Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 7 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Televizier-gala in tranen na winst Hallo, ik heb kanker: ‘Ze heeft zo hard gevochten’

Kinderen met kanker, dat is al genoeg om menig mens te laten huilen. Maar wanneer die kinderen over hun ziekte vloggen, de Televizier-Ster Jeugd winnen en één van de kinderen pas overleden is… Dat zorgde bij het publiek van het Televizier Ring-gala én bij mensen thuis voor heel wat tranen. Gisteren werd de serie Hallo, ik heb kanker in Carré namelijk bekroond tot beste jeugdserie. Maar één van de hoofdrolspeelsters in de serie mocht het feestelijke moment niet meer meemaken.

In Hallo, ik heb kanker vloggen kinderen met kanker over hun ziekte. Presentatrice Anne-Mar Zwart gaat op belangrijke momenten bij hen langs en begeleidt de boel een beetje. Marleen, Rose, Kelsie en Olivier, allemaal tussen de 10 en 12 jaar oud, kregen diagnoses als botkanker of leukemie. In de serie laten zij zien hoe het is om als kind chemokuren te moeten ondergaan, maar ook nog kind te willen zijn. Kelsie doet bijvoorbeeld niets liever dan voetballen, maar een chemokuur put je uit. En hoe is het om vrienden en vriendinnetjes minder te kunnen zien?

Hallo, ik heb kanker wint Televizier-ster

Ook de zware momenten zien we in Hallo, ik heb kanker, want juist dat is belangrijk om te laten zien, vinden de kinderen zelf. En precies die openheid leverde ze de Televizier-ster op. Presentatrice Anne-Mar Zwart beklimt met één van de kinderen uit de serie, de 10-jarige Rose, het podium. Olivier en Kelsie zitten ook in de zaal, net als de eindredacteur van het programma. Maar er mist één belangrijk persoon in de zaal: Marleen.

„We staan hier ook een beetje met een dubbel gevoel”, zegt Zwart, nadat ze een lijst aan mensen heeft bedankt. „We zijn namelijk een beetje verdrietig”, gaat ze verder, maar haar stem breekt en de eerste tranen komen los. „Ik wilde het droog houden, niet gelukt. Onze lieve Marleen is vorige week overleden en die is er dus nu niet meer bij. Ze had er onwijs naar uitgekeken, de jurk hing al klaar.” Naast Anne-Mar Zwart, houden ook mensen in de zaal het niet droog. Zo pinkt Loiza Lamers een traantje weg en schitteren de tranen in de ogen van Tim Hofman (die zelf ook onlangs afscheid moest nemen van Kiki, die leed aan kanker).

‘Marleen heeft keihard gevochten’

Ondanks al het verdriet zegt Zwart dat ze er ‘een feestje’ van gaan maken. „We hebben haar in ons hart vanavond, toch?” Uit de kleine Rose, die naast haar staat, komt een verdrietige ‘ja’. Zwart: „Kanker is geen strijd die je kunt ‘overwinnen’. Of iets wat je kunt verliezen. Dat zou betekenen dat als de kanker niet weggaat, je niet je best hebt gedaan. Marleen heeft keihard gevochten, jullie ook, jullie allemaal”, richt ze zich weer naar Rose (die weer droevig ‘ja’ zegt).

„Daarom zijn jullie vanavond ongelooflijk de winnaars”, vindt Zwart (en wie kan het daar nou mee oneens zijn?). „Ik ben trots op jullie, deze is voor jullie!” Na afloop van de speech volgt er een staande ovatie van het publiek bij het Televizier Ring-gala.

De prijs voor beste jeugdserie is de eerste prijs die werd uitgereikt gisteravond. Daarna won Soy Kroon de prijs voor beste talent, het programma BOOS won de Televizier-Ster Impact, die voor het eerst werd uitgereikt, Tim Hofman werd uitgeroepen tot beste presentator, Frank Lammers tot beste acteur. Even Tot Hier ging ervandoor met de ‘grootste’ prijs: de Gouden Televizier-Ring.

De uitreiking van de Televizier-sterren en -ring kun je terugkijken via NPO Start.

‘Nucleaire dreiging terug op niveau van Koude Oorlog’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Televizier-gala in tranen na winst Hallo, ik heb kanker: ‘Ze heeft zo hard gevochten’
Sluiten