Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 14 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Maarten van Rossem spreekt zich bij HLF8 eerlijk uit: ‘Geen verlangen om hier te zitten’

Maarten van Rossem schoof gisteravond bij HLF8 aan om te vertellen over zijn theatertour. En de historicus maakte er geen geheim van dat hij liever niet in de talkshowstudio had gezeten, maar daar alleen zat om reclame te maken.

Van Rossem, die ook regelmatig als panellid voor Metro fungeert, vertelde bij HLF8 onder meer over zijn nominatie voor de Podcast Awards, met zijn podcast over dinosauriërs. Overigens zat de historicus gisteravond een paar uur na zijn HLF8-optreden ook nog bij Op1

Maarten van Rossem bij HLF8 aan tafel

Waarom mensen graag naar zijn podcast luisteren, weet Van Rossem zelf ook niet precies. „Het schijnt dat heel veel mensen er heel prettig bij in slaap vallen.” Ook zijn studenten vielen tijdens zijn hoorcolleges nog weleens in slaap, vertelt hij.

De historicus staat bekend om zijn nogal ongezouten mening en schroomt niet om uit te spreken wat hij niet leuk vindt in deze wereld. En dat doet Van Rossem dan ook als HLF8-presentatrice Leonie ter Braak hem vraagt wat zijn drijfveer is voor zijn theatercolleges. „Theaters zijn hartstikke leuk. Veel leuker dan tv natuurlijk. Dit is natuurlijk een betrekkelijk beperkte omgeving die we hier hebben”, zegt de historicus terwijl hij de HLF8-studio rondkijkt. „Met al die lampen en dat geschuif aan tafel.”

‘Waarom zit je hier dan?’

„Maar je vindt het niet leuk om hier aan tafel te zitten zeg je, maar je zit er wel”, haakt tafeldame Antoinnette Scheulderman in op de woorden van Van Rossem. „Dit is nou niet het top verlangen van de afgelopen jaren om hier te gaan zitten. Laten we dat duidelijk maken.” Waarop Scheulderman wederom vraagt: „Maar waarom doe je dat dan?” En daar is Van Rossem eerlijk in. „Om reclame te maken voor mijn theatertour.”

Later in het gesprek komen ook zijn programma De Van Rossems en zijn recent overleden zus Sis ter sprake. Ter Braak vraagt of het een groot gemis is dat zij er nu niet meer bij is. „Het is anders en ook wel een gemis. Vooral omdat mensen het enorm lollig vonden dat ze met enige regelmaat tegen mij zei dat ik mijn kop moest houden.” De presentatrice vraagt aan de historicus wat hij het meest aan haar mist. „Geen idee, kleinigheden. Die je plotseling aan je zuster doen denken.” Zoals hun gemeenschappelijke afkeer voor mannen in korte broeken of campingkleding of hun voorliefde voor mais-akkers, vertelt hij. 

Je kijkt HLF8 terug via KIJK

Johan Derksen verbaast VI-kijkers met vergelijking cocaïne en sigaar roken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maarten van Rossem spreekt zich bij HLF8 eerlijk uit: ‘Geen verlangen om hier te zitten’
Sluiten