Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 19 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Louis van Gaal openhartig over prostaatkanker: ‘Ziekte die je moet kunnen managen’

Louis van Gaal onthulde een half jaar geleden dat hij te maken kreeg met de diagnose prostaatkanker en nog steeds dealt met de gevolgen daarvan. Gisteravond schoof hij aan bij Humberto op Zondag en vertelde hij hoe het met zijn gezondheid gesteld is. Waaruit blijkt dat ook kanker volgens Van Gaal „te managen” is.

In april dit jaar sprak Van Gaal, evenals aan tafel bij presentator Humberto Tan, uit dat hij een agressieve vorm van prostaatkanker heeft. Hij bleek al sinds 2020 ziek te zijn. Ook in zijn film LOUIS, over het leven van de wereldberoemde voetbalcoach, kwam zijn ziekte aan bod. De voetbalwereld reageerde geschokt op het nieuws en het regende destijds steunbetuigingen voor Van Gaal.

Louis van Gaal vertelt over prostaatkanker bij Humberto op Zondag

Gisteravond verscheen Van Gaal opnieuw bij Tan in zijn talkshow Humberto op Zondag. Hoewel Van Gaal daar aan tafel zit om over het komende WK te praten, komt ook zijn gezondheid ter sprake. De voetbalcoach legt daar uit dat hij zich niet schaamt voor zijn ziekte. „Het is een ziekte waar je niet ziek van bent.” En daarna vertelt de coach, op een typische ‘Van Gaal’-manier, hoe hij met zijn ziekte omgaat. „Het is een ziekte die je moet managen. Dat is eigenlijk het enige probleem. Ik heb genoeg energie om dat te managen.”

Tan vraagt zich af hoe de bondscoach dat dan doet. Waarna Van Gaal eerlijk over de ongecensureerde kant van prostaatkanker praat. Hij vertelt onder meer dat zijn prostaat is weggehaald en hij een katheter in z’n blaas had. „Zodat ik niet in mijn broek pieste.” De beheersing over zijn urine moet weer herstellen. „Dat heeft tijd nodig. Dat moet je kunnen managen.” Van Gaal spreekt uit dat hij geen hinder door zijn ziekte ervaart in zijn werk. „Dat heeft met energie te maken. Ik krijg energie van die jongens. Dan denk je er niet over na.”

Je kijkt de uitzending van Humberto op Zondag terug via RTL. 

Humberto Tan snapt ophef Ongehoord Nederland niet: ‘Waarom?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Louis van Gaal openhartig over prostaatkanker: ‘Ziekte die je moet kunnen managen’
Sluiten