Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 26 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Johan Derksen zegt dat Rico Verhoeven ‘iets te weinig hersens’ heeft, maar bindt daarna snel in

Kickbokser Rico Verhoeven sprak zich maandag bij Jinek uit over de rel rondom FvD-lid Gideon van Meijeren en zijn actie richting journalist Merel Ek. De heren van Vandaag Inside vonden het optreden ronduit gênant. „Ze hadden hem tegen zichzelf in bescherming moeten nemen”, zeggen zij. Johan Derksen neemt het voortouw in het afkraken van Verhoeven, maar komt daar later toch maar op terug. Met Verhoeven wil je immers liever geen ruzie.

„Iedereen vindt dat ze alles maar mogen zeggen”, zei Verhoeven maandag. „Op internet, journalisten, iedereen mag iedereen maar aanvallen. Voordat bewezen is of iets wel degelijk zo is.” Hij benoemde dat Merel Ek wellicht niet de juiste persoon was om dit tegen te doen. „Maar wij als bekende mensen krijgen ook iedere keer maar een microfoon onder onze neus geschoven, terwijl we het ook niet altijd willen.”

Johan Derksen: ‘Hij heeft iets te veel spieren en iets te weinig hersens gekregen’

Als presentator Wilfred Genee het onderwerp aansnijdt, gaat Derksen er meteen met een gestrekt been in. „Kijk, Onze Lieve Heer deelt uit, hè? De één krijgt een grote lul en de ander een grote neus, maar hij heeft iets te veel spieren heb ik de indruk, en iets te weinig hersens gekregen.” Advocaat Job Knoester, regelmatig te gast in Vandaag Inside: „Ik vind het echt lullig. Ik vind echt dat ze zo’n jongen tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.” Derksen: „Ja, maar hij is zo geil van zichzelf dat hij overal gaat zitten vertellen dat hij een filmster wil worden.”

Knoester denkt dat de redactie van Jinek van tevoren wist wat hij ging zeggen en doen. „Die vraag stel je die jongen toch niet? Ik vind dat je hem moet beschermen tegen zichzelf.” Genee vermoedt dat Verhoeven er zelf plotseling mee kwam. Knoester: „Ik denk dat je ook moet weten wanneer je niets moet zeggen en dit was een goed moment geweest voor Rico.” Derksen vindt dat Beau van Erven Dorens, die Eva Jinek tijdelijk vervangt, meer tegengas had moeten geven. „Zo’n presentator mag dan toch ook zeggen: ‘Je zit uit je nek te lullen’?”

Genee: „Beau liet hem lopen, maar dat meisje dat ernaast zat – Floor geloof ik – probeerde het nog een beetje uit te leggen dat de kern was dat iemand voor rioolrat wordt uitgemaakt.” Derksen: „Dat vind ik nou juist zo armoedig. Dat de presentator, die de gespreksleider is, het laat lopen, en dat een tafelgast dan eigenlijk die rol overneemt.” Over Verhoeven: „Het is een hele aardige gozer, maar dit raakt kan noch wal.”

‘Net 11 Rico’s, dat Nederlands elftal’

Daarna schakelt Genee over naar ‘kwestie Qatar’. Er wordt een filmpje afgespeeld waarin de emir van Qatar de kritiek op het land een „lastercampagne” noemt. De kritiek op de omstandigheden waaronder gastarbeiders moeten werken zou volgens hem achterhaald zijn. „Als dat zo is, had hij tegen alle journalisten moeten zeggen: ‘Jullie zijn van harte welkom. Je mag je hier in dit hele landje vrij bewegen, je mag met iedereen praten, je krijgt toegang tot alle officiële instanties. Kijk maar rond’”, zegt Derksen. „Journalisten die binnenkomen, mogen nergens komen.”

Knoester zegt sarcastisch: „Ik reken erop dat het Nederlands elftal echt een statement gaat maken daar.” Derksen: „Nou, reken er maar niet op.” Knoester: „Ze zijn heel principieel, die boycotten dit programma al jaren.” Derksen: „Dat vind ik wel prettig hoor, dat ze niet met ons willen praten. Dat vind ik net 11 Rico’s, dat Nederlands elftal.”

Presentator Wilfred Genee denkt dat Derksen Verhoeven de komende tijd maar beter niet kan tegenkomen. „Ik weet dat hij dit niet leuk vindt. Serieus waar, hij kan daar heel boos om worden. Ik spreek uit ervaring namelijk.” Daarop besluit Derksen zijn opmerkingen terug te nemen. „Rico, het was niet zo bedoeld.” Hij krijgt met zijn niet zo oprechte excuus de lachers op zijn hand, zowel aan tafel als in de zaal. „Rico kan mij wel blij maken, maar niet bang.” Genee: „Ik kan je vertellen dat als Rico voor jou staat…” Derksen: „Hij pakte mij een keer in mijn nekvel, maar die heeft geen handen, die heeft klauwen.”

Je kunt de Vandaag Inside-aflevering van gisteravond hieronder terugkijken of via KIJK

Glennis Grace voor rechter voor geweld en mishandeling supermarkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Johan Derksen zegt dat Rico Verhoeven ‘iets te weinig hersens’ heeft, maar bindt daarna snel in
Sluiten