Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 13 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Derk Bolt verdedigt ‘fixer’ en wordt keihard aangepakt in Khalid & Sophie

Hartstochtelijk meeleven met emotionele en tranenrijke herenigingen tussen geadopteerde kinderen en hun biologische familie, dat was Spoorloos. Maar sinds afgelopen dinsdag heeft het een nare bijsmaak. Misdaadverslaggever Kees van der Spek nam het programma onder de loep in Oplichters Aangepakt en bracht dubieuze praktijken aan het licht. Spoorloos-presentator Derk Bolt schoof gisteravond aan bij Khalid & Sophie om zijn kant van het verhaal te doen. Volgens hem zit het allemaal ietsjes anders.

Een van de zogenaamde ‘fixers’ van Spoorloos, Edwin Vela, zou mensen herenigen die eigenlijk helemaal geen bloedverwanten van elkaar zijn. Er kwam naar buiten dat er twee ‘mismatches’ waren tussen deelnemers en gevonden familie. Van der Spek heeft nadien van nog vier mensen te horen gekregen dat ook hun Spoorloos-verhaal niet klopt.

Derk Bolt te gast bij Khalid & Sophie

„Het is natuurlijk buitengewoon tragisch dat je na zoveel jaar tot de ontdekking komt dat de aan jou voorgestelde biologische broer of moeder niet je familie is”, begint Bolt aan tafel met vertellen. „Ik zie heel regelmatig hoe ontzettend belangrijk dat is voor de zoekers en hoe ze ervan genieten als het moment daar is. Hoe blij ze zijn als ze eindelijk kunnen spreken met hun moeder, broertjes en zusjes.”

Khalid geeft aan dat hij verbaasd is dat de Spoorloos-presentator aan tafel zit. Bolt zei dat hij aanvankelijk pas op de plaats wilde maken en de storm over wilde laten waaien. Maar omdat het onderwerp zoveel stof doet opwaaien, wilde hij toch uitleggen wat er in hun optiek aan de hand was en wat het met hen doet.

Er zijn levens ondersteboven, erkent ook Bolt, maar: „Ik vind dat je ook een beetje erbij moet bedenken dat er ook heel veel levens niet ondersteboven zijn. We hebben natuurlijk duizenden matches gemaakt. Het is heel tragisch als er een mismatch is, maar sommige dingen zijn niet te voorkomen.” 

Khalid vraagt daarop of hij zegt dat hij een foutmarge mag hebben. „Dat is vervelend om te zeggen. In de medische wereld mag je ook een foutmarge hebben. Elke dag vallen er drie doden door een medische misser. Dat zijn feiten, dat is een statistiek. Dat is natuurlijk dramatisch voor de familie wie het betreft, dat snap ik heel goed. Maar je komt niet heen om fouten. Die worden namelijk overal gemaakt. En fouten kunnen misschien niet eens je eigen schuld zijn. Ik wil helemaal niemand vrijpleiten. Je kunt best om de tuin geleid worden door mensen.”

‘Was niet de makkelijkste periode’

De presentator vertelt dat de periode waarin zich dit afspeelde niet de makkelijkste periode was. „In 2002 was de Guerrilla-oorlog in Colombia zo’n beetje op zijn hoogtepunt. Het was onmogelijk om in Medellin of Cali te komen en te werken. Daar kon je niets doen. Dan heb je natuurlijk iemand nodig, die de mensen kan zoeken naar wie jij op zoek bent. Edwin Vela is een gerespecteerd medewerker van Wereldkinderen. Hij heeft daar heel veel zaken voor gedaan. Edwin komt uit Medellin. Hij kan daar bewegen, maar ook niet gemakkelijk. Zo is hij achternagezeten door de ELN, door de FARC. Hij heeft zich op moeten sluiten en zich moeten verschansen voor woedende politie-mensen. Hij heeft heel veel dingen moeten doen om voor ons achter de mensen aan te gaan van wie wij de namen hadden.”

Bolt vindt dat Vela nog steeds een betrouwbare medewerker voor hen is, ook nu nog, tot verbijstering van Khalid en medegast Wouke van Scherrenburg. „Ik ga me hier niet lopen te verdedigen, maar denk even na. Welk bewijs is er nu gisteren geleverd voor de onbetrouwbaarheid van Edwin Vela?” 

Hij zegt de uitzending niet in twijfel te trekken. „Ik trek alleen in twijfel dat er bewezen is dat deze man iemand opgelicht heeft.” Bolt denkt dat er geen opzet in het spel was. „Edwin heeft natuurlijk ook gedacht: ik koppel hem aan de juiste persoon. Dat blijkt dan dus niet zo te zijn.”

Khalid heeft daar sterk zijn twijfels bij. Hij kaart aan dat Vela geld heeft ontvangen van de slachtoffers. „Mag ik de bonnetjes zien?”, reageert Bolt. De discussie laait flink op tussen Khalid en Bolt. „Iedereen weet nu zeker dat er een plaatsje in de hel voor Edwin Vela moet worden gereserveerd. Iedereen is met de hakbijl op hem aan het inhakken, terwijl niemand iets van die man weet”, aldus Bolt.

Twitter verdeeld over de kwestie

Op Twitter zijn er twee kampen ontstaan. Enerzijds vinden mensen de kritische aanpak van Khalid terecht. „Derk Bolt beseft niet de omvang van de ellende die is aangericht in Spoorlos. Ook weinig emphatie. Daarbij lijkt het een topje van de ijsberg. Vermoedelijk einde programma.” Dat Bolt in de verdediging schiet, doet de zaak volgens hen weinig goeds. „Derk Bolt wrijft in een vlek waardoor die steeds groter wordt met zijn defensieve ontkennende houding.”

Anderzijds spreken kijkers er schande van dat Bolt „aan de schandpaal wordt genageld”. Hij zou zijn „opgejaagd alsof hij een stuk wild was”. Over het felle uithalen van medegast en journalist Van Scherrenburg, schrijft iemand: „Die Wouke kijkt naar Derk alsof hij een bus kinderen heeft vermoord.”

Dit kamp blijft faliekant achter Bolt staan. „Lieve Derk, je hebt het geprobeerd te verwoorden en helaas werd je telkens in de rede gevallen en werd er niet GOED geluisterd, echt geluisterd! Ik heb je gehoord! Ga alsjeblieft door met Spoorloos en laat je niet ontmoedigen door deze mensen! RESPECT.”

Genezen Linda Hakeboom maakt indruk in Het Perfecte Plaatje: ‘Ik mag weer meedoen’

Je kunt Khalid & Sophie terugkijken via NPO Start.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Derk Bolt verdedigt ‘fixer’ en wordt keihard aangepakt in Khalid & Sophie
Sluiten