Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 10 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Edino van Dorsten over beproevingen in Kamp Van Koningsbrugge: ‘Je gaat door en door’

Vanaf aanstaande donderdag gaan tien bekende Nederlanders een loodzware training aan in Kamp van Koningsbrugge Special Edition.
Presentatrice Natasja Gibbs en Edino van Dorsten, bekend als één van de Ruinerworld-kinderen, gingen de uitdaging aan en vertellen erover in Humberto op Zondag.

Kamp van Koningsbrugge gaat over het doorstaan van fysieke en mentale beproevingen. Toen oud-commando Ray Klaassens voor het eerst hoorde van de speciale editie met bekende Nederlanders, reageerde hij sceptisch. „Ik dacht: moet dat nou?”, bekent Klaassens. „Maar dat is meteen omgeslagen. Op het moment dat je ze in contact brengt met hun gevoel, dan is het heel fijn als ze uit kunnen leggen wat er in hen omgaat. Dat kunnen bekendere Nederlanders kennelijk toch makkelijker dan wanneer je iemand plots in de spotlights zet.”

Geen speciale behandeling voor BN’ers in Kamp van Koningsbrugge

De deelnemers mogen dan wel bekend zijn, maar dat betekent niet dat ze een speciale behandeling krijgen. „Het programma is erop gericht om de fysieke kracht die mensen hebben, weg te nemen, om te kijken wat er gebeurt als je echt in je hoofd gaat zitten”, vertelt oud-commando Ray Klaassens.

In een fragment laat Humberto zien hoe presentatrice Natasja Gibbs in gevecht komt met haar ‘eigen demonen’. Als ze een zware jerrycan moet dragen en het niet meer lukt, barst ze in tranen uit en vertelt Gibbs dat ze de groep niet tot last wil zijn.

‘Je gaat jezelf echt tegenkomen’

„Ik zie nu dat ik een strijd lever die ik niet in mijn eentje hoef te leveren”, vertelt Gibbs aan tafel bij Humberto op Zondag. „Ik wilde van mijn commando’s leren hoe ik zelfverzekerder kan worden. Ik zit vaak wel in talkshows en programma’s aan tafel met een zelfverzekerde houding, maar in mijn hoofd is een heel comité bezig dat zegt: ‘Wie denk je wel dat je bent? Je hoort hier niet te zitten, je bent niet goed genoeg’. En dat comité komt eigenlijk tijdens dit naar buiten”, vertelt de presentatrice, refererend naar het fragment.

Ook Edino van Dorsten, één van de negen kinderen van Ruinerwold, ging een zware strijd met zichzelf aan tijdens Kamp van Koningsbrugge. „Ik denk dat ik mezelf echt goed heb leren kennen”, vertelt Van Dorsten. „Ik wilde echt tot de kern komen van mezelf. Alle dingen die je dagelijks doet, zorgen ervoor dat je niet tot de kern komt. Je kunt wel een nachtje overslaan, maar dat is dit niet. Je gaat hier door en door, en op een gegeven moment ga je dus echt jezelf tegenkomen.”

Oog in oog met professionele kickbokser

In een ander fragment is te zien hoe de deelnemers een zware boot moeten optillen. Als ze een commando krijgen om de boot opnieuw op te tillen, staakt Van Dorsten, omdat zijn knie pijn doet. Bij iedere stap voelt hij het erger worden, maar opgeven mag niet. Zelfs als de deelnemers oog in oog staan met een professionele kickbokser, moeten ze een strijd leveren.

Volgens Klaassens is dat belangrijk omdat je in het leger nooit weet wanneer de wedstrijd gespeeld wordt. „Zilver halen in deze wedstrijd, betekent niet meer thuis komen”, vertelt de oud-commando, die dezelfde opleiding heeft gedaan. „Ooit kom je misschien wel oog in oog met iemand te staan waarvan je niet kunt winnen. Maar dan ga je in ieder geval wel door tot dat je erbij neer valt.”

Bekijk Humberto op Zondag terug via Videoland of RTL.

Nieuw leven voor Ruinerwold-zoon Israel: ‘Blij dat ik de kans krijg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.