat deed ze in het programma Boerderij van Dorst, waarin BN’ers twee dagen lang de handen uit de mouwen steken om Raven van Dorst te helpen met het opbouwen van diens boerderij. Tijdens een autoritje met Van Dorst ontstaat er een openhartig gesprek over de overleden vader van Kemper. „Ik heb het heel lang niet gezegd, maar hij is vorig jaar overleden.”

„We zijn met z’n drietjes opgegroeid: mijn zusje, mijn moeder en ik”, vertelt Kemper in Boerderij van Dorst. Toen ze vijf jaar oud was, verdween haar vader uit haar leven. Pas op haar 28ste was er voor het eerst weer contact, toen Kemper besloot hem zelf op te zoeken. „Hij was verslaafd. Aan het bruine spul, heroïne.”

Vanaf het moment dat haar vader uit haar leven verdwijnt, weet Kemper niet precies waar hij is. „Ik was heel jong, dus ik heb achteraf pas gehoord wat er toen allemaal is gebeurd. Ik denk dat mijn moeder, maar dit vul ik een beetje voor haar in, heeft gezegd: het is dit of dat. En toen heeft hij voor dat gekozen”, legt Kemper uit aan Van Dorst.

Vaderliefde kwam pas later

Al die tijd heeft Kemper haar vader niet gemist. „Was je ook niet benieuwd?”, vraagt Van Dorst. „Nee, hij was er gewoon niet. Vaderliefde kwam bij mij pas later, toen ik zag dat er vaders zijn die wel lief zijn. Toen dacht ik: hé, je kunt ook van twee kanten liefde krijgen.”

Pas op haar 28ste besluit Kemper hem op te zoeken. Tijdens haar deelname aan Expeditie Robinson in 2013 denkt ze veel na. „Iedereen heeft een vader, dus ik dacht op een gegeven moment ook: tja, wie is die man eigenlijk?” Uiteindelijk besluit ze haar vader een mail te sturen. „Heel spannend”, reageert Van Dorst.

Wanneer Kemper haar vader na al die jaren weer ziet, blijkt het niet veel beter met hem te gaan. „Hoe was dat dan?”, vraagt Van Dorst. „Ik heb me altijd afgevraagd hoe hij eruit zou zien, maar dan zie je hem na zoveel jaar en dan blijkt het toch echt wel een vreemde.” Op de vraag of ze niks van zichzelf in hem herkende, antwoordt Kemper: „Nee, ik moet eerlijk zeggen dat hij er ook niet helemaal bij was.” Van Dorst: „Hij zat nog steeds aan de bruin?”

Alsof je een afterparty binnenkomt

„Het was eigenlijk een beetje alsof je een after (afterparty, red.) binnenkwam. De muziek stond nog aan. Echt heel erg”, vervolgt Kemper. Haar vader blijkt nog steeds verslaafd te zijn en steekt dat niet onder stoelen of banken. „Hij liet dat spul ook gewoon zien, maar zo normaal is dat niet. Als ik er nu aan terugdenk, denk ik: hoe heb ik dat in godsnaam gedaan?” Kemper heeft haar vader maar één keer gezien voor hij overleed. „Vorig jaar werd ik gebeld dat het niet goed met hem ging.” Maar ze was te laat om afscheid te nemen.

Ondanks dat Kemper haar vader niet goed kende, rouwt ze om zijn dood. „Ik verwachtte dat het langs me heen zou gaan, maar ik heb het vorig jaar nog best lastig gehad. Je bent toch aan het rouwen om iemand die je eigenlijk niet goed kent. Maar ergens dacht ik: nu kan ik hem ook niet meer echt leren kennen. Een vaag rouwproces.”

Kijkers onder indruk

Het openhartige gesprek maakt ook bij kijkers indruk. Op social media prijzen zij de openhartigheid van Kemper en de manier waarop Van Dorst het gesprek aangaat. „Raven is een kei in gesprekken over kwetsbare onderwerpen, zo puur!”, twittert een kijker. „Wat ontzettend openhartig van Geraldine. En heftig…”, reageert een ander.

BN’ers openhartig in Boerderij van Dorst

Boerderij van Dorst is een plek waar gasten een andere kant van zichzelf laten zien. Niet zelden spreken BN’er open over hun leven. Zo was rapper Rosario Mussendijk in de vorige aflevering openhartig over zijn jeugd. „Mijn school was niet goed, mijn buurt was niet goed en de scholen buiten mijn buurt ook niet.” Ook kreeg hij vorig jaar last van een bun-out. „Mijn hele lichaam en geest stonden gewoon uit. Ik werd pissig wanneer mijn telefoon afging.”

Je kijkt Boerderij van Dorst hier terug.

Seksverzorgende Tara (36): ‘Voor mijn cliënten is seks schaars’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.