Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 6 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Arjen Lubach belicht dubieuze rol Rabobank in stikstofcrisis waar ‘belastingbetaler, boer en natuur’ dupe van zijn

Arjen Lubach haalde gisteravond in De Avondshow de dubieuze rol van de Rabobank aan tegenover de boeren en de stikstofcrisis. Want de bank blijkt al jarenlang leningen te verstrekken aan grote veehouders met mega-stallen. En volgens Lubach zijn vooral de belastingbetaler, boeren en natuur daar de dupe van.

Presentator Arjen Lubach besteedt in zijn rubriek En nou is het afgelopen aandacht aan dingen waar we volgens hem vanaf moeten. Zo besteedde hij eerder ook aandacht de vleespropaganda van de overheid en het wanbeleid van PostNL. Dit keer krijgt de Rabobank het te verduren. Waarom? De bankt blijkt een grote financierder van de bio-industrie en bijdrager aan de stikstofcrisis.

Arjen Lubach haalt dubieuze rol Rabobank aan in De Avondshow

Een eeuw geleden sloeg de Rabobank, onder de noemer van de boerenleenbank, de handen ineen met ‘de gewone man’. En daaronder viel dus ook de boerensector. De Rabobank heeft 39 miljard euro aan landbouwleningen uitstaan en 80 procent van het door boeren geleend geld, komt van de Rabobank af. Boeren die de afgelopen eeuw wilden uitbreiden, deden dat met geld van de Rabobank.

Hoewel dat natuurlijk een taak van een bank is, blijkt dat Rabobank de afgelopen tijd actief druk uitoefende richting boeren om meer koeien te nemen. En de bank zou zelfs aangemoedigd hebben om akkerbouw te vervangen voor melkkoeien. Dan kregen boeren dus wel een lening.

Rabobank financierde mega-stallen van boeren

Simpel gezegd betekende meer koeien, meer kans op een lening voor de boer. „En ze doen dat nu ook nog”, vertelt Lubach. De presentator legt uit dat het aantal mega-stallen de afgelopen vijf jaar met 25 procent is toegenomen.

Lubach kaart aan dat de Rabobank al die tijd op de hoogte was van de vervuilende rol van boeren met mega-stallen. En in 2019 sprak commissie-Remkes al over het uitkopen van piekbelasters. Iets dat nu ook uit het meest recente rapport van bemiddelaar Johan Remkes blijkt. Maar ondanks de geluiden over piekbelasters drie jaar terug, bleef de Rabobank leningen verstrekken aan veehouders „pal naast beschermde natuur”. Of zoals Lubach formuleert: „Je geeft een lening aan iets wat geen toekomst heeft”. En dat terwijl banken op andere vlakken volgens Lubach bijzonder streng zijn. „Probeer maar eens als zzp’er een hypotheek af te sluiten bij een bank.”

Belastingbetaler, boer en natuur de dupe

Waarom de Rabobank toch deze leningen verstrekte? Volgens Lubach liep de bank geen risico omdat de overheid nu die boeren voor heel veel geld gaat uitkopen. „En als een boer wordt uitgekocht, wat is dan het eerste dat hij moet doen? Zijn lening aflossen bij de Rabobank.” Waar volgens Lubach vooral de belastingbetaler, de boer en de natuur de dupe van zijn. „Het is gewoon een scam”, concludeert Lubach. Ook haalt de presentator nog even de slogan van de bank aan. „Growing a better world together”, zegt de presentator cynisch. 

Je kijkt De Avondshow met Arjen Lubach terug via NPO

Jesse Klaver onder vuur na uitlekken video over stikstofadvies: ‘Alles waar ze boos over waren, blijft gewoon’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Arjen Lubach belicht dubieuze rol Rabobank in stikstofcrisis waar ‘belastingbetaler, boer en natuur’ dupe van zijn
Sluiten