Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 1 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Deel 2 Undercover in Nederland over ‘horror’ zorgboerderij maakt weer veel indruk: ‘Gehandicapten zijn 贸贸k mensen’

Undercover in Nederland was gisteravond toe aan het slot van de tweeluik over misstanden op zorgboerderij Aurora Borealis in het Groningse Wedde. De uitzending van Alberto Stegeman op SBS6 maakte op kijkers opnieuw veel indruk. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Na een undercoveractie op de zorgboerderij ging Stegeman de confrontatie aan met de daders die bewoners kleineerden en mishandelden. Vorige week schreef Metro al dat kijkers over Undercover in Nederland boos waren op de ‘horror’ die zich voor hun ogen afspeelde. 鈥濵ijn maag draait om”, klonk het toen vooral op social media.

Undercover in Nederland op zorgboerderij

In de Groningse zorgboerderij wonen verstandelijk gehandicapten en autistische mensen. Er speelden zich zorgwekkende wanpraktijken achter gesloten deuren af. Lijfstraffen, mishandelingen en vernederingen bleken er aan de orde van de dag. Het lukte Alberto Stegeman om met Undercover in Nederland bij de zorgboerderij binnen te komen en de boel vast te leggen. Ene Linda meldde zich aan als stagiaire en filmde meerdere dagen de mishandelingen, straffen en vernederingen. Stegeman: 鈥濰et is niet voor te stellen wat we daar allemaal hebben gezien. En het zijn overduidelijk geen incidenten.”

Bewoners urenlang buiten zetten. Een sinaasappel in iemands gezicht gooien. Een persoon die niet wil drinken z’n neus dichthouden en dan water naar binnen gieten tot diegene kokhalst… Het zijn maar drie voorbeelden. De verantwoordelijken, Michel K., Paul W. en andere medewerkers lieten hun barbaarse aanpak aan 鈥榮tagiaire Linda鈥 zien. En dat zonder g锚ne. Inmiddels loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar zes betrokkenen. Op sociale media gaan inmiddels foto’s en volledige namen van hen rond met de vraag om de beelden zoveel mogelijk te delen.

https://twitter.com/AlbertoStegeman/status/1652289256612667392

‘Vastgelegd hoe jullie gehandicapten op een vreselijke manier behandelen’

Bijna 850.000 mensen zagen gisteravond deel 2 van Undercover in Nederland op de veelbesproken zorgboerderij. Alberto Stegeman confronteerde gisteravond Michel K. en Paul W. De twee wilden geen camera, maar daar dacht de tv-maker anders over. 鈥濱k ben Alberto Stegeman. Wij doen onderzoek naar hoe jullie met gehandicapten omgaan en we hebben vastgelegd hoe jullie de gehandicapten op een vreselijke manier behandelen. Daar hebben we tal van voorbeelden van.” 鈥瀂onder camera”, reageert Michel K. 鈥濰et is een beetje asociaal, want we weten niet bij wie die vandaan komt.” Stegeman: 鈥濪it komt bij onszelf vandaan. We hebben het vastgelegd met een verborgen camera.”

Stegeman weer: 鈥濿aarom geven jullie gehandicapten overdag soms geen eten?” De reactie: 鈥濰o ho, daar zit een gedragsregulering achter.” Stegeman: 鈥瀂ij eten soms niet omdat ze hun werk niet goed doen.” K.: 鈥濰猫? Wacht eens effe, zo werkt het niet. Dat zit heel anders in elkaar.” Stegeman houdt vol: 鈥濿aarom zetten jullie ze soms buiten, in de brandende zon?” K.: 鈥濱n de brandende zon? Doe effe normaal.” Stegeman: 鈥濿aarom laat je iemand in een tentje slapen? Zonder kussen, zonder deken en zonder een matras? Waar贸m?” K. weer: 鈥濪at zijn gedragsreguleringen. Ik wil het gerust uitleggen, maar niet voor de camera.”

Martelmethode uit de middeleeuwen

Het gaat in Undercover in Nederland dan ook nog over een wasmand over iemands hoofd zetten. De twee heren doen dat af met ‘begrenzen in iemands gedrag’. Stegeman: 鈥濫en wasmand over iemands hoofd zetten? Een bebloed hoofd, noem je dat begrenzend gedrag?” Paul W.: 鈥濲ij wilt het verhaal niet kennen, dit is echt een lachertje.” Stegeman fel: 鈥濷h ja? Weet je wat een lachertje is? Hoe jullie met de gehandicapten omgaan.”

K. later: 鈥濰eb je liever dat je ze plat spuit? Dat je ze een spuit in de reet douwt, ze separeert (afzonderen, red.) voor jarenlang, 256 dagen per jaar omdat die jongens hun gedrag niet onder controle kunnen houden?” Stegeman: 鈥濲ullie pesten ze ook, jullie treiteren ze. De martelmethode uit de middeleeuwen gebruiken jullie zelfs. Drup, drup, drup. Vind je dat leuk, is dat lachen?”

En zo ging het door. De man van Undercover in Nederland treffend tegen de mannen die hij opwachtte: 鈥濭ehandicapten zijn 贸贸k mensen.” Daar is Mink K. het wel mee eens. 鈥濶ou behandel ze dan ook zo!”

Kijkers zijn diep geraakt en woest door de tv-uitzending. Er klinkt ook veel lof voor de makers en vooral voor ‘stagiaire Linda’. Een klein overzicht van wat er Twitter verscheen.

https://twitter.com/arnhemsryantje/status/1652760428299137026

https://twitter.com/Lapzwanz/status/1652760713402757132

https://twitter.com/Stevenvk/status/1652767787276816384

https://twitter.com/GWemeyer/status/1652774590672781314

https://twitter.com/bo_1016/status/1652775589957214210

https://twitter.com/Lisawesterveld/status/1652782299786649602

https://twitter.com/LammyGr/status/1652767215215685632

https://twitter.com/Aliosmanuzun58/status/1652887750108930048

Wil je聽 Undercover in Nederland terugkijken? Dat kan via Kijk.nl.

Triest jubileum: teller explosies Rotterdam na vannacht op vijftig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 馃寪

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.