Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 3 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Ophef over reactie Op1-presentatoren nadat gast valt: ‘Tot zover het empathisch vermogen’

Je zit aan tafel, maar iemand naast je valt van zijn of haar stoel op de grond, en bloedt. Wat doe je dan? De meeste mensen zullen meteen opstaan en hulp bieden. Maar in de studio van Op1 van gisteravond was dat niet zo. Daar viel een van de gasten tijdens de uitzending op de grond, en die was even niet oké. Maar presentatoren Charles Groenhuijsen en Margje Fikse deden weinig anders dan verslag doen van het ‘voorval’.

En die reactie valt niet helemaal lekker bij kijkers.

Gast valt in studio Op1

Toegegeven, het ziet er ook wat gekkig uit. Het is duidelijk te zien dat er iets in de studio niet helemaal goed gaat en Groenhuijsen en Fikse draaien hun hoofden naar de mevrouw op de grond, maar blijven presenteren. Het gaat om Corlien Doodkorte, parkinsonpatiënt die kwam vertellen over genezing door bidden. Een aantal gasten staat op en kijkt naar Doodkorte, één van hen loopt om de tafel heen naar haar toe. „Ondertussen is er wat consternatie in de studio, want één van de gasten is gevallen”, zegt Fikse, terwijl ze zich zittend richting de vrouw buigt. „En het gaat niet goed. En ik weet even niet hoe wij dat nu gaan oplossen.”

Inmiddels zijn er andere mensen aangesneld om haar te helpen. Fikse: „Ze wordt overeind geholpen, maar ze is aan het bloeden en dat gaat niet goed. Mevrouw wordt op dit moment weggehaald, want ze moet echt even geholpen worden.” Ondertussen bladert Groenhuijsen wat door zijn papieren, maar zegt niks. „Alle andere gasten zijn ook bezig met het helpen van deze mevrouw”, doet Fikse verslag. „Oh dit is wel echt heel erg vervelend”, voegt ze nog toe. De presentatrice richt zich naar Geert-Jan Lassche: „Kun jij het aan om over je documentaire te praten terwijl dit gebeurt?” Het is duidelijk: gewoon door met de uitzending, dit komt wel goed.

Uiteindelijk kwám het ook goed, maar het is de houding van de presentatoren die in het verkeerde keelgat van velen schiet. Verslag doen van zo’n val alsof het iets is dat gisteren gebeurde, niet iets waar je op het moment zelf bij zit. Tegelijkertijd is de houding misschien uit te leggen onder het mom ‘de uitzending moet door’, maar dat is iets waar een deel van de kijkers zich niet in kan vinden.

https://twitter.com/victorhopman/status/1653504018151362569

Corlien Doodkorte ‘maakt het goed’

Zoals gezegd, het kwam dus goed met de gevallen gast. Thomas van Groningen, de politiek verslaggever van het programma, schrijft op Twitter dat ze ‘het goed maakt’.

„Corlien Doodkorte en ik moesten tijdens een kort filmpje van plek wisselen, waarna zij per ongeluk naast het podium stapte en ongelukkig viel”, legt de politiek verslaggever uit. „Meteen hulp geboden, er was ook een huisarts in de studio. Ze maakt het goed, gelukkig.”

Hieronder zie je wat reacties van kijkers:

https://twitter.com/moeva18/status/1653527269367791616

https://twitter.com/Rechtsevrouwen/status/1653530370938216451

https://twitter.com/TiemeWoldman/status/1653648037099581441

https://twitter.com/tonfvandijk/status/1653509288428548101

https://twitter.com/MCJHuisman/status/1653646435215106051

 

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Jong en Ondernemend: Lune, Milly en Coosje draaien een omzet van 30K, maar leven niet als diva’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.