Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 7 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

‘Gevaarlijke boom’ ontketent burenruzie in De Rijdende Rechter

Een ‘gevaarlijke boom’ was gisteravond de aanleiding van een burenruzie bij De Rijdende Rechter. De Lelystadse Jan en Ria hebben namelijk een grote eikenboom in hun achtertuin staan, die een doorn in het oog is van hun buurman Dick. Deels omdat hij vaak – te vaak, vindt hij zelf – zijn tuin en dak moet schoonmaken, maar ook omdat de boom volgens hem levensgevaarlijk is.

Maar Dick is niet de enige die overlast ervaart, want Jan en Ria hebben ook één en ander te klagen. Het gaat dan met name om de rook die uit het kacheltje van Dick komt, die hij naar eigen zeggen ‘vanwege de gasprijzen’ heeft gekocht. Maar daar houdt het niet bij op, want hij luistert volgens zijn buren ook té harde muziek. Wat vindt de rijdende rechter hiervan?

Burenruzies die op tv ‘uitgevochten’ worden, komen wel vaker voor. Maar soms nemen twee buren dat ‘uitvechten’ wel erg letterlijk. Zoals de Zaanse Radha en Ivy, die onlangs te zien waren in Mr Frank Visser Doet Uitspraak. Zij vlogen elkaar bijna in de haren.

‘Levensgevaarlijke boom’ zorgt voor overlast in De Rijdende Rechter

De crux van het probleem voor Dick zit ‘m in het, volgens hem, feit dat als de bliksem in de grote eik van zijn buren slaat, die zo ‘door zijn gevel’ komt vallen. „We hebben een houten gevel. Ik weet niet of je die filmpjes weleens gezien hebt op YouTube, maar die splinters gaan dwars door de gevel. Het is gewoon levensgevaarlijk.”

Ook de zorgen van Jan en Ria komen ter sprake, zoals dus de rook, mede afkomstig van de tuinhaard. Volgens Dick hebben hij en zijn vrouw maar een klein pensioen en daarom geen geld voor vakantie. „Daarom hebben we dit gecreëerd”, wijst hij naar zijn tuin, inclusief haard. „Dan gaan we hier lekker genieten.” Maar dat ‘genieten’ gaat niet op voor buurman Jan, die astmapatiënt is en daarom veel last heeft van de rook. Dick blijft erbij, hij ziet het probleem van zijn kachels (hij heeft er ook één binnen staan) niet.

Wat nou precies de grens is tussen het gebied van Jan en Ria en Dick, staat ook ter discussie. Dick gebruikt namelijk, volgens zijn buren, een stukje van ‘hun’ tuin. Jan: „Ik wil gewoon weten waar de grens loopt, zodat die gerespecteerd kan worden en we daar geen discussie meer over hebben.” En dan nog het derde ding: de harde muziek van Dick. „Als we zomers buiten zitten, rond een uur of 5, gaat Dick muziek draaien. Dat is helemaal niet erg, maar soms is het erg hard”, vindt Ria. Ondertussen zet Dick We can be Heroes van David Bowie aan en inderdaad, dat kan hard zijn. „Toch prachtig?”, vindt Dick zelf. „Ik hou van muziek en zou het heel erg vinden als ze me dat afnemen.”

Uitspraak ‘perfect’ volgens Dick

Jan en Ria melden in het programma ook dat toen iets Dick niet zinde, hij een vogelkooi naar hen en hun hovenier heeft gegooid. „Als je niet reageert, wordt hij agressief.” Uiteindelijk komt het erop neer dat Dick eist dat de boom weggaat, of zodanig gesnoeid wordt „dat ik er geen hinder meer van heb”. Voor Jan en Ria gaat het erom dat de eik blijft staan, ze geen last hebben van rook in hun huis of tuin, dat de erfgrens bepaald wordt en dat de muziek op een acceptabel geluidsniveau klinkt.

De rechter moet het probleem beslechten voor de buren. Wie heeft nou gelijk? Om daar achter te komen, komt er onder meer een bomenexpert langs. Die heeft echter geen boodschap voor de angst van Dick, want zo’n blikseminslag, dat komt amper voor. „Blikseminslag komt voor in Nederland, maar we hebben 100 miljoen bomen. Als ik alleen YouTube-filmpjes ga volgen, kan ik denken: zijn al die 100 miljoen bomen gevaarlijk? Dat is het ook niet.” De angst van Dick is dus niet reëel.

Uiteindelijk is de uitspraak van De Rijdende Rechter voor Dick voordeliger dan voor zijn buren. Er is namelijk bepaald dat hij het stukje tuin dat hij van Ria en Jan gebruikte, gewoon mag gebruiken. Ook vindt de rechter het spelen van muziek niet erg en mag hij zijn houtkachel blijven stoken, maar wel op ‘de Zwitserse manier’, die voor de minste overlast zou zorgen. En de grote eik? Die moet gesnoeid worden, zodat die niet over de erfgrens heen hangt, is de uitspraak. „Perfect”, reageert hij. Jan en Ria leggen zich al snel bij de uitspraak neer: „Dit is de uitspraak en daar moeten we het mee doen.”

Je kunt De Rijdende Rechter terugkijken via NPO Start.

Dit zou elke Nederlander moeten betalen om de staatsschuld af te lossen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.