Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 18 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Kinderen ‘buffelen’ in Bij Ons Op De Boerderij (RTL), maar daar worden ze echt niet slechter van

RTL 5 opent vanavond de staldeuren van vijf boerengezinnen in het nieuwe programma Bij Ons Op De Boerderij. Voor wie dacht dat de kinderen van Nederland alleen maar verwende schepsels zijn die zitten te gamen of ‘nietsnuttend’ rondhangen op straat: ga vooral kijken. De kids steken in de provincie de handen behoorlijk uit de mouwen namelijk. Is deze serie over het boerenleven wat?

Bij Ons Op De Boerderij, is dat niet van Yvon Jaspers. Nou nee. Natuurlijk koppelt ons aller Yvon sinds jaar en dag boeren met singles die hen zien zitten. En bezoekt zij voor andere programma’s eh… boeren op hun boerderij. Het lijkt er dus wel op, maar okay,  het is tv. Metro was daarom toch benieuwd en bekeek de eerste uitzending alvast voor de rubriek Blik op de Buis. We zijn gewend dat pr-afdelingen van tv-omroepen zich nog weleens in bochten wringen om te vermelden dat een nieuw (gekopieerd) programma toch écht heel erg anders is, maar dat heeft RTL in dit geval niet geprobeerd.

Bij Ons Op De Boerderij over het échte boerenleven

Wat RTL ons wel liet weten in een promo: Bij Ons Op De Boerderij gaat over het échte boerenleven. Daarbij kun je je gelijk afvragen of er ook een niet-echt boerenleven bestaat. Zo’n leven van strobalen in de fik steken en mest over de snelwegen uitstorten misschien? Wie weet wat RTL bedoelt, mag het zeggen. Maar een andere aanhef – ‘boeren worden door de één geïdealiseerd en door de ander verguisd’ – daarmee heeft de commerciële omroep natuurlijk een punt.

Oudere en jongere generatie

Op (politiek) ‘gedoe’ rond de boeren gaat Bij Ons Op De Boerderij in de eerste aflevering niet in. Wel zien we vijf boerengezinnen, waarbij de oudere met de jongere generatie hard samenwerkt voor brood op de plank, maar zeker ook aan de toekomst. Acteur Cees Geel is met zijn sonore stem weer de voice-over. ‘Weer’ omdat hij dit met hoorbaar plezier ook bij de reality-soap van John en Kees de Bever doet.

‘Kinderarbeid’ in Bij Ons Op De Boerderij

Wat meteen opvalt in de eerste aflevering: hoe hard de kinderen werken, ook al zijn sommigen nog jonge tieners. Of dit op sociale media een dingetje wordt (als krijsend ‘kinderarbéid’ roepen), wie weet. Maar mensen, deze boerenfamilies weten en willen niet anders. En niemand wordt slechter van de handen een beetje uit de mouwen steken. „Ze werken liever dan dat ze naar school gaan”, zegt een van de ouders.

Bij Ons Op De Boerderij boeren RTL
De boerenfamilie Van Den Dool en een ‘stal’ vol kinderen. Foto: RTL

Neem de Zuid-Hollandse familie Van Den Dool en hun tien kinderen. „Genoeg personeel voor het hele bedrijf”, zegt Cees Geel. Vader en moeder puzzelen wekelijks een rooster in elkaar. De moeder daarop: „Als je erop staat, dan sta je d’r op.” Oftewel: geen ontkomen aan dat je dan om vijf uur ‘s nachts op moet om te werken. Vader relativeert: „Maar we geven ze alle verantwoordelijkheid.” En verder vertrouwen de ouders op God.

Geen gezeik, iedereen rijk

De Van Den Dool-kinderen vinden het allemaal prima. Eentje zegt: „Soms mag ik uitslapen. Tot 7.00 uur.” Een ander: „Maar ik ben liever bezig dan dat ik de hele dag binnen zit.” Vier van de jongeren vormen met hun ouders al een maatschap: „Geen gezeik, iedereen rijk.”

En zo leren we vijf boerengezinnen wat beter kennen. Op één boerderij zien we waterbuffels, wat in Nederland niet zo gangbaar is. We zien hoe lastig het is om een carnavalsfeest met de kinderen bij te wonen, als je drukte in de stal hebt. En mooi is ook boer Johan, die net zo verliefd op zijn spruiten is als op zijn Arubaanse vrouw Dinah. Johan neemt zijn allerjongste dochter al mee op de tractor. Daarover zegt de spruitenman: „Als ze in de grote stad zou zijn, dan vind ik dat erger dan op de trekker.”

Aardig programma, dat Bij Ons Op De Boerderij. Je kunt het ook prima missen. Tenzij je van feitjes houdt als ‘Nederlanders eten in de week voor Kerstmis meer spruitjes dan in alle andere weken’. Ook dat krijg je mee. De reden? Boer Johan droogkloterig: „Geen idee.”

Aantal blikken uit 5: 3,5

Blik Buis illustratie

Bij Ons Op De Boerderij is vanaf vandaag elke donderdag te zien om 20.30 uur op RTL 5. Terugkijken kan via RTLXL.nl.

Docu Puinhoop over een moeder met borderline: ‘Maak je een film over iemand die langzaam gek wordt?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kinderen ‘buffelen’ in Bij Ons Op De Boerderij (RTL), maar daar worden ze echt niet slechter van
Sluiten