Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 10 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Zit Vernond Rombley al jaren onschuldig vast op Curaçao? ‘De echte moordenaar is kleiner’

Sinds zijn 19e zit Vernond Rombley op Curaçao achter de tralies. Maar, zo verzekert hij alles en iedereen, de moord waarvoor hij is veroordeeld, heeft hij niet gepleegd. Het zou maar waar zijn… KRO-NCRV dook in deze zaak en brengt vanaf vanavond een documentaireserie in drie delen, De zaak-Rombley. Metro keek een deel en zag: het is een fascinerend verhaal, onder meer over belangrijke appjes en de lengte van de dader.

KRO-NCRV maakte in het dossier Onschuldig Vast? al meerdere mooie reeksen. De villamoord was er zo een, over negen mannen die werden veroordeeld voor de moord op de 63-jarige Geke uit Arnhem. Later volgde De pompmoord, waarbij in 1985 de 28-jarige Michelle, getrouwd en kassière van een Shell-tankstation in Warnsveld na het afsluiten van de pomp met een mes werd afgeslacht. Ook hierbij ontstond zware twijfel over de daders. Metro bekeek daarom ook De zaak-Rombley alvast, voor de tv-rubriek Blik op de Buis. Erik Jonk bespreekt daarin nieuwe en opvallende programma’s van reguliere omroepen en streamingdiensten (en was eerder niet te spreken over de documentaire over de Songfestivaldeelnemers Mia & Dion).

Advocaten-echtpaar Knoops en meer betrokkenen

Dan is De zaak-Rombley heel wat interessanter. Regisseur Nick Felix en zijn team hebben weer tal van personen voor de camera gekregen, waaronder de veroordeelde Vernond Rombley zelf. Maar ook zijn advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger en een psycholoog op Curaçao die zich vastbeet in Rombley’s app-verkeer. En dan is er ook nog Jan Rooijakker, oud-politiechef Caribisch Nederland. De huidige bewoner van de Veluwe is al met pensioen, maar kan zijn voormalige werk niet loslaten als een zaak als die van Rombley hem fascineert. Hij analyseerde de beveiligingsbeelden die er zijn van de moord waarom het draait. Verder zien we onder meer Rombley’s vader, moeder, tante, nicht en een van zijn beste vrienden die nu in Den Haag woont.

Waar draait hem om in De zaak-Rombley?

De zaak-Rombley bestaat uit drie delen van bijna 40 minuten. Vernond Rombley, inmiddels 27 jaar, werd veroordeeld als schutter van de brute roofmoord op de 30-jarige Zu, de Chinese eigenaar van een kleine supermarkt in Willemstad (december 2014). De man wordt direct na binnenkomst van twee daders met een pistool neergeschoten. Het duo grijpt daarna een paar honderd dollar uit de winkel en verdwijnt. Dat is allemaal te zien op de originele beelden van de bewakingscamera. De ex-vriendin van Rombley legt een verklaring af bij de politie. Tegenover haar had hij in een WhatsApp-gesprek verteld de supermarkteigenaar te hebben doodgeschoten.

Die ‘bekennende’ appjes stuurde Rombley naar meerdere meisjes. Daarin stond soms ook dat hij een zware crimineel is en eerder in de gevangenis had gezeten. Rombley is echter nog nooit met justitie in aanraking gekomen. De politie vraagt deze ex-vriendin en haar moeder naar de camerabeelden van de moord te kijken, en zij zeggen Rombley te herkennen als de schutter. Maar ja, wat is er nu waar en niet waar? Hij zit nu zeven jaar en tien maanden ‘in de bak’ en heeft nog eens zeven jaar en twee maanden te gaan.

rombley curacao dader
Beelden van bewakingscamera’s van een dader die Vernond Rombley zou zijn. Foto: KRO-NCRV / De zaak-Rombley

Trouwe familieleden in De zaak-Rombley

De familie is altijd achter Vernond Rombley blijven staan. Zijn vader meldt, hoe schrijnend, hem in al die jaren maar één keer in de gevangenis te hebben opgezocht. Zijn tante wil niets liever dan geloven dat haar neefje onschuldig is, al levert het haar slapeloze nachten op. Wat dan helpt? Bidden. De moeder van Rombley vertelt wel dat haar zo brave zoon begon te spijbelen van school. Hij bekende later dat hij een vriendin heeft, waar hij ook bij introk. Of het tegen Rombley werkte is niet duidelijk, maar deze meid woonde in een criminele buurt. Ze bleek nog zwanger ook, al was dat niet van de hoofdpersoon uit De zaak-Rombley.

knoops advocaten Rombley
De advocaten Carry en Geert-Jan Knoops. Foto: KRO-NCRV / De zaak-Rombley

Vragen in De zaak-Rombley blijven nog open

In de docuserie zien we in een interview ook Vernond Rombley zelf. Hij is gekleed in knaloranje gevangeniskleding en heeft ‘een beetje baard en een beetje snor’. Gelukkig voor hem ziet hij er fit uit, maar hij geeft aan mentaal moe te zijn.

Metro zag deel één van De zaak-Rombley en een aantal interessante vragen zijn nog niet beantwoord. Of de vragen van de eerder genoemde Jan Rooijakker nog worden beantwoord moet tijdens de rechtszaak blijken. Waarom hield de schutter het pistool in zijn linkerhand, terwijl Vernond Rombley bewezen rechtshandig is? En, hoe kan de schutter bijna voor 100 procent zeker qua lengte 7 tot 10 centimeter kleiner zijn dan de jonge vent die nu vast zit? Verder zijn we benieuwd wat Rombley zelf over zijn app-verkeer te zeggen heeft. Enne, waar is die tweede dader gebleven? Is die ooit opgepakt? Blijven kijken dus…

De zaak-Rombley is wat langdradig en dat nog eens uitgesmeerd over drie woensdagen ook. Maar, en dat blijft overeind, tegelijkertijd zit je naar een fascinerend verhaal te kijken, waarin het welles-nietes na het eerste deel nog lang niet is opgelost.

Aantal blikken uit 5: 3,5

Blik Buis illustratie
Illustratie: Metro

De zaak-Rombley is vanavond, 17 en 24 mei op NPO Start te zien en om 21.15 uur op NPO 3. Een extra uitzending over De zaak-Rombley op NPO Radio 1 is op zaterdag 20 mei om 19.00 uur te beluisteren.

Sekspedia is nogal explicite seksuele voorlichting van BNNVARA: ‘Zo gaat seks er echt aan toe’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.