Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 15 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Emotioneel verhaal in Steenrijk, Straatarm: ‘Kwestie van leven of dood’

De Vlaamse Stijn heeft altijd al de droom gehad om voor zijn dertigste miljonair worden. Dat is hem gelukt: op zijn 27ste heeft hij miljoenen verdiend met het handelen op de beurs in valuta’s. Michel en Monica daarentegen moeten het doen van 100 euro per week. In de nieuwe aflevering van Steenrijk, Straatarm ruilen ze een week met elkaar.

Michel en Monica hebben het niet altijd makkelijk gehad. Zo werd het eerste kindje van het stel doof geboren en kreeg Monica tijdens haar zwangerschap van zoon Roger een herseninfarct. Als Stijn en zijn vriendin Roos een rondje lopen met de collega van Michel in het programma, krijgen ze meer te horen over de situatie van de familie. In het programma, waar families met sterk verschillende portemonnees dus een week met elkaar ruilen, zagen we vorige week een gezin dat voor het allereerst in een vliegtuig stapte.

Kwestie van leven of dood in Steenrijk, Straatarm

„De 27ste week moesten ze Roger halen”, vertelt Eugene, de collega van Michel. „Het was een kwestie van leven of dood. Nu is het eigenlijk ook het hoofd boven water houden, aangezien Monica haar baan moest opgeven. Die kinderen willen ze ook laten sporten, of leuke dingen laten doen, maar dat kunnen ze zich niet veroorloven.”

Deze heftige situatie komt hard aan bij Stijn en zijn vriendin Roos. „ Als je plots van twee inkomens naar één inkomen gaat en toch nog alles voor je kinderen probeert te doen, is dat fantastisch”, vertelt Stijn.

Raampje repareren

Ook in het kleine huis van Michel en Monica is te zien dat ze maar weinig te besteden hebben. Om de twee te helpen, besluiten Stijn en Roos het raampje te repareren in het huis, dat kapot was. Geld om nieuwe kleding te kopen is er niet, dus halen Michel en Monica alles dat ze nodig hebben bij de kledingbank. Daar gaan Stijn en Roos voor het eerst in hun leven heen. Ook dat maakt veel indruk op het vermogende stijl.

Als de twee zien hoe de kledingbank in elkaar zit, beseft Roos dat ze nooit meer een kledingstuk moet weggooien in haar leven. „Ik wist niet dat dit er was. Het voelt echt als een winkel.”

‘Ik voel de liefde gewoon’

Als Michel en Monica thuis komen, valt hen gelijk iets op. De ruit is vervangen en dat leidt tot veel emoties bij Michel. „Geen woorden voor”, vertelt hij. „Ik voel de liefde gewoon. En dat raakt mij echt heel erg.” Als de twee families elkaar eindelijk ontmoeten, doen Stijn en Roos er nog een schepje bovenop. „We willen ervoor zorgen dat ze kunnen sporten.” Dat de kinderen van Michel en Monica nu eindelijk hun favoriete activiteiten kunnen doen, is een droom die uitkomt.

Bekijk hieronder de aflevering:

Je kunt Streenrijk, Straatarm ook bekijken via deze link.

Rob Jetten in Op1 over hoge energierekening: ‘Niemand wordt deze winter afgesloten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Emotioneel verhaal in Steenrijk, Straatarm: ‘Kwestie van leven of dood’
Sluiten