Emma Jansen
Emma Jansen Televisie 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Nieuw seizoen Zeeman Confronteert: Stalkers begint met ‘ware hel’ van Amanda door Instagram

Het nieuwe seizoen van Zeeman Confronteert: Stalkers ging gisteravond van start en goed ook. De eerste aflevering gaat over het leven van Amanda (28), dat na een paar onschuldige dates omslaat tot een grote nachtmerrie. Ze wordt al een paar maanden gestalkt door Sander, die ze heeft leren kennen via Instagram. Amanda voelt de klik niet en wijst hem vriendelijk af, maar Sander denkt daar anders over. Nu trekt ze aan de bel en schakelt ze Zeeman Confronteert: Stalkers in.

Stalking is een groot probleem in Nederland. Vrouwen en mannen worden lastiggevallen met telefoontjes, worden achtervolgd en de stalker probeert de persoon op een vreemde manier voor zich te winnen. Stalken kan je leven van de ene op de andere dag compleet veranderen in iets angstaanjagends. Slachtoffers voelen zich nergens meer veilig en voor Amanda was dit ook het geval. Politie en Justitie komen alleen in actie wanneer er sprake is van hard bewijs. Ex-marechaussee Nico van den Dries en Thijs Zeeman werken samen in Zeeman Confronteert: Stalkers en helpen een einde te maken aan de angstaanjagende factor in het leven van de slachtoffers.

Thijs Zeeman confronteert meteen weer mega-manipulator die mensen totaal kapot maakt: ‘Fascinerend’

Stalker vindt Amanda altijd weer

Social media is gevaarlijker dan we soms denken. We hebben via die social media contact met onze vrienden en familie, maar niet iedereen heeft dezelfde intenties op het internet. „Het is een ware hel”, zegt Amanda. „Ik word geleefd, ik kan zelf niet meer leven.” Ze kan geen leuke dingen meer doen, zonder achterom te kijken of op haar hoede te zijn. Daarnaast durft ze ook niet meer alleen te slapen. „Ik wil niet dat hij ziet dat hij mij klein krijgt. Ik gun hem dat niet.” Stalker Sander weet haar op een of andere manier altijd te vinden. „Ik weet niet waar hij toe in staat is. Ik ben heel bang. Banger dan ik zeg”, vertelt Amanda.

https://twitter.com/ThijsZeeman/status/1660963783467048961

Het begon bij het bekrassen van haar auto, waarbij ze in eerste instantie niet dacht aan Sander, maar aan een groepje jongeren. De tweede dag waren er meer krassen en toen wist ze dat het geen toeval was. Daarnaast bespoot Sander haar auto met graffiti. Er is echter niet genoeg bewijs dat Sander dit ook daadwerkelijk heeft gedaan, dus Zeeman Confronteert: Stalkers gaat daarnaar op zoek.

Confrontatie in Zeeman Confronteert: Stalkers

Het contact verliep eerst alleen via Instagram. Amanda zat in een moeilijke periode en kreeg steun van Sander. „Ik dacht dat ik een maatje had gevonden”, zegt het slachtoffer. De eerste ontmoeting was op een feestje van een vriendin van haar. De tweede date is bij haar thuis en wanneer Amanda naar haar familie in Hongarije gaat, gaat Sander zelfs een weekend mee. Het werd hierna duidelijk voor haar dat ze geen romantische gevoelens had voor Sander en kapte het contact af via WhatsApp.

Thijs Zeeman schakelt de hulp van de politie in en samen maken ze een plan om Sander te confronteren. Hij ontkent alles bij de aanhouding. Hij vindt zichzelf geen agressief persoon en ‘zou dit nooit doen’. Maar Zeeman Confronteert: Stalkers heeft hard bewijs. Amanda ziet haar stalker na maanden voor het eerst weer in de rechtbank. Daar biecht hij alles op. De rechter veroordeelt hem tot 160 uur werkstraf en een gevangenisstraf van twee weken. „Ik denk ook wel dat hij, toen hij mijn verhaal hoorde, dacht: dit gaat verder dan gewoon een kras op een auto. Dit is ook echt een persoon”, zegt Amanda na afloop van de rechtszaak. Sindsdien is Amanda niet meer lastiggevallen door Sander.

Zeeman confronteert: Stalkers kijk je terug via Videoland.

‘Eus’ vond Rutte in Vandaag Inside als PEC Zwolle – FC Den Bosch: 13-0

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.