Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 3 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Jeunnesse woonde in de Bijlmer tijdens de vliegramp: ‘Ik verloor mijn beste vriendin’

Morgen is het dertig jaar geleden dat een vliegtuig neerstortte in de flats Klein-Kruitberg en Groeneveen in de Amsterdamse Bijlmer. Voor de kinderen van toen heeft het drama een enorme impact op hun leven gemaakt. Rapper Akwasi is één van hen en maakte er de documentaire Een gat in mijn hart over. In Humberto op Zondag vertelt hij samen met lotgenoot Jeunnesse Daflaar hoe de Bijlmer vliegramp hen gevormd heeft.

Voor Akwasi voelt het alsof zijn leven pas is begonnen tijdens de Bijlmerramp. „Mijn eerste herinneringen komen van 4 oktober 1992. Ik ben aan het spelen met speelgoedauto’tjes, de tv staat aan en opeens hoor ik een keiharde knal. Je ziet brandweermannen, die met slangen naar boven gaan. Overal om je heen zie je verschrikte grimassen van mensen.”

Jeunesse verloor haar beste vriendin tijdens de Bijlmer vliegramp

Ook Jeunesse kan de vliegramp zich nog goed herinneren. „Ik ben mijn beste vriendin verloren tijdens de ramp. Zij is één van de 43 mensen die zijn overleden, samen met haar zus en haar moeder.” Om met de enorme shock om te gaan, verdringt Jeunnesse de gebeurtenissen. Pas drie jaar geleden, toen haar oudste dochter vijf werd, kwam haar trauma weer omhoog. „Ik kon me toen opeens inbeelden wat voor impact zo’n ramp kan hebben. Ze is een volledig mens, die connectie maakt. Mijn dochter had ook een beste vriendin, dus opeens kon ik me inbeelden hoe dat voor haar zou zijn als zij plotsklaps zou verdwijnen.”

Het wegstoppen van de gebeurtenissen, is iets wat traumapsycholoog Berthold Gersons veel ziet. „Direct na de ramp is iedereen compleet overdonderd. Door alle spanningen en teleurstellingen zijn mensen bekaf. Het gaat nooit snel. Als je kijkt naar de Tweede Wereldoorlog, is dat ook iets waar pas in de jaren 70 over werd gesproken. Dus dat is hier hetzelfde”, legt Berthold uit aan Humberto.

‘Trauma tekent je leven’

Volgens de psycholoog willen veel mensen hun trauma verwerken, maar dat gaat niet zo eenvoudig. „Trauma is iets wat je leven vormgeeft. Je kunt nooit meer dezelfde persoon worden van voor die tijd. Het tekent je. Je kunt er wat goeds meedoen. En dat is wat deze film doet.”

Nu ze zoveel jaren later opnieuw praat over de Bijlmer vliegramp, merkt Jeunesse dat het haar goed doet. „Het is iets wat heel veel impact heeft gehad, maar blijkbaar kon ik daar 25 jaar over praten alsof het een ander was overkomen en niet mij. En dat is voor mij wel een signaal dat er werk te doen is. Door dit proces met Akwasi en Omroep Zwart ben ik er weer opnieuw ingedoken. Ik ben voor het eerst weer naar mijn oude school geweest en naar de plek van de ramp. Daar ben ik ook nooit meer terug geweest. Dat heeft mij veel gebracht.”

Bekijk Humberto op Zondag terug via RTL of Videoland.

Waarom we steeds vaker bindingsangst hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.