Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 9 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Ouders die hun kinderen genderneutraal opvoeden in Nadia: ‘We zeggen die en hen’

Gender is een onderwerp dat steevast veel discussie losmaakt. In Nadia waren gisteravond Gaia en Michele te gast, die hun kinderen genderneutraal opvoeden. En dan kun je de klok erop gelijk zetten dat het reacties regent.

In Nadia ontvangt Nadia Moussaid gasten en ervaringsdeskundigen die over één bepaald thema praten. Anders dan in andere talkshows zijn er geen BN’ers te gast. Waar het op televisie nog weleens gaat om tegenstellingen, wil het programma juist meer begrip kweken voor ieders standpunten.

Gaia en Michele vertellen over genderneutraal opvoeden in Nadia

Gaia legt uit wat een genderneutrale opvoeding voor hen inhoudt. „Wij hebben twee kinderen en wij zeggen die en hen over onze kinderen. Verder motiveren we dat ze een beetje tegenwicht krijgen. We proberen diegene die met een piemeltje is geboren juist wat zorgzamere taken te leren en wat zorgzamer op te voeden, om dat een beetje uit te balanceren.”

Dat uitbalanceren is nodig vanwege de maatschappij, stelt Gaia. Zo zeggen mensen die bij hen op bezoek komen tegen hun kind: wat ben je stoer. „Dan zeg ik daarna: maar ook lief.” Michele staat er precies hetzelfde in. „Ik hoop dat als je zo’n omgeving creëert, waarbij je niet erg op een norm inspringt van mannelijkheid en vrouwelijkheid, mijn kinderen zich later vrijer voelen en zich ook vertrouwder met mij voelen. Dat zij er open met mij over durven te praten als zij tegen gender- of seksualiteitsproblemen aanlopen.”

De opvoeding komt ook terug in kleding en speelgoed. „Ons oudste kind draagt een jurk als-ie wil”, vertelt Gaia. „We letten erop in speelgoed, dat we niet alleen de ene autootjes geven en de ander poppen. In principe spelen ze samen met elkaars speelgoed.” De ouders spreken niet van een ‘zoon’ en ‘dochter’. „Ik heb één ouder kind en één jonger kind. De één is geboren met een penis en de ander met een vulva. Dat is hoe we er nu voorstaan.”

‘Hokjesdenken stelt grenzen aan wie je mag zijn’

Zelf wordt Gaia het liefst aangesproken met ‘die’ en ‘hen’. „Maar ik vind het ook niet erg als mensen ‘zij’ zeggen. Ik zou het ook leuk vinden als iemand een keer ‘hij’ zegt, voor de variatie, maar dat gebeurt nooit.” Nadia vraagt zich af waarom Gaia daar waarde aan hecht. „Ik denk dat elke vorm van hokjesdenken grenzen stelt aan wie je mag zijn. Als jij een jongetje bent en de regeltjes voor een ‘jongetje zijn’ volgt, dan mis je gewoon 50 procent van het leven. Terwijl dat heel waardevol, leerzaam en leuk is. Wat mensen die heel erg mannelijk worden opgevoed missen, is om over hun emoties te praten en te mogen huilen. Er zijn veel dingen die vrouwen onder elkaar doen die mannen missen en andersom.”

Zelf werd Gaia ook genderneutraal opgevoed. Diens moeder, Annemarie, is ook in de studio en legt uit hoe dat zit. „Ik kom uit een andere generatie, dus wij noemden dat toen niet genderneutraal. Mijn insteek in de opvoeding was vooral om mijn kinderen weerbaar te maken en dat ze mochten zijn wie zijn. Gender was gewoon minder een ding. Ik heb minder op mijn taalgebruik gelet, dat zou ik nu anders doen.”

Kijkers verdeeld over de aflevering

Het zal niemand verbazen dat er veel kijkers zijn die de genderneutrale opvoeding bekritiseren. „Privileged first world issues dit. Lekker experimenteren met je kids in het kader van vrijheid.” Toch klinkt er ook begrip. Een kijker vindt dat de aflevering stof tot nadenken geeft. „Mij bekruipt het idee dat als we ‘genderneutraal’ weg laten, dat het voor iedereen normaal is. Jongetjes mogen met poppen spelen en meisjes die met auto’s spelen is niet raar.”

Je kunt Nadia terugkijken via NPO 3

Bridget Maasland gaat ver buiten comfortzone in Secret Duets: ‘Ging nog slechter dan ik hoopte’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.