Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 11 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Johan Derksen keihard over Songfestival: ‘Weggegooid geld’ en ‘twee nobody’s in land vol goede zangers gekozen’

Na een flink roerige periode, gebeurde tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival wat we allemaal wel een beetje aan zagen komen: ‘we’ liggen eruit. In talkshow Vandaag Inside werd hierover gisteravond nog even nagekletst. Vooral Johan Derksen stak zijn mening niet onder stoelen of banken.

Dinsdag viel het doek voor Mia Nicolai en Dion Cooper. Hun lied Burning Daylight kreeg te weinig stemmen van het publiek. Topfavorieten Zweden en Finland haalden de finale wel, net als Kroatië, Moldavië, Zwitserland, Tsjechië, Israël, Portugal, Servië en Noorwegen.

Johan Derksen: ‘Fortuin aan belastinggeld’

„Het lullige is, die twee kunnen er eigenlijk niet zoveel aan doen”, begint Johan Derksen. „Die zijn in zichzelf gaan geloven. Door alle publiciteit dachten ze echt dat ze sterren waren. Maar het is die commissie, die heeft uit een land vol goede zangers en zangeres die twee nobody’s gekozen. We moeten niet zeggen dat ze geen ervaring hebben en nog heel jong zijn, want de één is 30 en de ander is 27. Die hadden er normaal gesproken al een jaar of tien op zitten in de carrière. De commissie heeft er geen verstand van en is incapabel.”

De besnorde analist is duidelijk geen fan van het liedjesfestijn. „Er zit een fortuin aan belastinggeld in die show. Het is een van de duurste shows die jaarlijks op tv komt en de NPO doet net of dat geen weggegooid geld is.” Genee verbaasde zich vooral over de acts die wél zijn doorgegaan. Of zoals Derksen het noemt: „Kermisvoorstellingen.” „Dat schijnt heel populair te zijn bij Songfestivals. Gekkigkheid en dansen en cult. We hadden twee zangers die niet konden zingen. Ze hebben uit dat liedje alle moeilijke stukjes gehaald, waardoor er een truttig liedje overbleef dat wij ook zouden kunnen zingen, maar daar slaagden ze niet eens in.” Genee denkt dat het VI-team dit zelf beter had gekund. „Hadden wij het gedaan, dan waren we doorgegaan.”

‘Niet hun schuld’

René van der Gijp noemt het „compleet gestoord” dat Nicolai en Cooper zijn gestuurd. „Het is natuurlijk altijd handig dat, als je een podium betreedt, je dat aankan. Dat is hetzelfde als een jongen van Katwijk in het weekend mee laten voetballen bij Ajax in de ArenA: dat gaat hem niet worden.” Derksen legt de schuld dan ook niet bij hen. „Het is de schuld van diegenen die hen er neergezet hebben.”

Van der Gijp denkt dat het Eurovisiesongfestival zelfs voor grote sterren een uitdaging is. „Ik denk dat dat je als daar bijvoorbeeld Davina Michelle zet, die zou al moeite genoeg hebben met die spanning en de druk. Het aantal mensen dat kijkt en de hele heisa eromheen.” Maar Derksen denkt dat Davina Michelle zich daar niet voor leent. Derksen: „Die is zo groot, dat heb je ook met Danny Vera, die beginnen daar niet aan. De kleindochter van Piet Veerman is een waanzinnig goede zangeres. Een meisje van in de 20 zou uitermate geschikt zijn voor dit soort dingen.”

Vanavond tweede halve finale

Het Eurovisiesongfestival gaat vanavond verder zonder Nederland. In de tweede halve finale worden de laatste tien startplekken voor de finale verdeeld. Daarvoor komen nog zestien landen in aanmerking. Zaterdag barst om 21.00 uur de finale los. Derksen en ‘Gijp’ zijn dan in ieder geval fan van de gedoodverfde winnaar Loreen (Zweden). „Kan goed zingen, dat meisje”, vindt Van der Gijp. Derksen: „Prachtig meisje ook.”

Je kunt Vandaag Inside terugkijken via KIJK.

Meester Leonie (34): ‘Als strafrechtadvocaat moet je hard zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.