Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 13 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Finale Songfestival staat voor de deur, Jinek doet een poging om winnaar te voorspellen: ‘Waanzinnig, maar…’

Vanavond is het zo ver: de finale van het Eurovisie Songfestival. Na de uitschakeling van ‘onze’ Mia Nicolai en Dion Cooper gaat bekend worden welk liedje de harten van Europa (en dit jaar ook de rest van de wereld) heeft gestolen. Bij Jinek wordt een poging gedaan om de winnaar te voorspellen.

Vooruitblikken doet Eva Jinek natuurlijk niet alleen. Gerard Joling en Diego González-Clark, beiden Songfestival-liefhebbers, schuiven aan.

Songfestival-kanshebbers

Eén van de favorieten van Joling is Frankrijk, dat het liedje Évidemment ten gehore brengt. Maar, zegt hij, „je wordt toch nerveus als je op zo’n klein plateautje moet zingen, dat ook nog eens beweegt. De zaal gaat mee met dit nummer en die uithaal zit er helemaal in. Ik denk dat ze wel in de top 4 zal eindigen.” De persoonlijke favorieten van Joling blijven echter Zweden – dat Loreen, na de winst elf van jaar geleden, nog een keer stuurt – en Finland.

Het land dat de finale opent is Oostenrijk. Is dat een goede openingsact?, vraagt Jinek zich af. „We hebben gezien dat de opening van de halve finales bepalend is. De eerste halve finale kende een knaller met Noorwegen en het was aan Denemarken om de tweede halve finale te openen”, vertelt Gonzáles-Clark. „Dat was zeer onstabiel en die jongen was vrij onzeker. De noten lagen er een beetje onder. Zoiets zet gelijk de toon voor de avond.” Maar goed, Oostenrijk dus. „Dat is ook niet echt mijn favoriet. Het is een wirwar aan visuals en een hele hoop tekst.”

https://twitter.com/Jinek_RTL/status/1657135317453795329

‘Gerard Joling ken ik niet’

Jineks Songfestival-verslaggever Aran Bade is op locatie in Liverpool, waar de liedjeswedstrijd wordt gehouden. „We zijn in de delegatiebubbel, backstage. En daar gebeurt het nu. 50 procent van die vakjury-punten wordt vanavond vergeven.” Bade vertelt hoe het daar is. „We hebben al veel nerveuze artiesten gezien.” De verslaggever gaat eens peilen hoe het met hen gaat. Slovenië, dat een meerkoppige vrolijke band stuurt, wordt erbij gehaald. „Eén van hen, Kris, is half-Nederlands.”

„Wat moet ik zeggen?”, lacht de gitarist. „Hey opa en oma en mijn oom en tante – iedereen in Zaandam, Heerhugowaard, Assen… iedereen.” „Wil je Gerard Joling ook de groeten doen? Die zit daar”, aldus Bade. „Nee, die ken ik niet”, reageert de half-Nederlandse gitarist van de Sloveense inzending Joker Out. Er klinkt uitbundig gelach in de Jinek-studio. De rest van de band zegt zich goed te voelen en zeggen hoi tegen Jinek. „Hi, Eva!”

Nederlands tintje

„Ik zie dat je, net als de rest van ons, wanhopig op zoek bent naar een Nederlands tintje om je aan vast te klampen”, aldus Jinek. „Dat er nog íéts voor ons is om te winnen. Want voor wie moeten we nu zijn?” Bade geeft wat suggesties. „Estland is heel goed, zij kan heel goed zingen en dat liedje is geschreven door een Nederlander. En mijn favoriet: Finland, die hebben een Nederlandse danser in het team.”

De Duitse inzending loopt nog even langs en daarover zegt Joling: „Dat is gewoon een gifbeker die uitgestoten wordt.” Kritiek op de outfit van de Engelse inzending volgt. „Dat je een buikje hebt is niet erg, maar bedek het óf helemaal, óf helemaal niet. Niet met zo’n stukje kippengaas en een panty. Het liedje is ook niet goed.” Spanje wordt ook niet gespaard. „Vreselijk. Het is puur Arabisch. Het heeft niks met de Spaanse cultuur te maken.” Daarop trekt Gonzáles-Clark een verbaasd gezicht. „Ik vind dit geweldig. Het is authentiek. Welk nummer hebben we nog in deze reeks waarvan je gelijk kunt zeggen: dit hoort bij dat land?” Joling geeft aan het Spaanse liedje „te veel” te vinden.

Echter, Joling vindt het wel knap gezongen. „En dat is waarmee Spaanse zangeressen zich kunnen onderscheiden”, aldus Gonzáles-Clark. „Omdat zij die kwaliteiten hebben om zo te zingen.”

Joling treedt op bij Jinek

Er zitten ook een aantal dance-breaks in een paar inzendingen. González-Clark vindt het er waanzinnig uitzien. „Maar ik moet wel zeggen dat ik vind dat op het Songfestival een dance-break maar een dance-break is. Het is ondergeschikt aan de zang.” Jinek haakt in: „Je bent echt een purist. De act is toch ook belangrijk?” Ja, vindt Gonzáles-Clark, maar „daardoor verlies je veel tijd om te laten zien dat je kunt zingen.” Voor Gonzáles-Clark is de Zweedse Loreen in ieder geval de winnaar.

Om helemaal in Songfestival-stemming te komen, zingt Joling het lied waarmee hij in 1988 op de negende plek eindigde op het Eurovisie Songfestival. „Ik heb daar zulke gekke, idiote dingen meegemaakt.”

De finale van het Eurovisie Songfestival is vanavond vanaf 21.00 uur live te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Je kunt Jinek terugkijken via RTL XL

Alles voor de views: YouTuber bekent opzettelijke vliegtuigcrash

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.