Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 31 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Advocatenduo Knoops over Marco Borsato-zaak: ‘Geen feiten’

Marco Borsato is inmiddels onlosmakelijk verbonden aan het The Voice-schandaal en wacht nog de bevindingen van een strafrechtelijk onderzoek af. Gisteravond reageerde advocatenduo Carry en Geert-Jan Knoops, die Borsato bijstaan in deze zaak, op de beschuldigingen in College Tour. Waarbij de advocaten stellen dat het ontbreekt aan feiten, de oordelen geveld worden door journalisten en de maatschappij. En dat het kan dat Borsato onschuldig is.

Het schandaal rondom The Voice en de daarbijbehorende BOOS-uitzending staan nog vers in ons geheugen gegrift. Alle onthullingen hadden grote gevolgen voor een handvol bekende gezichten, waar aangiftes tegen werden gedaan en inmiddels een strafrechtelijk onderzoek tegen loopt. Ook Borsato valt onder die namen.

Advocatenduo Carry en Geert-Jan Knoops bij College Tour

Gisteravond nam het advocatenduo Knoops plaats in de College Tour-stoel. Waarbij ook de kwestie Borsato aan bod komt. De zanger wordt inmiddels beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag richting meerderjarigen en minderjarigen binnen en buiten het programma om. De Knoops-advocaten staan Borsato bij in de zaak om zijn onschuld te bewijzen.

Geert-Jan Knoops kritisch op rol journalisten bij Marco Borsato

Volgens Geert-Jan (gezien het echtpaar houden we het even op voornamen, red.) gaat het hierbij om feiten en niet om suggesties. Borsato klopte bij het advocatenduo aan voordat de berichten over grensoverschrijdend gedrag naar buiten kwamen. Presentator Twan Huijs vraagt aan Geert-Jan hoe hij reageerde op de onthullingen van Tim Hofman in BOOS.

„We hebben in onze rechtstaat daarvoor een speciaal orgaan, het Openbaar Ministerie. Laat die het onderzoek doen en laat het niet over, met alle respect, aan journalisten.” Waarna Huijs hem onderbreekt en benadrukt dat het schandaal zonder Hofman niet naar buiten was gekomen. „Het zijn geen feiten. Het is informatie die een journalist inwint. Volstrekt niet geverifieerd door een onafhankelijke instantie”, aldus de advocaat. Later haalt hij de anonimiteit van de verklaringen aan, wat volgens hem de kwestie nog ingewikkelder maakt.

Carry Knoops benadrukt belang van feiten

Carry haakt streng in. „Je moet eerst zorgen dat je de feiten hebt. En als je dit doet, afgaan op wat mensen je vertellen… Het kan waar zijn, maar het hoeft het niet.” Huijs is ervan overtuigd dat journalisten belangrijke zaken aan het licht brengen, door deze te publiceren. Maar volgens Geert-Jan mogen journalisten niet voor eigen rechter spelen. Iets wat volgens Huijs niet is gebeurd. Maar Carry benadrukt dat bijvoorbeeld een misdaadverslaggever als John van den Heuvel naast zijn bevindingen ook zijn oordeel naar buiten bracht. Waardoor volgens haar een „leek die daar naar kijkt”, aanneemt dat het klopt.

Carry vertelt dat het advocatenduo de afgelopen tijd onderzoek deed naar de feiten rondom de zaak Borsato. En er inmiddels drie mappen vol materiaal zijn verzameld. „En die hebben er in geresulteerd dat Marco, met dat materiaal, naar het Openbaar Ministerie is gegaan. En gezegd heeft: ‘Wil jij dit uitzoeken, want hier klopt iets niet’.”

‘Marco Borsato stelt onschuldig te zijn’

Het advocatenduo vindt dat een rechter uiteindelijk zijn of haar oordeel velt over de zaak. „Marco stelt onschuldig te zijn”, benadrukt Carry nogmaals. „We maken ons zorgen dat de maatschappij te snel in de schuldvraag stapt. En dan wordt iemand volledig uit de maatschappij gehaald, dat is de grens te ver. Wacht eerst totdat je een oordeel krijgt van de rechter. En dan pas ga je muziek weghalen, dan pas neem je een beslissing en niet eerder.”

Kritiek College Tour-kijkers richting Twan Huijs

Op social media klinkt overigens onder kijkers veel kritiek richting presentator Twan Huijs. Die stellen dat Huijs het duo bepaald niet objectief interviewt en hen voortdurend onderbreekt. Het kijkerspubliek vindt namelijk dat de advocaten Knoops een interessant verhaal hebben. Ook vindt men dat de studenten door Huijs te weinig mogelijkheid tot vragen stellen krijgen. Het kan echter zijn, dat er veel meer vragen waren, maar dat deze niet zijn uitgezonden.

Je kijkt College Tour terug via NPO. 

Boerderij van Dorst-kijkers onder de indruk van Israël van Dorsten: ‘Hart gestolen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advocatenduo Knoops over Marco Borsato-zaak: ‘Geen feiten’
Sluiten