Thom Voogt
Thom Voogt Televisie 6 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Niet aangenomen worden door je achternaam onderwerp van gesprek bij Nadia: ‘Het raakt je zelfvertrouwen’

Discriminatie komt in verschillende vormen en maten voor en ook de arbeidsmarkt is daar niet van uitgezonderd. Sommige sollicitanten worden namelijk niet uitgenodigd voor een gesprek, ongeacht hoe goed hun cv is. In de uitzending van Nadia van gisteravond waren meerdere mensen te gast die hiermee te maken hebben (gehad). Zoals Amin Asad, die afstudeerde in rechten en zich specialiseerde in het strafrecht. Hij kreeg telkens te horen niet in het profiel te passen, totdat hij zijn naam aanpaste en vervolgens wél uitgenodigd werd voor sollicitatiegesprekken.

In een eerdere aflevering van Nadia kwam het onderwerp discriminatie ook al aan bod. Het ging destijds specifiek over hoe dit binnen de politie zit. Een oud-politieman deed toen zijn verhaal.

Ongelijke kansen

Een goede cijferlijst én een specialisme op zak, maar te horen krijgen dat je niet geschikt bent voor de baan. Bij Amin Asad gebeurde dat meermaals. Maar hoe kan dat?, vraag je je misschien af. Want zijn dat niet juist dé twee zaken die aantonen dat je vaardig bent in dat wat je doet? Amin nam de proef op de som en reageerde op vacatures met hetzelfde cv, maar met een Nederlandse achternaam. Arjan de Leeuw om precies te zijn. En wat bleek: toen mocht hij wel overal op gesprek komen.

Dat kwam zeker bij hem binnen. „Het raakt je. Het raakt je zelfvertrouwen”, vertelt hij aan Nadia. Hij geeft daarbij aan dat het moeilijk was om daarmee om te gaan, maar besloot zich wel iets af te vragen. „Ik heb mij altijd de vraag gesteld: wil ik wel werken bij de werkgever die mij selecteert op mijn naam? Dat heeft mij enorm geholpen.”

Geen stage door achternaam

Discriminatie op arbeidsmarkt zie je ook bij studenten, wanneer zij een stage zoeken bijvoorbeeld. Iemand uit het publiek vertelt hoe moeilijk het was om een plek te vinden. „Ik werd uitgenodigd, maar toen ik bij het gesprek aankwam, werd eigenlijk meteen in mijn gezicht gezegd dat ik hier geen stage mocht lopen. Het was een basisschool en ze wilden niet iemand voor de klas hebben die een hoofddoek draagt.”

Terugdenkend aan die tijd geeft ze aan een beetje verbaasd te zijn geweest. „Je hoort wel vaker van vrienden en familie dat ze worden gediscrimineerd. Je denkt dat het wel ooit zal gebeuren, maar niet zo vroeg toch, op mijn zeventiende al?”, vertelt ze.

Ermee omgaan

Maar wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je wél de kansen krijgt die je eigenlijk gewoon verdient? Nadia’s tweede gast, Arun, nam een ingrijpend besluit en veranderde op 13-jarige leeftijd zijn achternaam. „Ik droeg de naam van mijn moeder altijd, daar had ze voor gekozen omdat ze trots was op de achternaam en de familie. Maar uiteindelijk vroeg ik me af ‘is dit wel handig?’ Als ik een goede toekomst en goed werk wil krijgen later.”

Op een gegeven moment had hij er een gesprek over met zijn ouders en besproken ze de optie om zijn achternaam te veranderen. „Ze zeiden: ‘Arun, je hebt een keuze, wil je daar gebruik van maken?’ Want je kunt je naam op die leeftijd nog gratis veranderen.” Om zijn kansen op de arbeidsmarkt te kunnen verhogen, besloot hij dit te doen. Zijn moeder vond dat jammer, maar steunde hem er volledig in. „Ze zei: ‘Het belangrijkste is dat ik jou de hele wereld gun’.”

Chateau Meiland: fikse zussenruzie veroorzaakt hoofdpijn bij de kijkers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.