Thom Voogt
Thom Voogt Televisie 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Pleegouders inspireren vele anderen tijdens Kopen zonder kijken aflevering en doen verhaal bij Jinek

Het programma Kopen Zonder Kijken maakt wel vaker een hoop los bij kijkers, maar ditmaal ging het niet zozeer over de reactie op het gekochte huis. Paul en Kim zijn een jong stel en zorgen namelijk voor drie pleegkinderen, naast hun fulltime banen. Na de aflevering stroomden er bij Pleegzorg Nederland honderden nieuwe aanmeldingen binnen om pleegouder te worden.

Een paar jaar geleden was er een flink tekort aan pleegouders in Nederland. Toen meldden slechts 2647 mensen zich aan, terwijl destijds jaarlijks zo’n 3500 pleegouders nodig waren.

Kopen Zonder Kijken

Paul en Kim zochten al zes jaar op eigen kracht naar een huis, maar zonder succes. Daarom besloten ze mee te doen aan Kopen Zonder Kijken. Tijdens het televisieprogramma, dat gepresenteerd wordt door Martijn Krabbé, geven de deelnemers hun budget aan een makelaar die dan voor hen een huis koopt.

https://twitter.com/Jinek_RTL/status/1655685439250890755

Pleegouders doen verhaal bij Jinek

Kim wist al vrij snel in haar leven dat ze pleegouder wilde worden. „Ik heb zelf op jonge leeftijd gezien dat je onvoorwaardelijk van iemand kan houden en dat dat niet per se een bloedband hoeft te zijn. Op die manier kreeg ik er een bonus opa en oma bij en dacht ik: ‘Je je hoeft dus niet iemands familie te zijn om dat voor iemand te kunnen voelen en aan iemand te kunnen bieden’. Maar ook om dat van iemand terug te krijgen”, vertelt ze aan tafel bij Jinek.

Haar partner Paul kon zich vinden in dat wat Kim wilde betekenen voor pleegkinderen. Hij vertelt hoe zij de pleegzorg in hun leven hebben ingepast: „Ik wist van tevoren niet dat er zoveel mogelijkheden waren in pleegzorg-land, maar je kunt aangeven wat jij op dat moment kan bieden. Wij hebben op die manier de keuze gemaakt voor deeltijd-pleegzorg.” Dat is een variant binnen de verschillende soorten pleegzorg die voor hen werkt, maar waar ook keerzijdes aan zitten. „Je bent niet altijd overal bij. Als één van de meisjes van school komt en er is wat gebeurd, krijgen we dat niet altijd mee, of pas in het weekend. Dat is wel heel lastig.”

Afscheid nemen

Pleegzorg is geen adoptie. Het idee is dat de kinderen uiteindelijk weer terugkeren naar de biologische ouders. Essentieel dus om je als pleegouder daarvan bewust te zijn, maar dat betekent niet dat het dan makkelijk is. „Wij hebben inmiddels zo’n band opgebouwd met de meiden en ook met hun moeder. Dus ik hoop dat wat er ook gebeurt in de toekomst, wij altijd een rol in het leven van deze meiden mogen spelen. Maar stel dat zij ooit uit ons leven zouden gaan, daar moet ik niet over nadenken. Dat zou een heel rouwproces worden, want zij zijn gewoon verweven met ons. Dus dat is iets waar je wel op voorhand rekening mee moet houden, maar ook goed moet nadenken welke vorm van pleegzorg je kiest.”

Voeding onder de loep: worden we lichter van lightproducten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.