Thom Voogt
Thom Voogt Televisie 5 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Lia van Bekhoven blikt vooruit op kroning Charles bij Op1: ‘Het moet een spectaculaire show worden’

Het is nu echt bijna zover. Komende zaterdag wordt koning Charles officieel gekroond in Engeland. Nadat zijn moeder koningin Elizabeth vorig jaar september op 96-jarige leeftijd overleed, werd haar oudste zoon automatisch koning. Nu, meer dan een half jaar later, is het tijd voor het officiële gedeelte, de kroning. Engeland-correspondent Lia van Bekhoven schoof gisteravond aan bij Op1 en vertelde daar wat we kunnen verwachten van deze dag.

De inmiddels overleden oud-vorstin koningin Elizabeth regeerde maar liefst 70 jaar over haar land. Ze was ontzettend geliefd onder het Britse volk en mensen daarbuiten. Vele bekende personen reageerden met verdrietige én mooie woorden na haar overlijden.

Bijzonder cadeau voor koning Charles

De kroning is een belangrijk moment voor het Verenigd Koninkrijk. Daarbij zal ook het geloof een grote rol spelen. Naast dat Charles bevestigd wordt als koning is het namelijk zo dat de vorst ook het hoofd van de Anglicaanse Kerk wordt.

Maar wat geef je iemand die koning wordt als cadeau? „Nou de Paus wist het, die heeft twee splinters gegeven van het kruis waar Jezus aan gestorven is”, vertelt Lia van Bekhoven aan tafel. Zij vindt dat de lat voor andere cadeaus nu wel heel hoog ligt „Wat kan je dan nog geven aan Charles? Een melktand van Elvis Presley? De staart van de moeder van Bambi?”

Vooruitblik op kroning Charles bij Op1

De kroning houdt de gemoederen bij onze overburen én in ons eigen land aardig bezig. Want wat kunnen we allemaal wel en niet zien op de televisie? „Het wordt vijftig procent symbolisch, vijftig procent religieus en honderd procent sensationeel en pracht en praal”, aldus Van Bekhoven.

Volgens de Engeland-correspondent zullen we als kijker een essentieel onderdeel niet meemaken. „Het belangrijke is natuurlijk het feit dat hij gezalfd wordt en laat dat nou het het moment zijn dat wij niet gaan zien.” Dit onderdeel mag namelijk niet gefilmd worden.

Gelukkig kunnen we toch onze ogen gaan uitkijken, vertelt Van Bekhoven in Op1. „Er zijn zwaarden, er zijn ringen, er is een handschoen en het wordt allemaal naar binnen gedragen.”

Wel of niet kijken?

Zo’n kroning komt zeker niet ieder jaar voor. Een bijzonder moment dus, maar niet iedereen heeft er zin in. „Ik herinner me een peiling van twee weken geleden en toen waren er meer Britten die zeker dachten te weten niet te gaan kijken dan wel. Dat verbaasde mij”, vertelt Van Bekhoven. „Nu denk ik vanwege alle ophef in de media met name, want je kunt er niet meer omheen, zullen meer mensen geneigd zijn om te gaan kijken.” Geen grote feeststemming dus. Volgens Van Bekhoven zou slechts een percentage van 9 tot 15 procent er reikhalzend naar uitkijken.

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Nieuwe ontboezemingen koning Willem-Alexander in Door de ogen van de Koning

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.