Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 4 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Kijkers Op1 ‘opeens verbaasd’ dat Nick Schilder iets van schaken weet

De schaakwereld is al weken in rep en roer om een rel tussen wereldkampioen Magnus Carlsen en de Amerikaan Hans Niemann. Waar het om gaat: valsspelen. Zanger Nick Schilder schoof daarover gisteravond aan in talkshow Op1. En daarover waren kijkers, als je sociale media mag geloven, hoogst verbaasd.

Dat hadden zij niet hoeven zijn, Google had hen in twee tellen geholpen (en luisteren naar Op1 ook). Nick Schilder is namelijk een uitstekend schaker en versloeg tijdens een simultaanwedstrijd al eens wereldtopper Anish Giri, momenteel de beste schaker van Nederland. Koninklijke Nederlandse SchaakBond (KNSB) benoemde hem tot ambassadeur van de schaaksport. Nick Schilder geeft soms schaaklessen op scholen en werkte mee aan De Schaakpodcast, een zesdelige stoomcursus schaken. Metro schreef in 2015 (toegegeven, toen ook wel een beetje verbaasd): ‘Nick Schilder blijkt schaakkoning’.

De grote rel in het schaken

De Volendammer praatte in Op1 dus over ‘de rel’, net als schaakgrootmeester Max Warmerdam. De internationale schaakbond FIDE heeft een officieel onderzoek ingesteld naar de rel die is ontstaan rond de schakers Magnus Carlsen en Hans Niemann. Wereldkampioen Carlsen beschuldigt de 19-jarige Amerikaan ervan regelmatig vals te spelen. De zaak speelt al enkele weken en de FIDE zet nu een onderzoekscommissie van drie personen op, die moet achterhalen wat er klopt van de uitlatingen van zowel Carlsen als Niemann.

De rel die het mondiale schaken al weken in zijn greep heeft, begon toen Carlsen op een toernooi heel verrassend verloor van Niemann. Onlangs staakte de 31-jarige Noor op een online-toernooi zijn partij tegen Niemann al na één zet en zette zijn beeldscherm op zwart. Dat leidde tot verontwaardiging alom.

Nick Schilder heeft wel tijd

Onlangs maakte het zangduo Nick (Schilder) & Simon (Keizer) bekend op termijn te zullen stoppen. Wat dat betreft krijgt Nick Schilder nog meer tijd om te schaken (of te werken aan een solocarrière). En om bij Op1 aan te schuiven, zoals gisteravond.

De mening van Metro‘s voormalige gasthoofdredacteur over het gedenkwaardige denksportmoment: „Hans Niemann is eigenlijk al een soort van veroordeeld omdat Magnus Carlsen weigert om nog tegen hem te spelen in de toekomst. Alle toptoernooien zullen in de toekomst voor Magnus gaan kiezen. Dus Niemann zal niet de kans maken om furore te maken op die toptoernooien omdat ze elkaar momenteel uitsluiten. Het is een soap die steeds een nieuw hoofdstuk krijgt. Het is niet de aandacht die je wenst voor zo’n prachtig spel.”

En: „Iemand zei een keer: je kan beter honderd schuldigen vrij hebben rondlopen, dan het omgekeerde. Dat één onschuldige terecht wordt gewezen.”

Verrassingsmomentje op tv

„Het verrassingsmomentje van de dag: Nick Schilder van voorheen Nick en Simon als schaakanalist bij Op1“, twitterde een verbaasde Hans gisteravond. „Je verwacht het niet.” Een ander: „Nick Schilder laat zien dat een zanger ook slim kan zijn.”

Slim of niet, er waren bij kijkers van Op1 heel wat gefronste wenkbrauwen.

Zieke Nadège even terug in Chateau Meiland, kijkers snotteren mee

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers Op1 ‘opeens verbaasd’ dat Nick Schilder iets van schaken weet
Sluiten