Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 18 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Rachel zoekt antwoorden over zelfmoord zus, die zes jaar lang loog over studie: ‘Zo’n groot geheim’

Rachel Tonies ging in de documentaire Schijnstudent op zoek naar antwoorden over de dood van haar zus Dianne. Zes jaar lang deed zij alsof ze geneeskunde studeerde en uiteindelijk pleegde ze zelfmoord. Gisteravond vertelde Rachel haar verhaal bij Op1 en noemde ze de antwoorden die zij kreeg.

De documentaire verschijnt vanavond op televisie, maar is online al te bekijken. Gisteravond schoof Rachel aan bij Op1 om te vertellen over de film. Haar zus Dianne deed jarenlang alsof zij studeerde en werd tweeënhalf jaar geleden dood aangetroffen in haar Leidse studentenkamer. Overigens verscheen vorig jaar ook een documentaire over het fenomeen ‘pretend student’, waarin jongeren in eenzelfde situatie belandden als Dianne. Zij beroofden zichzelf alleen niet van het leven.

Rachel onderzoekt voor documentaire zelfmoord van haar zus

Rachel vertelt dat haar zus jarenlang verkondigde dat het altijd goed met haar ging. „Maar ik had nooit gedacht dat ze zo’n groot geheim met zich meedroeg.” Als Dianne uiteindelijk uit het leven stapt, laat zij verder geen informatie achter, ook geen afscheidsbrief. Iets wat haar familie nog steeds bezighoudt.

Metro bekeek Schijnstudent, waarbij de kijker ziet hoe Rachel het tragische einde van haar zus onderzoekt. En hoe zij hulp inschakelt van een organisatie die haar telefoons en laptop uitpluist, want haar zus blijkt alle informatie te hebben gewist. „Besef je wel wat je vraagt?”, vertelt een van de onderzoekers. Er volgt een zoektocht van anderhalf jaar. Ze praat met Dianne haar familie, oud-vriendinnen en oud-huisgenoten van haar zus. En komt zo tot inzichten.

Zes jaar liegen over studie

Gedurende de film kom je erachter dat Dianne een heus dubbelleven leidde. Haar familie wist het niet, hoewel Diannes zussen wel al eerder argwaan hadden. Rachel leest met zus Laura berichtjes voor waarin ze hun twijfel naar elkaar uitspreken. „Waren we maar een keer naar Leiden gereden.”

Ook gaat Rachel in gesprek met klas- en huisgenoten. Haar studiegenoten vertellen dat ze wisten dat Dianne haar geneeskunde-tentamens niet haalde, iets wat haar familie niet wist. En een oud-huisgenootje legt uit dat zij nog steeds niet weet of Dianne nu de deur uitging of al die tijd thuisbleef. „Of ze zichzelf getraind had om super stil te zijn.” Ook de huisgenoot blijft achter met een hoop vragen. „Wat ze allemaal gedaan heeft? Geen idee. Dat zou ik ook wel graag willen weten. Dat ze wel iets leuks had in haar leven en niet alleen maar zes jaar stil op haar kamer heeft gezeten. ”

Dianne onthult haar geheim

Uiteindelijk krijgen Rachel en haar familie de onderzoeksresultaten van Dianne haar apparatuur in handen. Waaruit in eerste instantie blijkt dat Dianne een hoop medische zaken opzocht en tot slot is daar het antwoord, waar wellicht het hele gezin naar zocht. Het onderzoeksbureau deelt namelijk een verborgen notitie, waarin Dianne haar geheim en dubbelleven onthult in de vorm van een afscheidsbrief.

„Taboe op niet studeren en de maatschappelijke druk die tegenwoordig op studenten ligt is behoorlijk hoog”, sprak Rachel gisteravond bij Op1. Ze benadrukte dat het gesprek rondom het thema belangrijk is. „Op school of op de universiteit ben je soms maar een nummertje, maar dat is niet de bedoeling. Het kan iedereen overkomen.” 

De documentaire Schijnstudent is vanavond om 22.20 uur te zien op NPO 2 en is al online te bekijken via NPO. Je kijkt Op1 terug via NPO.

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

André Hazes: ‘Ik had zóveel gedronken, zóveel drugs gebruikt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rachel zoekt antwoorden over zelfmoord zus, die zes jaar lang loog over studie: ‘Zo’n groot geheim’
Sluiten