Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 21 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Paul de Leeuw biecht eigen intimiderende gedrag op en dat kan volgens Boerderij van Dorst-kijkers ‘niet actueler’

Paul de Leeuw sprak gisteravond in Boerderij van Dorst openhartig over zijn rol achter de schermen van zijn programma’s. En kijkers noemen dat zijn eerlijkheid en reflectie op zijn gedrag momenteel niet actueler kan zijn. Dit omdat net de onthullingen over De Wereld Draait Door en presentator Matthijs van Nieuwkerk uitgekomen zijn.

Gisteravond kwamen NOS-presentatrice Simone Weimans en presentator Paul de Leeuw langs op de boerderij bij Raven van Dorst. En daar vonden eerlijke gesprekken plaats. Waarbij De Leeuw ook reflecteerde over zijn eigen dominante en soms intimiderende gedrag in de televisiewereld. En dat thema lijkt actueler dan ooit.

Paul de Leeuw vertelt over zijn gedrag in Boerderij van Dorst

Vrijdag onthulde De Volkskrant namelijk aantijgingen richting tv-gezicht Matthijs van Nieuwkerk en zijn programma DWDD. Daar zou namelijk jarenlang een angstcultuur hebben geheerst. En De Leeuw deed bij Van Dorst een boekje open over zijn eigen gedrag achter de schermen.

De Leeuw, Van Dorst en Weimans raken in gesprek over wat er tegenwoordig allemaal wel en niet meer kan. „Ik luister het weleens terug, programma’s die ik heb gemaakt en dan denk ik: ‘Oh ja dat kan echt niet meer nu.’ Weimans vraagt aan hem waarbij hij dat nu denkt. „Seksueel getinte opmerkingen of stigmatiserende opmerkingen”, reageert De Leeuw.

Fragment uit programma

Volgens Weimans kun je nog steeds alles zeggen, alleen moet men tegenwoordig rekenen op kritiek of commentaar. „De kijker heeft een veel grotere stem dan voorheen.”

Van Dorst haalt een fragment aan van De Leeuw als presentator die een jongetje op schoot heeft. „Ik word als pedofiel afgeschilderd”, zegt De Leeuw. Hij vertelt dat het desbetreffende fragment destijds in scène was gezet als grap. Maar dat hij daar tegenwoordig op wordt afgerekend.

Dominant en intimiderend

Later komt ter sprake hoe de Boerderij van Dorst-gasten zich gedragen op de werkvloer. Van Dorst bevraagt De Leeuw: „Jij lijkt me wel iemand die goed boos kan worden.” Hij reageert dat dat minder wordt sinds hij ouder is. „Maar er zijn ongetwijfeld mensen die zullen zeggen: ‘Hij was zo irritant en naar’.” Van Dorst vraagt door. De Leeuw: „Je streeft naar het perfecte of ultieme en dan neem je iedereen mee in je enthousiasme.” Hij vult aan dat voordat hij opging in zijn shows hij altijd mensen achter de schermen pestte. „Niet naar, maar om mezelf scherp te krijgen. Het vervelende jongetje was ik dan. Gewoon flauw om je te scherpen.”

Van Dorst vraagt of De Leeuw intimiderend kon zijn, wat hij beaamt. „Ik denk dat ik sowieso intimiderend kan overkomen. Omdat ik veel ben, veel praat en altijd het hoogste woord voer. Wat Van Dorst als dominant bestempelt. „Is het weleens te ver gegaan? Dat opnaaien van jou?”, vraagt Van Dorst. En ook dat beaamt De Leeuw.

Actueel thema volgens kijkers en Boerderij van Dorst-gasten

Weimans benadrukt dat de actualiteit rond dit thema goed is. „Ik denk dat als je niet wordt gecorrigeerd en je bent een ster, dan ga je maar door en denk je dat alles kan. Als niemand zegt: ‘Doe ff normaal’, dan wordt het je bestaan. Dan creëer je een soort monster en dan gaat het over de grens.” Dat herkent De Leeuw. Hij legt uit dat er soms ook temperament nodig is om de boel scherp te krijgen. „Maar het moet uiteindelijk wel met respect. Het is niet nodig om mensen denigrerend te benaderen. Je kunt ook heel perfectionistisch zijn, een mooi doel bereiken, zonder dat het op zo’n toxische manier gaat”, aldus Weimans .

Je kijkt Boerderij van Dorst terug via NPO

Eén jaar Vandaag Inside, Johan Derksen: ‘Dankzij mevrouw Kaag zit ik er elke avond weer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Paul de Leeuw biecht eigen intimiderende gedrag op en dat kan volgens Boerderij van Dorst-kijkers ‘niet actueler’
Sluiten