Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 17 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Usain Bolt in College Tour: ‘Ik probeer van social media af te blijven’

Een snellere man op aarde dan Usain Bolt bestaat niet. Gisteren werd de Jamaicaanse sprintlegende aan de tand gevoeld door Twan Huys en een zaal vol studenten in College Tour. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen vertelt de inmiddels gepensioneerde sprinter openhartig over zijn financiële uitgaves, kritieke houding ten opzichte van sociale media en liefde voor voetbal.

De Jamaicaanse sprintlegende wist op drie opeenvolgende Olympische Spelen een gouden medaille te winnen. In Beijing (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) was Bolt de snelste op de 100 en 200 meter, en met de Jamaicaanse ploeg ook op de 4×100 meter estafette. Hoe krijg je het voor elkaar om zulke prestaties te leveren? Daar zijn de studenten in College Tour, die allemaal een vraag mogen stellen, duidelijk benieuwd naar. Volgens Bolt is het een kwestie van doorzettingsvermogen. Begin dit jaar was er overigens nog lof voor Pieter Omtzigt in College Tour, die sprak over zijn burn-out.

Snelste man op aarde

„Ik zei tegen mezelf: als je kampioen wilt worden, moet je diep gaan. Mijn coach zei altijd tegen me: stel dat we tien keer 200 meter rennen. De eerste acht zijn voor het plezier. Pas van de laatste twee word je beter. Dat heeft hij me echt ingeprent. Dus als ik helemaal op was, wist ik: dit is het moment waarop ik beter word”, vertelt de sprinter, die zo hard trainde, dat hij soms zelfs moest overgeven.

Een wereldrecord verbreken lag altijd in zijn ambities, maar toch dacht Bolt nooit dat hij een specifieke tijd zou gaan lopen. „Voor de race wedden mijn coach, masseur en ik altijd hoe ik snel ik zou lopen. Ik gokte op 9.54. Mijn coach zei 9.56. Mijn masseur zei 9.57, dus hij won. Hij kreeg 300 euro”, vertelt de sprintlegende met een grijns op zijn gezicht.

Usain Bolt vertelt bij College Tour over donkere periode in zijn leven

Een moment waarop Bolt het moeilijk vond om gemotiveerd te blijven, was tijdens zijn laatste Olympische Spelen in Rio de Janeiro. „Dat jaar overleed een van mijn beste vrienden, Germaine Mason, een hoogspringer uit Groot-Brittannië. We waren heel goed bevriend, dus dat was een grote klap. Het duurde even voordat ik mijn leven weer kon oppakken. ”

Tijdens het interview krijgt Bolt soms wel hele directe vragen. Zo wil één van de studenten wel weten of hij veel geld uitgeeft. Daar schrikt Bolt wel even van, maar toch geeft hij eerlijk antwoord. „Mijn duurste aankopen zijn auto’s. Toen ik nog actief was, had ik er op een bepaald moment twaalf.” Inmiddels let Bolt wat meer op zijn geld, aangezien het ontzettend duur is om auto’s te importeren naar Jamaica. „Als je een auto van 200.000 koopt, betaal je 200.000 om hem in te voeren. Dat heb ik er niet voor over.”

‘Ik zit zo weinig mogelijk op social media’

De Jamaicaanse sprintlegende heeft ook nog wel wat advies aan de studenten in de zaal. „Ik lees nooit iets over mezelf. Ik lees geen reacties. Want hoe goed je ook bent, er zijn altijd mensen die negatief zijn. Ik zit zo weinig mogelijk op social media”, vertelt Bolt. Dat kan hij dan ook zeker aanraden. „Ik richt me op mezelf. Als je geen reacties leest, zie je de negatieve reacties ook niet.”

Bekijk het interview met Usain Bolt terug via Collega Tour.

Iedereen vanaf 12 jaar kan zich melden voor een vaccinatie, maar er zijn zorgen om ‘prikmoeheid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Usain Bolt in College Tour: ‘Ik probeer van social media af te blijven’
Sluiten