Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 22 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Directeur KRO-NCRV wil dat Ongehoord Nederland per direct van tv verdwijnt

Niemand in Hilversum was eerder zo uitgesproken, maar directeur Peter Kuipers van KRO-NCRV wel. Hij wil dat Ongehoord Nederland per direct uit het omroepbestel wordt gezet.

De Nederlandse Publieke Omroep meldde vorige week wel, toen er een racisme-item werd uitgezonden, dat ‘Ongehoord Nederland de grens had bereikt’. NPO kreeg veel klachten binnen, maar sprak niet over het van televisie halen van de omroep.

‘Ongehoord Nederland’ maakt journalistieke bagger’

Kuipers zegt in een vandaag verschenen interview in NRC onder meer dat Ongehoord Nederland ‘journalistieke bagger’ maakt. De omroepbaas doet de uitspraak naar aanleiding van het eerder genoemde racisme-item uit de nieuwsuitzending van de nog zo jonge omroep van voorman Arnold Karskens. In het desbetreffende item waren video’s te zien waarin zwarte mensen witte mensen aanvielen, zonder context of toelichting. Een woordvoerder van KRO-NCRV heeft de mening van Peter Kuipers vanmiddag ook buiten NRC om bevestigd.

Vandaag verscheen een nieuwe column van Karskens online. Ook die heeft met de ophef over het item van vorige week te maken. „Tegen het zere been van de linkse deugers”, zegt het Ongehoord Nederland-gezicht. „Laten we ons de mond snoeren?”, wordt gevolgd door hoofd schudden.

„Wat nu nodig is, is waar het bij de entree van Ongehoord Nederland aan ontbrak: bestuurlijke moed, bij het ministerie en de leiding van de publieke omroep”, stelt Kuipers van KRO-NCRV. „We kunnen wel wachten tot er wéér een rapport komt, excuses en rectificaties eisen of met nóg een sanctie komen. Maar als we eerlijk zijn, dan weten we genoeg.”

Eerste oproep van dergelijk formaat

KRO-NCRV is de eerste omroep die een dergelijke oproep doet. Samen met andere oproepen van de NPO, zoals BNNVARA en AVROTROS, sprak de KRO-NCRV eerder wel al zijn afkeur uit over het item van Ongehoord Nederland. In een gezamenlijke verklaring stelden zij onder meer dat in het filmpje bij ON „middels taal en beeld een valse, racistische boodschap wordt verkondigd die wij gezamenlijk kwalificeren als onjournalistiek, onethisch en in strijd met de kernwaarden van de NPO”.

De beelden werden getoond om een „op sociale media minder belicht aspect van racisme” te laten zien, zo legde Ongehoord Nieuws-presentatrice Raisa Blommestijn uit. Op de uitzending kwam als gemeld veel kritiek. De Ombudsman van de NPO liet weten dat er een recordaantal van bijna 1700 klachten is binnengekomen. Klagers vinden het item onder meer racistisch en discriminerend.

Het bestuur van Ongehoord Nederland liet weten niemand met het item te hebben willen beledigen. „Van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld moeten wij niets hebben en wij nemen als omroep afstand hiervan.”

Het gezicht van de mensen die het niet meer redden: ‘Twee banen, maar het loont niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Directeur KRO-NCRV wil dat Ongehoord Nederland per direct van tv verdwijnt
Sluiten