Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 13 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Families bij Nadia die verscheurd raakten door complotten: ‘Heb geen contact meer met mijn moeder’

Sinds de uitbraak van de coronapandemie groeit het aantal Nederlanders dat gelooft in een kwaadaardige elite. Welke invloed dat heeft op families en vriendschappen?, was gisteren onderwerp van gesprek in Nadia. Zo kwam Kira aan het woord. Haar moeder raakte zó verstrikt in complotten, dat Kira geen andere uitweg zag dan het contact met haar te verbreken.

In Nadia ontvangt Nadia Moussaid gasten en ervaringsdeskundigen die over één bepaald thema praten. Anders dan in andere talkshows zijn er geen BN’ers te gast. Waar het op televisie nog weleens gaat om tegenstellingen, wil het programma juist meer begrip kweken voor ieders standpunten.

Kira vertelt in Nadia over haar moeder

Kira vertelt dat ze altijd een goede band met haar moeder had. „Mijn moeder en ik waren heel erg close met elkaar. We deden leuke dingen, gingen shoppen en samen op vakantie. Ik woonde ook bij haar thuis op dat moment. We hadden gewoon echt een goede moeder-dochterband. Ik heb ook een tatoeage van mijn moeder.”

Van de één op andere dag kreeg de moeder van Kira andere ideeën. „Mijn vriend en ik liepen naar binnen en ze begon meteen van: ‘Wat ik nú heb ontdekt…’ Dat ging de hele avond zo door. Sindsdien is het eigenlijk niet meer echt goed geweest. In eerste instantie was het ‘pizzagate’. Dat verhaal dat in een Amerikaans restaurant kinderen werden besteld met pizzanummers. De coronapandemie was in volle gang, dus ging het al heel snel daarover.”

Zelf gelooft Kira daar niet in, waardoor het een ‘heftige en lastige periode’ werd. „Ik ging er dan ook tegenin en dat veroorzaakte hele heftige ruzies. Ook over vaccinaties, want ik wilde dat wel en zij wilde dat ik dat niet ging doen. Ik zag dat zij vrienden uit de omgeving en het contact met echte mensen verloor, omdat ze op internet mensen had gevonden die hetzelfde dachten. Ik merkte ook dat ze de hele nacht er onderzoek naar ging doen, haar ritme omgooide. Ik maak me nog steeds een beetje zorgen over haar.”

Geen contact

Op dit moment hebben moeder en dochter geen contact meer. „Ik heb het heel lang geprobeerd, maar er zijn zoveel dingen gezegd en er is zoveel ruzie geweest. Op een gegeven moment heb ik besloten om voor mezelf te kiezen. Hopelijk ben ik nog zestig jaar op deze wereld, ik wil daar een feestje van maken. Ik wil me niet, elke dag dat ik met mijn moeder praat, heel slecht voelen, ruzie hebben en tegen elkaar schreeuwen. Dat is het me niet waard.”

Kira probeert drie jaar lang om nog contact te blijven houden, bijvoorbeeld door het ergens anders over te hebben. „Dan zei ze: ‘Als ik het daarover niet kan hebben met je, dan hoeft het van mij niet.’ Ik ging ook erg op mijn woorden letten. Als ik bijvoorbeeld zei dat ik hoofdpijn had, dan zei ze dat het kwam omdat ik mondkapjes op had gehad. Dat maakte het heel moeilijk.”

‘Mis haar wel erg’

Uiteindelijk stelt ze de eis dat ze in therapie gaan, zodat de relatie kan worden hersteld. „Dat wilde ze niet. Want ook psychologen zitten volgens haar in het narratief, die manipuleren je allemaal zo dat je meegaat met de overheid. Dan is de deur dicht.”

Kira weet niet hoe het nu met haar moeder gaat. „Ik weet wel dat ze nog steeds net zo erg in haar ideeën gelooft als ze toen deed. Ik mis haar wel erg. Als ik alleen aan het shoppen ben en ik zie een moeder en dochter samen kleding passen, dan doet dat pijn.”

Dat ze er nu over kan praten, komt door veel therapie. Hierdoor heeft ze de intense periode voor haarzelf af kunnen sluiten. Kira vindt het belangrijk om haar verhaal te doen. „Ik denk dat heel veel mensen in dezelfde of een soortgelijke situatie zitten. Die beseffen zich misschien niet dat er meer mensen zijn zoals zij. Ik vind het belangrijk om te laten zien wat er kan gebeuren als je niet met elkaar in verbinding blijft.”

Je kunt Nadia terugkijken via NPO 3

Kopen Zonder Kijken-kijkers ergeren zich aan deelnemers: ‘Hij zit in mijn irritatie-zone’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.