Thom Voogt
Thom Voogt Televisie 19 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Jeroen van der Boom zingt door AI geschreven nummers in Jinek, maar dacht: ‘Waar begin ik aan?’

Er gebeurde iets speciaals op de Nederlandse televisie gisteravond. Zanger Jeroen van der Boom mocht langskomen bij de talkshow Jinek om een paar nummers te zingen. Op zich is dát niet zo bijzonder natuurlijk, maar de nummers zelf wel. Deze waren namelijk door Artificial Intelligence (AI) geschreven. Simpel gezegd creëerde een programma met kunstmatige intelligentie op de computer voor hem dus deze liedteksten.

In de uitzending werd onder meer besproken op welke gebieden de ontwikkeling van AI al effect hebben, zoals in de reclamewereld. Ook werd onlangs bekend dat Amerikaanse onderzoekers met deze techniek de psychische hoedanigheid van iemand meten.

Verschillende mogelijkheden

Er wordt wel gezegd dat de mogelijkheden van AI eindeloos zijn. In Jinek werd gisteren besproken wat het nu al allemaal kan. Zo heeft één van de gasten aan tafel een AI-reclamebureau en vertelt een hoogleraar hoe AI nu onderzocht wordt om borstkanker op te kunnen sporen. Daarnaast is ook Jeroen van der Boom aanwezig die live niet één, maar twee AI-liedjes ten gehore brengt.

Kinderliedje door AI

„Waar begin ik aan”, dacht Jeroen van de Boom toe hij akkoord ging om mee te doen aan het muzikale experiment van de talkshow. Toch besloot hij mee te doen. „Ik vond het een hele leuke uitdaging.” Allereerst liet de redactie het AI-programma ChatGPT een kinderliedje schrijven voor een nog ongeboren kind. Hiervoor maakte Van der Boom vervolgens wel zelf de muziek. Het lied kreeg de naam Slaap lief kindje. Een titel die je wellicht ook aan een bestaand kinderliedje doet denken. Zo ook de zanger, die toch wel iets opviel in de teksten. „De eerste zin vond ik wel bijzonder. Daar stond toch ‘slaap, lief kindje, slaap zacht en stil’. Dat komt natuurlijk van Slaap, kindje slaap.”

https://twitter.com/Jinek_RTL/status/1659309513818734593

Het nummer doet iets met presentatrice Eva Jinek. „Ik ben ontroerd”, laat ze weten. Wanneer de zanger vraagt of ze het mooi vond, grapt ze nog „ik ben ook hormonaal belast hé” en verwijst daarmee naar haar zwangerschap. „Maar het is niet alleen de muziek die me raakt, ook de tekst. En terwijl je zingt denk ik: ik ben ingenomen door het geluid, maar ik luister naar woorden die een computer gerangschikt heeft. En toch raakt het me.”

AI als hit-machine?

Als tweede opdracht werd aan ChatGPT gevraagd om voor Jeroen van der Boom een nieuwe hit te schreven in de stijl van André Hazes Sr. Volgens Jeroen pakt AI bij het samenstellen zowel informatie uit het leven van hemzelf als André Hazes dat op internet te vinden is. Om op die manier invulling te kunnen geven aan de inhoud van de tekst.

„Ik ga een nieuw lied zingen met fantastische mensen om me heen, met een hele mooie ode aan de prachtige accordeon”, zegt de zanger, terwijl hij het podium betreedt om het tweede nummer te laten horen. „Het is een echt volks- niet echt Jeroen van der Boom liedje. Maar ik ben er heel blij mee.”

Influencers nog steeds in overtreding met reclame: zoveel boetes tot nu toe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.