Thom Voogt
Thom Voogt Televisie 4 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Diabetes-medicijn veel gebruikt om af te vallen: ‘Het heeft mijn leven teruggegeven’

Afvallen is voor veel mensen een lastige opgave en in Nederland komt overgewicht steeds vaker voor. Dit brengt ook de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Gisteravond vertelde Lisette in de uitzending van Jinek hoe het medicijn Saxenda een hoop voor haar veranderde. Zo viel ze maar liefst 20 kilo af. Maar het middel werkt niet voor iedereen.

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht nog dat vasten ook goed is voor mensen met diabetes type 2. Zo zou het de bloedsuikerspiegel verlagen. Positief nieuws, maar het vereist wel een hoop planning.

Hype rondom medicijn

Naast Saxenda is er nog een ander medicijn, genaamd Ozempic. Momenteel is het geneesmiddel ontzettend populair. Veel bekende mensen gebruiken het en prijzen het aan via hun sociale media kanalen. Het medicijn wordt in eerste instantie gebruikt door diabetes type 2 patiënten, voor wie het ontzettend belangrijk is.

De reden dat nu ook mensen zonder diabetes het middel gebruiken is omdat het onder meer je hongergevoel wegneemt. Hierdoor ga je minder eten en, je raadt het al, zo val je af. Momenteel is er door de enorme hype zelfs een tekort aan het medicijn.

Lisette bij Jinek: ’20 kilo afgevallen door Saxenda’

Lisette staat onder behandeling voor haar diabetes en gebruikt Saxenda al vier jaar. „Het heeft me mijn leven teruggegeven”, vertelt ze. „Door dit medicijn, in combinatie met een gezonde levensstijl en drie keer per week sporten, ben ik wel ruim 20 kilo afgevallen.” Het is volgens haar dus niet zo dat je er na het innemen van het medicijn zelf niks meer voor hoeft te doen. Ze let iedere dag nog steeds op wat ze eet. „Ik moet er heel hard voor werken, maar ik blijf wel redelijk op gewicht.”

Medicijn niet altijd effectief

Ozempic en Saxenda klinken voor veel mensen erg verleidelijk. Toch zijn de middelen niet voor iedereen effectief en zitten er ook gezondheidsrisico’s en bijwerkingen aan. Internist en hoogleraar Liesbeth van Rossum vertelt erover bij Jinek. „Er zijn zeker mensen die geen bijwerkingen krijgen, maar er zijn best veel mensen die de eerste weken misselijk zijn, diarree krijgen of buikpijn hebben”, laat ze weten. „Gemiddeld genomen is het effectief, maar het werkt niet bij iedereen.”

Verder raadt de internist aan het medicijn niet zomaar bij de drogist te halen, maar samen met je huisarts naar de mogelijkheden te kijken. Het kan namelijk, bijvoorbeeld door het al gebruiken van andere medicijnen, zo zijn dat eerder genoemde middelen niet voor jou geschikt zijn.

Je kunt de aflevering van Jinek terugkijken via RTL XL.

Indrukwekkende docu over Tweede Wereldoorlog in Rouveen: koeien melken, dat ging gewoon door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.