Emma Jansen
Emma Jansen Televisie 3 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Oplichters Aangepakt-kijkers verbaasd over het einde: ‘En verder? Geen rechtszaak?’

In Oplichters Aangepakt komen iedere week verhalen boven tafel. Deze week is het verhaal van Melissa aan de beurt. Zij werd opgelicht door dominee Sietze, die in 2017 zonder de juiste vergunningen een zorgboerderij aan Melissa had verkocht. Wat Melissa niet wist, was dat hij zijn zaakjes niet op orde had. Maar voor ze het wist was dominee Sietze al verdwenen. Kees van der Spek schiet te hulp in Oplichters Aangepakt.

Het begon allemaal een aantal jaar geleden, toen de 22-jarige Melissa in contact kwam met de Groningse dominee Sietze. Melissa dacht dat hij zijn hart op de juiste plek had en vertrouwde hem. De zorgboerderij van de dominee had toentertijd acht cliënten. Haar grote droom was om een woongroep te starten en daar kon Sietze haar bij helpen. Hij wilde namelijk zo snel mogelijk van zijn eigen zorgboerderij af. Dus de twee kwamen al snel tot de conclusie dat dit een goede match was.

Haar droom was groot, alleen was het lastig om op zo’n jonge leeftijd aan een hypotheek te komen. Zelf had ze niet de middelen om iets in te brengen, maar dit is waar Sietze te hulp kon schieten. Melissa stelde voor aan Sietze om samen te werken. Sietze heeft een contactpersoon bij de Rabobank en verwees Melissa naar hem toe om zo snel mogelijk een hypotheek te regelen. De hypotheek bestaat uit twee delen: het eerste deel is van de bank en het tweede deel is van Sietze voor de goodwill, zorgcontracten, inventaris en de vergunningen voor het exploiteren van de woongroep.

Een hele nieuwe wending

Vervolgens gaat Melissa op zoek naar personeel en gaat ze verschillende verplichtingen aan, waaronder het ontvangen van persoonsgebonden budget (PGB) voor de zorg die ze levert. Oplichter Sietze in Oplichters Aangepakt weet binnen vier maanden tijd haar volledige PGB-potje, waar ze een jaar mee moest doen, op te maken. Hierdoor heeft ze te weinig geld om voor haar cliënten te zorgen. Melissa zit met haar handen in het haar en weet niet meer wat ze moet doen. Door de oplopende schulden heeft ze het geld niet meer om boodschappen te doen. Ze besluit om de zorgboerderij uit te breiden, waardoor haar inkomsten ook zouden toenemen. Maar bij de gemeente doet ze een schokkende ontdekking. Het blijkt dat Sietze helemaal geen vergunning had voor een zorgboerderij. En toen viel het kwartje bij Melissa: ze is opgelicht. Ze confronteert Sietze met het bewijs, maar hij ontkent alles. Hij ontloopt alle problemen en vertrekt naar Tsjechië.

Wanneer ze de zorgboerderij verkoopt aan Bert krijgt het verhaal nog een wending. De caravan van Bert is plots verdwenen en er wordt bij hem ingebroken. De groepenkast, cv uit de schuur en het hekwerk worden gestolen. Bert denkt dat de dominee hierachter zit. Melissa heeft jaren later nog een schuld van ongeveer een half miljoen. Ze vertelt aan Van der Spek dat er een periode was dat ze niet meer wilde leven. „Ik heb het idee dat ik wel lang genoeg heb geboet voor het feit dat ik jong en naïef ben geweest”, zegt Melissa. Samen met Van Der Spek en zijn team van Oplichters Aangepakt gaat ze op zoek naar Sietze.

https://twitter.com/xxxKiimm/status/1653480984472371211

Reacties op Oplichters Aangepakt

Tijdens het opsporen stuit het team van Oplichters Aangepakt op een Facebook-foto van Sietze, waarop vermoedelijk de caravan van Bert te zien is. Ze hebben twee adressen gevonden, gaan langs het eerste adres en treffen daar niet Sietze aan, maar zijn zoon. Aangekomen bij het tweede adres zien ze Sietze. Melissa en Van der Spek laten er geen gras over groeien en gaan de confrontatie aan. Hij ontkent alles, maar Van der Spek kaart meerdere malen het gestolen hekwerk aan, wat op zijn terrein staat. Na een tijdje bekent Sietze. Hij vond dat hij recht had op het hekwerk, maar belooft dat Bert dit terugkrijgt. Voor Melissa is het nog de vraag hoe het zal aflopen. Sietze wil er namelijk niet op in gaan. Melissa is in ieder geval opgelucht dat ze haar verhaal heeft kunnen doen. Kijkers willen weten hoe het nu verder afloopt, maar dat wordt niet verteld in de uitzending.

„En verder? Geen rechtszaak?”, wordt er getwitterd. Kijkers vragen zich af waarom Sietze niet voor de rechter komt. Ze noemen de dominee van Oplichters Aangepakt een narcist en ze zijn geschrokken over hoe iemand acht cliënten zo in de steek kan laten. Bovendien begrijpen ze niet waarom de contactpersoon van Melissa bij de Rabobank niet wordt opgezocht.

https://twitter.com/XMaarschalkX/status/1653483124754374656

https://twitter.com/LeonieVFL/status/1653484017285562370

https://twitter.com/suusonline/status/1653480431679881226

https://twitter.com/VanMetje/status/1653479389609246722

Kijk hier de hele aflevering van Oplichters Aangepakt.

‘Keihard huilen’ bij emotionele Niet Klein Te Krijgen, Paul de Leeuw komt belofte na

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.