Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 19 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Caroline van der Plas in College Tour open over overleden man en bedreigingen: ‘Ik stop ermee als zonen dat vragen’

Gisteravond was de laatste aflevering van dit seizoen van College Tour op de buis. BoerBurgerBeweging-gezicht Caroline van der Plas verscheen dit keer als gast bij presentator Twan Huys. Ze was onder andere openhartig over haar overleden man en de bedreigingen waarmee ze te maken krijgt.

BBB was dé verrassing van de Provenciale Statenverkiezingen eerder dit jaar. Van der Plas en haar partij boekten een monsterzege. Met 16 zetels is BBB nu de grootste in de Eerste Kamer.

Caroline van der Plas bij College Tour

De partij maakte een gigantische groeispurt door, want de oprichting dateert slechts uit 2019. Een stormachtig jaar, want ook de man en broer van Van der Plas overleden in die periode. „Heb je dan wel tijd om te rouwen?”, vraagt Twan Huys zich af. „Dat is een goede vraag”, antwoordt de politica. „Ik ben er nog niet over uit waarom ik dit op deze manier doe. Zó hard werken, bij zoveel dingen aanwezig zijn, zo doordenderen. Deurdonderen, zou Bennie Jolink zeggen. Of dat een copingmechanisme is, een manier waarop je ermee om kunt gaan of dat het ontkenning is.”

Van der Plas vertelt dat ze, zelfs na al die jaren, nog nooit een video van haar overleden man heeft kunnen terugkijken. „Waarop hij leeft, lacht of waar we op vakantie zijn. Ik ben heel bang dat de hamer dan op mijn kop komt. Dat stel ik heel erg uit. Ik heb ook nog steeds zijn telefoon. Ik betaal nog elke maand zijn telefoonabonnement. Ik wil niet dat dat nummer weggaat. Dat klinkt heel stom. Ik wil het nummer houden, want dat was ‘Jan 06’. Stom hè?”

„Dat klinkt alsof je denkt: misschien word ik nog een keer gebeld?”, vraagt Huys. „Ja, of dat ik dat nummer nog zelf een keer kan bellen. Ik weet natuurlijk dat hij niet opneemt, maar het nummer hangt zo aan hem vast. In de tijd dat ik verliefd op hem was, kende ik dat nummer gelijk uit mijn hoofd. We belden heel vaak. In het begin veel sms’jes, later werden dat whatsappjes. Ik wil ook dat die berichtjes blijven bestaan. Er zitten ook veel andere apps van hem in, met familie. Zijn leven zit eigenlijk in die telefoon.”

‘Mijn kinderen hebben hier niet voor gekozen’

Huys snijdt aan dat de moeder van Van der Plas heeft gezegd dat ze niet nog een kind wil verliezen. Ze doelt hiermee op de bedreigingen die de BBB-voorvrouw krijgt. „Daarom kan ik Sigrid Kaag ook goed begrijpen. Ik vind het heel erg dat er mensen zijn die dat krokodillentranen of huilie-huilie noemen. Ik lees dat mensen zeggen: ‘Het is wel erg, maar..’ Zij is een moeder en ze is een echtgenote. Natuurlijk raakt je dat. Ik kan me goed voorstellen dat mijn moeder zich daar ook zorgen over maakt.”

„Het meest vervelende is dat mijn moeder en mijn kinderen, Kayl en Ryan, hier niet voor gekozen hebben”, vertelt Van der Plas. „Die overkomt dit ook allemaal maar. Ik heb hier wel voor gekozen en ik doe dit ze aan. Geen van hen zegt dat ik ermee moet stoppen. Zolang ze dat niet doen, ga ik door.”

Mochten haar zonen zeggen dat ze ermee moet stoppen, dan zou ze daarnaar luisteren. „Dat zou de enige reden zijn waarom ik zou zeggen dat ik het niet meer zou doen. Het zou heel erg zijn, want je doet democratisch werk. Niemand hoeft het me eens te zijn. Totaal niet. Dat vind ik het mooie van de democratie. Dat we het in een open dialoog en discussie totaal met elkaar oneens kunnen zijn.”

Je kunt College Tour terugkijken via NPO Start

André Hazes reageert in Renze op Zondag op kritiek op nieuwe muziekstijl: ‘Ben je dan fan?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.