Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 20 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Raoul Heertje ergert zich aan Khalid en Sophie-discussie over ‘graaiflatie’: ‘Clowns tegen feiten’

‘Graaiflatie’ was het onderwerp van discussie aan de Khalid en Sophie-tafel gisteravond. Daarbij stonden politicus Wybren van Haga en journalist Sander Heijne lijnrecht tegenover elkaar. Een geërgerde Raoul Heertje vergeleek uiteindelijk Van Haga met een clown.

Bedrijven die de inflatie gebruiken om prijzen extra te verhogen, dat is de betekenis van zogenoemde ‘graaiflatie’. Vakbond FNV bekeek de jaarcijfers van een aantal grote beursgenoteerde bedrijven, zoals Heineken, Unilever of Ahold, die de prijzen klaarblijkelijk net iets extra verhoogden.

Wybren van Haga en Sander Heijne in discussie over ‘graaiflatie’

Onderzoeksjournalist Sander Heijne legt uit dat de samenleving armer wordt en de grote bedrijven rijker. „Vinden we het terecht dat die grote bedrijven zoveel macht hebben, dat zij kunnen bepalen wat de kosten van ons leven zijn?”, vroeg hij zich hardop af.

Tegenover Heijne zit politicus Wybren van Haga, die vooral de Belastingdienst de grootste graaier noemt. De inflatie en de stijgende energieprijzen hebben we volgens hem te danken aan de overheid. Hij pleit voor een vrijemarkteconomie, waarin bedrijven met elkaar kunnen concurreren.

Raoul Heertje geïrriteerd door discussie Khalid en Sophie

Heijne en Van Haga worden het niet eens met elkaar. Tafelgast en cabaretier Raoul Heertje, waarvan zijn vader een bekend econoom was, mengt zich in de discussie. Hij maakt een grap dat hij zijn vader mist in dit nieuwe spelprogramma „de clowns tegen de feiten.” Hij hekelt het feit dat mensen allerlei trucs uithalen om zoveel mogelijk geld te verdienen. „Mensen denken dat de economie over geld gaat en niet over behoeftebevrediging. Het gaat om de welvaart, niet over geld.”

Hij stoort zich aan het feit dat Heijne en Van Haga langs elkaar heen praten. Volgens hem gaan de twee heren voorbij aan het echte probleem. „Het probleem is toch niet dat we er nu achter komen, door een of ander onderzoek, dat ondernemers bezig zijn met meer geld verdienen?”

Kijkers loven pleidooi Heertje

Van Haga benadrukt dat we in Nederland dit soort bedrijven nodig hebben, maar dat de overheid de spelregels moet bepalen. „Je bent toch tegen de overheid?”, vraagt Heertje. „Die doet toch alles verkeerd?” Waarna Van Haga uitlegt dat hij niet tegen het algehele principe van de overheid is.

Echt een compromis of oplossing komt er niet uit het gesprek. Maar Khalid en Sophie-kijkers vinden in ieder geval dat Heertje raak schoot met zijn pleidooi.

https://twitter.com/gunternoa/status/1648936534857449473

https://twitter.com/ErikBooij/status/1648742793731244046

https://twitter.com/vandezet/status/1648739075296198678

https://twitter.com/Tuin61/status/1648738043296202755

https://twitter.com/HogenhuisRobAB/status/1648738932077494292

https://twitter.com/inge22/status/1648737320927887364

Je kijkt Khalid en Sophie terug via NPO.

Meivakantie-hommeles Schiphol? Reizigers betalen toeslag voor dreigende problemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Raoul Heertje ergert zich aan Khalid en Sophie-discussie over ‘graaiflatie’: ‘Clowns tegen feiten’
Sluiten