Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Televisie 4 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Staatssecretaris Vivianne Heijnen blijft fan van de NS ondanks prijsverhoging: ‘Het is redelijk’

De treinkaartjes worden duurder en de dienstregeling verschraalt: het reizen met de trein wordt er niet makkelijker op. Toch blijft Staatssecretaris Vivianne Heijnen fan van de Nederlandse Spoorwegen, zo vertelde zij gisteravond bij Op1.

De NS maakte eerder deze week bekend dat de prijzen voor een los treinkaartje in de tweede klas volgend jaar met 5,5 procent gaat stijgen. De prijs voor enkele abonnementen gaat echter iets naar beneden. Het spoorbedrijf wil naar eigen zeggen het reizen met de trein voor forenzen aantrekkelijk maken.

Heijnen vindt de prijsverhoging NS-kaartjes redelijk

Heijnen schoof gisteren aan bij Op1 om te praten over deze prijsverhoging, die in een tijd komt dat de NS kampt met personeelstekorten én een hooguitval van treinen. „Het plezier om te betalen gaat natuurlijk naar beneden als de service niet goed is”, begint Heijnen. „Daar heb ik ook veel gesprekken over met de directie en ik denk dat het belangrijk is dat ze ervoor gaan zorgen dat het echt beter wordt. Want het openbaar vervoer systeem in Nederland is zo ontzettend belangrijk, dus dat moet goed op orde zijn.”

Maar op dit moment is dat niet in orde, benadrukt presentator Sven Kockelmann. Is het dan redelijk om een prijsverhoging door te voeren? „We hebben natuurlijk op dit moment te maken met flinke inflatie en NS moet wel de middelen hebben om de service te kunnen leveren die ze moeten leveren”, legt de staatssecretaris uit. „Daarnaast blijft NS een bedrijf en mogen zij zelf beslissen hoe zij omgaan met de bedrijfsvoering. Er zijn bepaalde afspraken gemaakt en in die afspraken staan dat zij de prijzen mogen verhogen. Maar ik vind het zelf ook een lastige discussie.”

Op de vraag of het redelijk is, geeft Heijnen niet direct antwoord. Ondanks dat Kockelmann de vraag meermaals aan haar voorlegt. „Ik vind wel dat NS flink moet gaan leveren. Ik heb ze al een paar keer opgeroepen dat ze creatief op zoek moeten naar oplossingen.” Nadat Kockelmann nogmaals de vraag aan Heijnen stelt of ze het redelijk vindt, geeft ze dan toch eindelijk antwoord: „De NS stijgt minder hard in prijzen dan andere vervoerders in het buitenland, dus laten we dan maar zeggen ja, het is redelijk.”

Op1-kijkers verbaasd over uitspraken staatssecretaris

De uitspraak van Heijnen valt bij veel Op1-kijkers niet goed. „Hoe kun je dit verkopen zolang de #overheid de hand op de knip houdt door de #lonen niet te laten meestijgen?’’, twittert een kijker. „Het spoor bijster. Snapt deze mevrouw het zelf nog? Springen we nou op of in de trein of nemen we toch liever de auto?” twitter een andere kijker.

Staatssecretaris kan de NS boetes opleggen

Het is echter niet zo dat NS helemaal geen consequenties kan ervaren op het moment dat de service verslechterd. „NS moet voldoende zitplaatsen hebben, moet op tijd vertrekken en de reizigersinformatie moet in orde zijn. Maar ik heb ook geconstateerd dat dit de laatste tijd niet het geval is. Het personeelstekort speelt hier natuurlijk een rol in, maar voor een deel weet je dat je personeelsbestand vergrijzend is en daar moet je tijdig op schakelen”, stelt Heijnen.

„Als NS niet levert, dan hebben wij aan het einde van het jaar een flink lastig gesprek met elkaar. Want ik kan boetes opleggen bijvoorbeeld als ze niet voldoende presenteren.” Ook aan het einde van dit jaar vindt er zo’n gesprek plaats. „Ik heb wel al aangegeven dat als de situatie niet snel beter wordt, het dit jaar echt hele moeilijke gesprekken gaan worden. En dan heb ik niet heel veel andere opties behalve boetes opleggen.”

Over de boetes zijn de Op1-kijkers echter ook niet erg te spreken. „Dan gaat ze boetes aan NS geven… wat gaat dat helpen dan? Dan gaat de kwaliteit toch nog verder achteruit…”

https://twitter.com/RuudVeHa/status/1588369207850254336?s=20&t=s04mxmcRk3qPDEgGutQxgA

https://twitter.com/RuudVeHa/status/1588368403668299778?s=20&t=s04mxmcRk3qPDEgGutQxgA

Kijk de aflevering van Op1 terug via NPO Start.

Kabinet zit FvD dwars door mogelijk strengere regels privéschool in te voeren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.