Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Televisie 8 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Alberto Stegeman betrapt oplichtster Adriana J. voor de tweede keer in Undercover in Nederland

Alberto Stegeman heeft gisteravond voor de tweede keer de veroordeelde oplichtster Adriana J. geconfronteerd in Undercover in Nederland. Twee jaar geleden kwam Stegeman J. al op het spoor, maar een gesprek met de presentator heeft niet geholpen. J. is gewoon doorgegaan met het maken van nieuwe slachtoffers, waaronder nabestaanden van MH17-slachtoffers.

De presentator is woedend: „Dit gaat alle perken te buiten.”

Voor de tweede keer in Undercover in Nederland

Stegeman confronteerde J., die zichzelf eerst voordeed als Dr. Ingrid Ndaba, twee jaar geleden voor het eerst in Undercover in Nederland, nadat J. tientallen mensen had opgelicht als arts, neuroloog én als tekstschrijver van de minister-president. J. probeerde nog onder de beschuldigingen uit te komen en claimde dat ze ernstig ziek was, maar uiteindelijk viel ze toch door de mand.

Destijds verwachtte Stegeman al dat J. niet direct zou stoppen met haar oplichtingspraktijken. En hij kreeg gelijk: na de confrontatie startte J. met een crowdfundingsactie voor mensen die zich bezighielden met de coronacijfers. De teller stond binnen twee dagen al op 4300 euro.

Het geld kwam alleen niet terecht bij het afgesproken doel, maar op J. haar eigen bankrekening. Verpleegkundig specialist Nienke, die onder andere de overheid adviseerde over het covidbeleid, schakelde daarop GoFundMe en de politie in. „Toen is het geld gelukkig wel goed terecht gekomen.”

J. claimt ook een nabestaande te zijn

„Maar dat is niet het enige waarin J. veel te en veel te ver is gegaan”, benadrukt de Undercover in Nederland-presentator. J. heeft zich namelijk ook voorgedaan als een nabestaande van de slachtoffers van vlucht MH17. Ze zou een goede vriend hebben verloren bij de ramp en in contact willen komen met andere nabestaanden.

Maar als ze vervolgens afspreekt met de nabestaanden, begint ze desinformatie te verspreiden. Zo beweert ze dat ze tolk was bij een briefing in Kiev tussen de Nederlandse ambassadeur en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken en claimt ze dat de ramp voorkomen had kunnen worden. „Ze wisten het hoor. Ze wisten dat er luchtafweerraketten stonden in Oost-Oekraïne.”

https://twitter.com/Relaxeddeb/status/1655306004907606017?s=20

‘Zonder twijfel het ergste wat Adriana heeft gedaan’

Sommige nabestaanden geloven de verhalen van J. in het begin. „Als je je in zo’n wanhopige situatie bevindt, klamp je je overal aan vast.” De verhalen worden alleen steeds sensationeler, waardoor de nabestaanden beginnen te twijfelen. „Hoe haal je dit in je hoofd?”, vraagt Stegeman zich af. „Dit is zonder twijfel het ergste wat Adriana heeft gedaan.”

Voor een tweede keer gaat Stegeman in Undercover in Nederland daarom de confrontatie aan met de oplichtster. Ook de politie raakt betrokken: er zouden namelijk meerdere aangiftes liggen tegen J. „Het is goed als zij in de cel belandt”, benadrukt Stegemans. Samen met de agenten klopt Stegeman aan bij de woning van J., waarna de oplichtster wordt aangehouden. „Zo daar ga je dan. Gerechtigheid.”

Wil je  Undercover in Nederland terugkijken? Dat kan via Kijk.nl.

Kabinet wil meer Nederlanders op de fiets krijgen: ‘Kort ritje? Da’s zo gefietst!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.