Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 3 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

‘Keihard huilen’ bij emotionele Niet Klein Te Krijgen, Paul de Leeuw komt belofte na

De ernstige zieke kinderen in tv-programma Niet Klein Te Krijgen hebben de meer dan 600.000 kijkers gisteravond diep geraakt. Vooral een treurig einde moet in vele huiskamers voor een brok in de keel of meer hebben gezorgd. Mooi om te zien: presentator Paul de Leeuw maakte een eerder gedane belofte na. Uiteráárd kwam hij die na, vond hij ook zelf.

Bij de eerste aflevering was Metro in de rubriek Blik op de Buis al flink onder de indruk. Vijf kinderen / tieners die vechten tegen kanker, maar toch zoveel mogelijk positiviteit uit hun dagen halen: het is mooi en goed om te zien in een tijd waarin in Nederland heel wat af wordt gezeurd. De integere manier waarop Niet Klein Te Krijgen is gemaakt en de manier waarop Paul de Leeuw met de kinderen omgaat, werd beloofd met de maximale vijf ‘blikken’. „Na alle gekkigheid zien we nu weer eens een Paul de Leeuw in topvorm“, was hier toen te lezen.

Slecht en wat beter nieuws in Niet Klein Te Krijgen

De hoofdrolspelers waarmee velen bij Niet Klein Te Krijgen zes weken lang meeleven heten Luuk, Emelie, Myrthe, Tibbe en Quinten. Slecht nieuws zagen we gisteravond bij Emelie (10). Zij is door een agressieve hersentumor inmiddels bijna blind en dat zorgt ook voor intens verdriet bij haar tweelingzusje Isa. Want ook dat is Niet Klein Te Krijgen: zien wat een ernstig ziek kind met de familie en de omgeving doet. De 15-jarige Efteling-fan Tibbe ging op voor een afzetting van een deel van zijn been. Hij was stikzenuwachtig, maar ook positief: „Na vandaag is die botkanker tenminste weg.”

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Leukemie Myrthe niet meer te genezen

Helaas gaat de titel Niet Klein Te Krijgen niet voor alle kinderen in deze aangrijpende serie op. Gisteravond zag de kijker hoe de leukemie waaraan Myrthe (13) leed, na twee stamceltransplantaties niet meer te genezen was. Myrthe was net als de andere vier kinderen zeer positief en tot op het laatste moment zo creatief als wat. Eerder maakte zij op de bank, zie foto boven dit artikel, al indruk door tegen Paul de Leeuw te zeggen dat ze geen zin had om boos te zijn op de kanker in haar lichaam. „Ik heb daar niet eens energie voor, dus waarom zou ik het doen?”

Myrthe zou niet meer beter worden, wist ze zelf ook. We hebben het dan over oktober 2021. De nog altijd goedlachse tiener besluit dat zij niet meer bij Paul de Leeuw in beeld wil. Ze is thuis en ontvangt alleen nog naaste familie en soms een paar van haar beste vriendinnen. Er voltrekt zich nog een wonder, omdat Myrthe er drie maanden later nog altijd is. Paul de Leeuw zoekt haar ouders op en stelt: „Jullie hebben een wonderkind in huis.” Haar moeder kan het alleen maar beamen: „Wát een kind ook. Ze heeft bijna niets nodig om toch nog intens gelukkig te kunnen zijn.”

Niet Klein te krijgen uitvaart Myrthe
Bij de uitvaart van Myrthe werd er geproost op haar leven. Screenshot: BNNVARA / Niet Klein Te Krijgen

Paul de Leeuw komt Niet Klein Te Krijgen-belofte na

De kijkers van Niet Klein Te Krijgen zien aan het einde van de uitzending Myrthes uitvaart, in februari 2022. Ze heeft zelf gekozen voor een open lucht-theater in het Goffertpark in Nijmegen, een plek waar zij zo graag kwam. Er worden prachtige woorden gesproken door haar ouders en Paul de Leeuw zingt Zo Puur Kan Liefde Zijn, een vertaling van Adele die hij daadwerkelijk ooit met de wereldster zong. Paul de Leeuw die zou zingen op haar uitvaart was een grote wens van Myrthe, al durfde ze het liggend in haar ziekenhuisbed tijdens de vorige aflevering niet echt zelf te vragen. Haar vader nam de wens van haar over en De Leeuw hoefde geen seconde na te denken.

Dat werd zelfs nog grappig, toen de tv-maker vereerd vaststelde dat een tiener de muziek van een 60-jarige man kende. Maar zo was het niet. „Ik ben heel groot fan van Adele”, gaf Myrthe toe. Paul de Leeuw herhaalde dat verhaal tijdens de uitvaart, zong het lied en eindigde met „dag Myrthe.”

Reacties op emotionele uitzending

Een van de kijkers gaf op Twitter toe dat ‘keihard huilen’ wat haar betreft bij deze Niet Klein Te Krijgen past. Ene Pieter stelt: „En dan denk ik, als ik al het andere ‘geneuzel’ voorbij zie komen in m’n tijdlijn… Iedereen moet verplicht naar deze Kanjers kijken, wat een positieve wilskracht zit er in de voorbeelden voor ons allemaal!”

https://twitter.com/Marijkegroot/status/1653489277139861506

https://twitter.com/gewoonjosee/status/1653489188354904081

https://twitter.com/suusonline/status/1653506570632806401

https://twitter.com/margotlantinga/status/1653493181571387410

https://twitter.com/Jennitje07/status/1653489314829852672

https://twitter.com/PatriciaFoort/status/1653489668409774085

Niet Klein Te Krijgen is terug te kijken via NPO Start.

Ze blijven mooi doorgaan: Derksen, Van der Gijp en Genee tekenen nieuw contract live op tv

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.