Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Televisie 7 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Jongeren bij Khalid & Sophie over eenzaamheid: ‘Ik zat in een heel diep gat’

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat jongeren tussen de 15 en de 25 jaar meer eenzaamheid ervaren dan ouderen. Presentatrice Irene Moors en zanger Typhoon schoven gisteravond met twee jongeren, Aukje en Farid, aan bij Khalid & Sophie, om te praten over eenzaamheid.

„Het is duidelijk dat de eenzaamheid onder jongeren groot is. Het gaat hierbij niet om de jongeren die zich af en toe alleen of eenzaam voelen, want dat voelen we ons allemaal weleens en dat is normaal, maar echt om de jongeren die zich chronisch alleen voelen. Deze jongeren weten niet meer hoe ze eruit moeten komen en zijn dag in, dag uit, alleen”, vertelt Moors, die zich sinds kort als ambassadeur van stichting Join Us inzet voor eenzame jongeren.

Coronapandemie had grote invloed op de toenemende eenzaamheid

Zowel Aukje als Farid heeft op jonge leeftijd te maken gehad met eenzaamheid. Bij Aukje is het een heel geleidelijk proces geweest: „Net voor corona zat ik nog midden in mijn studententijd en was ik aan het afstuderen. Maar toen corona begon, ben ik terug verhuisd naar mijn ouders, in Zeeland. Een plek die voor velen voelt als de andere kant van de wereld.” Daar begon Aukje met een baan in het ziekenhuis, maar door de toen nog geldende coronaregels en de angst rondom het virus, was het maken van nieuwe contacten moeilijk.

„Na verloop van tijd denk je wel ’s avonds op de bank of in het weekend: ‘Hé, ik mis iets, ik mis mijn sociale contacten. Ik wil mezelf ontwikkelen, ik wil meer contact, ik wil eropuit.’” Het eerste halfjaar had Aukje er nog niet veel last van. „Tot ik aan mezelf merkte dat ik futloos werd, een beetje zoals in die Andrélon-reclame. Toen realiseerde ik me wel dat er meer aan de hand was.”

Farid voelde zich al eenzaam op de middelbare school

Farid herkent zich in het verhaal van Aukje, maar bij hem begon de eenzaamheid al op de middelbare school. „Ik zat in een klas met alleen maar meiden en was de enige jongen. En dat midden in de puberteit. Af en toe werd ik wel bij dingen betrokken, maar vaak was ik wel het buitenbeentje en zat ik alleen in de pauze.” Dit had grote invloed op Farid. „Ik sportte niet en ik werkte niet. Ik deed niets meer, want ik was zo bang geworden door het buitensluiten. Mijn leven was op een geven moment: wakker worden, op de bank zitten en slapen.”

Met de steun van vier goede vrienden vond Farid zijn eigen vechtkracht weer terug en lukte het hem er weer bovenop te komen. „Ik zat drie, vier jaar echt in een heel diep gat, maar na een tijdje ben je het gewoon zat en moet je de riemen echt weer oppakken.”

Typhoon schrijft samen met jongeren een nummer over eenzaamheid

Met Aukje en Farid gaat het inmiddels weer een stuk beter. Allebei zijn ze terechtgekomen bij de stichting Join Us, een stichting die eenzaamheid onder jongeren wil verminderen. „Met trainingen willen ze jongeren in hun kracht zetten, ze uitdagen om weer te werken aan hun sociale vaardigheden en hun sociale kring te vergroten”, legt Aukje uit.

Ook voor zanger Typhoon is eenzaamheid geen onbekend onderwerp. „Ik had altijd wel mensen om mij heen, maar het was meer emotionele eenzaamheid en ik wist niet hoe ik daar mee om moest gaan. Totdat ik muziek ontdekte. Dat was echt een uitlaatklep.” Toen Join Us hem vroeg om samen met jongeren een nummer te maken over eenzaamheid, twijfelde hij geen moment. Uit de samenwerking is het nummer Alleen in de pauze gekomen. Aan het einde van de aflevering zingt Typhoon dit nummer, onder begeleiding van een band.

Het optreden van Typhoon kreeg veel lof van Khalid & Sophie-kijkers in de zaal én thuis.

Je kunt de aflevering van gisteravond terugkijken via NPO Start.

Minister Dilan Yeşilgöz knipt haarlok af bij Op1 als steun aan Iraanse vrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jongeren bij Khalid & Sophie over eenzaamheid: ‘Ik zat in een heel diep gat’
Sluiten