Emma Jansen
Emma Jansen Televisie 26 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Kamp van Koningsbrugge-kijkers niet tevreden over voorselectie: ‘Halen het kamp niet eens’

Het derde seizoen van Kamp van Koningsbrugge is gisteravond van start gegaan. Het NPO 1-programma trok 860.000 kijkers, meldt Stichting KijkOnderzoek. Vijftien burgers gaan in het programma de uitdaging aan om het uiterste uit zichzelf te halen. Met intensieve testen beginnen zij aan een loodzware commandotraining. De vraag is wie het tot het einde haalt. Gisteravond gingen er al twee kandidaten uit. „Eerst wordt er gezegd: ‘ik geef nooit op’ en vervolgens halen ze het kamp niet eens”, twittert een kijker. Kijkers twijfelen aan hoe streng de voorselectie van het programma is.

De vijftien deelnemers van Kamp van Koningsbrugge worden naar het drielandenpunt in het Limburgse landschap gebracht en daar worden ze gelijk in het diepe gegooid. De presentator Jeroen van Koningsbrugge overhandigt zijn vijftien cursisten gelijk aan instructeurs Ray Klaassens en Dai Carter. Het gaat niet alleen om fysieke kracht, maar ook om kennis. Ze moeten namelijk weten hoe ze een kompas moeten lezen en hoe ze vuur moeten maken.

Het doorzettingsvermogen van de kandidaten wordt flink getest. Het ligt eraan hoe graag ze de eindstreep willen halen. „We gaan jullie fysiek tot het uiterste brengen en daar voorbij”, maakt Carter duidelijk. De deelnemers moeten binnen vijf minuten de belangrijkste spullen uit hun bagage halen en zich omkleden naar uniform. De instructeurs gaan door de spullen van de kandidaten heen en gooien weg wat ze absoluut niet nodig hebben. „Ik ga naar Kamp van Koningsbrugge en ik neem mee: deodorant en haarcrème”, wordt getwitterd.

Kamp van Koningsbrugge, deelnemers
Deelnemers van Kamp van Koningsbrugge Bron: Avrotros

Teleurstelling bij Kamp van Koningsbrugge

Het is tijd voor de eerste echte opdracht: de speedmars. De kandidaten moeten meteen 9 kilometer speedmarsen. Tijdens een speedmars moeten de deelnemers op een hoog tempo met flink wat bagage op de rug het eindpunt behalen. Het doorzettingsvermogen wordt meteen flink getest. Mick had het erg zwaar tijdens de eerste oefening en hij kwam er zo achter dat hij lichamelijk nog niet fit genoeg was voor het programma Kamp van Koningsbrugge.

De slimste keuze maakt hij niet: in het zicht van de instructeurs snijdt hij een groot stuk van de route af. Hij wordt teruggestuurd en moet als straf het afgesneden stuk opnieuw rennen en in een voorligsteun. Echter is hij wel erg trots op zichzelf nadat hij bij de tweede opdracht het water als snelst aan het koken krijgt. Maar het is niet genoeg. Het is uiteindelijk Ray die bij Mick de badge eraf trekt, terwijl ze het kamp in de verte zien liggen.

Niet alleen Mick haalde het einde niet. Ook Marty gooide sneller de handdoek in de ring dan dat hij op voorhand had gedacht. Hij is als beroep fysiotherapeut en toen hij last kreeg van zijn oude blessure, wist hij dat het foute boel was. Carter gaf hem de keuze om door te gaan of te stoppen met Kamp van Koningsbrugge. Na onderzoek van de medic gaf Marty alsnog op. Hij noemt het „beschamend, frustrerend en heel erg teleurstellend” om er zo vroeg mee te stoppen.

Reacties van kijkers

„’Ik geef nooit op. Ze moeten me wegslepen’, maar hij is uiteindelijk zelf naar huis gegaan”, reageren kijkers op de vroege exits. Sommige kijkers van Kamp van Koningsbrugge vonden het gedrag van Mick erg irritant. „Grote bek en nu er al uit. Wat een pussyclub.” Ze vinden daarnaast dat het tijd is voor een psychologische keuring voordat de deelnemers worden toegelaten aan het programma. Maar toch zijn ze erg benieuwd wie er van deze vijftien deelnemers de eindstreep gaat halen.

Kijk hier de hele aflevering van Kamp van Koningsbrugge.

Maakt geld gelukkig? De wetenschap geeft eindelijk antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kamp van Koningsbrugge-kijkers niet tevreden over voorselectie: ‘Halen het kamp niet eens’
Sluiten