Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 27 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Volgens Özcan Akyol en Marcel van Roosmalen won Baudet NS Publieksprijs: ‘Gooi hem eruit’

De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Waarom? De stemmen zouden op grote schaal zijn gemanipuleerd. Want het bleek dat onder meer e-mailadressen van Kamerleden, onterecht, werden gebruikt om te stemmen op het boek Het Coronabedrog van van FvD-leider Thierry Baudet. Aan tafel bij Khalid & Sophie concludeerden Özcan Akyol en Marcel van Roosmalen gisteravond dat Baudet wel degelijk deze publieksprijs had gewonnen. Maar volgens Van Roosmalen had Baudet überhaupt niet mee mogen doen aan de wedstrijd. 

Onder meer Hugo de Jonge, Caroline van der Plas en Sylvana Simons lieten eerder weten dat hun e-mailadres, onterecht, werd gebruikt voor de stemronde. Daarna klonk al snel dat de publieksprijs volgens de organisatie werd gemanipuleerd, ondanks een extra verificatiestap. Daarom ging de stekker uit de wedstrijd, dit jaar. Baudet vermoedde zelf dat hij de prijs had gewonnen en daarom de uitreiking werd geschrapt. 

Discussie over boek Thierry Baudet NS Publieksprijs bij Khalid & Sophie

Gisteravond kwam de heibel rondom de boekenprijs ter sprake bij Khalid & SophieJournaliste Wouke van Scherrenburg noemt het een „rotstreek” van Thierry Baudet om de boel zo te belazeren. Waarna presentator Khalid Kasem haar corrigeert, omdat niet zeker is of Baudet achter deze actie zit.

Marcel van Roosmalen, die meedeed aan de NS Publieksprijs met zijn eigen boek, snapt niet waarom De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), het boek van Baudet niet uit de verkiezing haalde. „Het was nooit hun bedoeling om die prijs aan hem uit te reiken.” Waarna Kasem hem vraagt of je schrijvers vanwege hun denkbeelden mag weigeren in een publieksprijs. Van Roosmalen vindt van wel. Volgens hem hoeft een boek als dat van Baudet inderdaad niet mee te doen.

Veel boeken verkocht van Het Coronabedrog

Daarna ontstaat er discussie over de vervalste stemmen, het falen van de organisatie en het feit dat de uitslag niet klopt. Schrijver Özcan Akyol benadrukt dat zodra een stemming wel op een eerlijke manier verloopt, we in Nederland toch ook „voorkeur” hebben. Waarna hij verwijst naar realityshow De Bevers die genomineerd was voor de Gouden Televizier-ring en waar veel kritiek op klonk. 

Van Scherrenburg concludeert dat Het Coronabedrog van Baudet geen goed boek is geweest, hoewel ze het niet heeft gelezen. Waarna Akyol opnoemt dat het boek wel degelijk op nummer één heeft gestaan. Ook van Kasem beaamt dat Baudet veel boeken heeft verkocht.

Marcel van Roosmalen vindt dat Baudet nooit mee had mogen doen

Akyol zegt aan tafel dat Baudet met honderdduizenden stemmen bovenaan stond in de race voor de publieksprijs. Volgens hem had de FvD-leider met zijn boek kunnen winnen. Ook Van Roosmalen gelooft dat en de schrijver blijft bij zijn argument dat Baudet niet mee had mogen doen in de wedstrijd. Kasem en tafelgast Tom Kleijn vinden dat ver gaan, aangezien het op een publieksprijs ging. „Uit principe doe je dat niet. Hij heeft helemaal niet het beste boek geschreven. Dit is ophef om de ophef. Negeer het gewoon, gooi hem er gewoon uit”, sluit Van Roosmalen af. 

Je kijkt Khalid & Sophie terug via NPO.

Geen NS Publieksprijs dit jaar: ‘Er is op grote schaal gemanipuleerd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Volgens Özcan Akyol en Marcel van Roosmalen won Baudet NS Publieksprijs: ‘Gooi hem eruit’
Sluiten