Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 18 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Bertrie Wierenga is Maria Magdalena in The Passion Hemelvaart: ‘Er is maar weinig over haar bekend’

The Passion Hemelvaart keert vanavond op tv terug, na een eerste succesvolle ‘première’ vorig jaar. In het vervolgverhaal op The Passion die een paar miljoen Nederlanders kort voor Pasen altijd zien, is een belangrijke rol weggelegd voor Maria Magdalena. Actrice (én zangeres) Bertrie Wierenga mag haar rol vandaag vervullen. Tijd om met deze vrolijke en enthousiaste Friezin vooruit te blikken.

‘Vandaag’ is niet helemaal het juiste woord, want The Passion Hemelvaart is al opgenomen. De ‘echte’ Passion op Witte Donderdag – Metro sprak eerder met ‘Jezus’ Sinan Eroglu – is grotendeels live en met publiek. Bertrie Wierenga (33) was daarin met een meer bescheiden rol ook te zien, maar reisde voor haar grote moment naar haar geboorteprovincie. Naar Bolsward en Sneek om precies te zijn. Fans van Goede Tijden, Slechte Tijden kennen haar maar al te goed, als Shanti Vening (sinds 2019).

Opvolgster van Kim-Lian van der Meij

In de tweede editie van The Passion Hemelvaart is Bertrie Wierenga de opvolgster van Kim-Lian van der Meij. Haar zie je hier:

In de uitzending van vandaag zien we Maria Magdalena, en dus Bertrie Wierenga, enkele dagen na de kruisiging van Jezus. Zij ontdekt als eerste dat het graf van Jezus leeg is en wil dit goede nieuws met de andere discipelen delen. Niet iedereen gelooft haar. Toch probeert ze hen ervan te overtuigen om haar vertrouwen en het werk van Jezus voort te zetten.

Droom om in The Passion te staan

Hoe heb je The Passion met Pasen ervaren?

Bertrie Wierenga: „Het was overweldigend én koud met al die regen, haha. Ja, prachtig natuurlijk dat ik die rol van Maria Magdalena mocht en mag vervullen. Het is eigenlijk altijd al een droom van me geweest om aan The Passion mee te doen. Ik ben zeer vereerd en het was geweldig om dit te ervaren.”

En dan ook nog eens op eigen bodem.

„Het is extra speciaal dat het natuurlijk in Friesland is. Sneek, Bolsward, Harlingen (daar was de editie van The Passion tijdens Pasen, red.)… Zelf kom ik uit Leeuwarden, maar Friesland is Friesland.”

Wat heb je zelf met het geloof?  

„Van huis uit ben ik niet gelovig, als we het over de kerk hebben. Wel geloof ik in een groter goed en hang heel erg naar het boeddhisme en taoïsme. Ik denk dat we vooral onszelf moeten geloven. Het maakt ook niet uit, het verhaal van The Passion kan voor iedereen iets betekenen.”

Rol van Maria Magdalena

Wat vind je van je personage?

„Maria Magdalena is een rol die niet zo vaak voorkomt. Er zijn maar weinig verhalen over haar bekend. Ze is eigenlijk opgebouwd uit de mening van andere mensen, uit het beeld van wat andere mensen van haar hebben. Ik vind het heel speciaal dat ik daar ook een richting aan mag geven. Ze staat voor mij voor vertrouwen en liefde. Dat vind ik heel mooi om te mogen spelen. Als je op een verkeerde manier wordt neergezet, niet gehoord, gezien en geloofd wordt, tast dat je bestaansrecht aan. Om naast die pijn toch vertrouwen te houden, is bijzonder. En dat is gelijk haar connectie met Jezus, denk ik. Jezus verscheen het eerste aan haar, ze wordt ook wel de apostel der apostelen genoemd. Ik denk dat daar een heel groot vertrouwen zit.”

Hoe kon je je op ‘die persoon waar zo weinig over bekend is’ voorbereiden?

„Door veel aan elkaar te verbinden wat er wel bekend is en daar een rode draad in te vinden en te voelen. Maar ook om te kijken wat haar verhouding is met de andere personages uit het verhaal. Ik vind het mooi om te zien hoe iedereen in de cast een eigen draai weet te geven aan zijn of haar personage. Ik kan mij voorstellen dat Maria Magdalena zo verkeerd is neergezet dat het best veel met haar heeft gedaan. Hoe ik dat ga laten zien, dat ga ik nog niet verklappen.”

Thema The Passion: Leun op mij

Het thema van The Passion is dit jaar ‘Leun op mij’. Hoe vertaalt zich dat naar jouw rol?

„Ik hoop mensen te laten voelen dat het heel belangrijk is dat we elkaar veel meer bevestiging moeten geven. Elkaar zien en elkaar écht horen. Dat is van onschatbare waarde.”

Je zingt onder meer Dromen in Kleur van Suzan & Freek. Wat betekent dat voor jou of waar gaat het over?

„Dat gaat er voor mij voornamelijk over dat als je het pad van vertrouwen en liefde kiest, dat zich mijns inziens vertaalt in je werkelijkheid. En voor Maria Magdalena is Jezus natuurlijk degene die dat vertrouwen in de liefde in haar heeft wakker gemaakt. Dus in die zin denk ik dat haar dromen zeker uitkomen.”

Iets héél anders: we zien je, ook in Friesland, vanaf komend najaar in musical De Tocht over de Elfstedentocht. Je bent van oudsher eigenlijk zangeres. Valt er op dat vlak nog iets van je te verwachten? 

„Geheimpje… ik ga een nummer opnemen, maar ga nog niet zeggen wanneer dat uitkomt.”

The Passion Hemelvaart is vanavond om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1. Liever terugkijken? Dat kan later via NPO Start.

Kijkers vol lof over cast die in stromende regen speelt: ‘Mooiste Passion sinds jaren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bertrie Wierenga is Maria Magdalena in The Passion Hemelvaart: ‘Er is maar weinig over haar bekend’
Sluiten