Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 11 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Boze kijkers ontdekken dat Jesper uit Steenrijk, Straatarm eerder als oplichter werd ontmaskerd

Kijkers van Steenrijk, Straatarm wisten gisteravond niet wat ze zagen. Jesper, de ‘steenrijke’ deelnemer, presenteert zich als een uiterst succesvolle ondernemer, maar blijkt op zeer dubieuze wijze zaken te doen. Hij werd zelfs door Radar nog niet gek lang geleden als oplichter ontmaskerd.

In Steenrijk, Straatarm ruilt iedere aflevering een ‘steenrijke’ familie met een ‘straatarm’ gezin.

Jesper en Shannon in Steenrijk, Straatarm

In de nieuwste aflevering van Steenrijk, Straatarm maken we kennis met de 27-jarige Jesper en zijn 28-jarige vriendin Shannon, die momenteel in een fraaie villa in het Limburgse Horn verblijven. Het koppel ontmoette elkaar tijdens een bijbaan in de bouwmarkt en is sindsdien al tien jaar onafscheidelijk. Zij zat achter de kassa, hij was winkelverkoper. „Ik was gewoon een goede verkoper”, vindt Jesper zelf.

Verkopen doet hij dus nog steeds, maar op een heel andere manier. Hij vertelt in de uitzending: „Ik run meerdere websites, nationaal en internationaal. Per jaar is daar makkelijk om en nabij een miljoen mee te verdienen. Daar ben ik heel eerlijk in. In de webshopwereld is dat heel normaal. Ik stond ervoor open en ik trok het succes aan.” Ook Shannon boert goed: zij runt een coachingsbedrijf met haar zus. „Ik begeleid vrouwen om weer grootser durven te dromen en om ze weer in hun kracht te zetten.”

Met hun vette salarissen leiden ze een luxe leventje. Zo huren ze elke paar maanden een mooie villa op een andere plek in de wereld. Naar eigen zeggen krijgen ze daarvan „nieuwe inzichten en inspiratie.” „We leven vanuit het motto: raise your standards”, legt Jesper uit. „We vinden het heel belangrijk dat als we iets doen, het ook buiten onze comfortzone ligt.” Ook dure gadgets mogen daarbij niet ontbreken. „Leuke auto’s, mooie horloges, daar kan ik heel erg van genieten.”

Radar deed onderzoek naar Jesper

Wat blijkt: Radar deed in februari van dit jaar onderzoek naar Jesper. Het consumentenprogramma ontving meerdere klachten over zijn webshops. Het was een duidelijk gevalletje ‘dropshipping’, een constructie waarbij Nederlandse webwinkels hun producten rechtstreeks uit China bij de klant laten bezorgen. Je koopt bij zo’n webshop bijvoorbeeld een jurkje voor 40 euro, dat je op AliExpress zelf ook voor 9 euro kunt bestellen.

Klanten van Jespers webshops klagen niet alleen over de erbarmelijke kwaliteit van de producten, maar ook over de slechte bereikbaarheid van de klantenservice en de hoge kosten van het retourneren. Je moet het product namelijk zelf weer naar China terugsturen. Zoals Radar schetst: je bent dan al snel 20 euro kwijt, terwijl het gaat om een jurkje van 29 euro dat eigenlijk maar 7 euro waard is.

Ook de Consumentenbond waarschuwt voor een van zijn websites. Volgens de bond misleidt de shop klanten met nepaanbiedingen en heeft het een zogenaamde score van 4,7 op Trustpilot, terwijl daar louter slechte recensies te vinden zijn. Ook is de webshop niet bereikbaar via mail en telefoon. Op dit moment zijn de beklaagde webshops helemaal uit de lucht.

Boze reacties

Dat Jesper alsnog in het programma mag komen opdraven, leidt tot veel woede op social media. „De redactie had iets beter zijn best moeten doen”, klinkt er onder andere. „Twee oplichters in de uitzending. Hebben een heleboel mensen geld afhandig gemaakt met hun Chinese troep.”

https://twitter.com/cwillugenberg/status/1656375098599788550?s=20

https://twitter.com/Plukkiess/status/1656370847479656477?s=20

https://twitter.com/y12345649269247/status/1654439173418283008?s=20

https://twitter.com/cwillugenberg/status/1656370497980887064?s=20

Je kunt Steenrijk, Straatarm terugkijken via KIJK

Johan Derksen keihard over Songfestival: ‘Weggegooid geld’ en ‘twee nobody’s in land vol goede zangers gekozen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.