Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 3 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Kijkers over Royce de Vries bij Humberto: ‘Wat lijkt hij toch veel op Peter R.’

Royce de Vries schoof gisteravond aan in Humberto op Zondag om te praten over de Heineken-ontvoering die bijna veertig jaar geleden plaatsvond. En vooral over de rol van zijn vader Peter R. de Vries daarbij. Volgens veel kijkers begint hij steeds meer op zijn pa te lijken.

Wat kijkers van Humberto (Tan) ook opviel: de rust waarmee Royce de Vries spreekt. „Fijn om naar hem te luisteren”, klonk het op Twitter over de man die vorige zomer Peter R. de Vries door een aanslag verloor.

Boek Heineken-ontvoering doorbraak Peter R. de Vries

Freddy Heineken, directeur van de gelijknamige bierbrouwerij, werd in 1983 met zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. De daders waren vier jonge Amsterdammers, Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer en Jan Boellaard. Peter R. de Vries schreef over de ontvoering het boek De Ontvoering van Alfred Heineken en publiceerde dit in 1987. Het geldt als een van de meest gelezen Nederlandse boeken en werd de doorbraak van De Vries. Het grote succes werd verteld uit het perspectief van de ontvoerders en Peter R. de Vries raakte daardoor bevriend met de in 2003 vermoorde Cor van Hout. Die vriendschap van de toenmalige Telegraaf-journalist werd omstreden genoemd.

Royce de Vries was nog niet geboren toen het boek van zijn vader uitkwam. „Ik ben wel met het boek opgegroeid”, zegt De Vries. „Thuis ging het er vaak over en ik heb het op jonge leeftijd gelezen. Mijn vader heeft z’n carrière met het boek opgebouwd, daarmee is het begonnen. Het speelde een grote rol in mijn leven en ik veel personen uit het boek persoonlijk leren kennen. Het is een verhaal dat dichtbij mij is komen te staan.”

Royce de Vries over Cor van Hout

Royce de Vries vertelde in Humberto mooi over vader Peter R. de Vries (de hele uitzending zie je hier). Het ging bijvoorbeeld over het feit dat De Vries als enige journalist met de vier verdachten meevloog naar Sint-Maarten, waar zij tijdelijk op het strand hun ‘huisarrest’ mochten uitzitten. Schitterend is een foto van Peter R. de Vries achter zijn typemachine aan datzelfde strand. „Iedere dag haalde hij daarmee de voorpagina.”

De journalist schreef eerder een brief aan de in Frankrijk vastgehouden Cor van Hout, die hem volgens Royce de Vries in eerste instantie waarschijnlijk helemaal niet mocht. „Hij schreef voor De Telegraaf met grote koppen, dus die was daar niet blij mee. Na zes weken kreeg hij toch een antwoord van Cor van Hout.” De vriendschap die ontstond is volgens Royce de Vries, zelf bevriend met de zoon van Van Hout, een geleidelijk traject geweest. „Mijn vader had in de brief gevraagd of hij iets voor Cor van Hout kon doen. Toen schreef die terug dat hij het fijn zou vinden als hij iedere maandag De Telegraaf zou opsturen. Dan kon hij zien wat Ajax gedaan had. Mijn vader heeft dat toen iedere dag gedaan, in de veronderstelling dat zij er nog twee weken zouden zitten en dan werden uitgeleverd. Dat duurde uiteindelijk twee jaar.”

‘Wat lijkt hij toch op Peter R. de Vries’

De verhalen van Royce de Vries over zijn vader waren mooi, maar vooral de gelijkenis is treffend. Of wordt misschien wel steeds treffender. Zijn stem, zijn houding, het is helemaal Peter R. de Vries. Veel twitteraars zagen dat ook en waardeerden zijn manier van spreken.

https://twitter.com/greetvanrijn/status/1576677173305360387

https://twitter.com/dolibres/status/1576674039334330368

https://twitter.com/KimiGirl79/status/1576677813436182528

https://twitter.com/janssensnuf/status/1576676957714288640

https://twitter.com/Kweetutooknie/status/1576673804587503616

Veel kinderen onder de doden van ongekend voetbaldrama Indonesië

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.